Srijeda, 18.07.2012.


Štimčeva reforma: Badelj u udarnoj postavi, u prvih 11 i Eduardo

Štimac je odlučio promiješati karte. U kvalifikacije će krenuti s modelom 4-6-0, dakle bez isturenog klasičnog napadača, ali i te kako ofanzivnom formacijom.

Makedonija, Wales i Škotska, reprezentacije iz trećeg nogometnog svijeta, osjećat će se u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo kao mačka na izložbi pasa! Tri krvoločna buldoga, Hrvatska, Srbija i Belgija, čije su reprezentacije uglavnom sastavljene od igrača iz liga petice, borit će se za jednu od prve dvije pozicije. Srpski izbornik Siniša Mihajlović pokušao si je već u medijskoj predigri olakšati posao kazavši da je Hrvatska nedodirljiva, dok je Štimac udario poput boksača teške kategorije - plasirat ćemo se u Brazil i boriti za najviši plasman. Kako to namjerava izvesti?

U našoj kvalifikacijskoj skupini, kao i u Poljskoj, opet će se sudariti “ Del Bosque” i “ Prandelli”? Samo, ovaj će put u naslovnim ulogama biti njihovi sljedbenici: Igor Štimac, zagovornik španjolskog modela, i Siniša Mihajlović, koji je diskretno najavio da je pobornik novog talijanskog vala čiji je autor Prandelli. Između španjolskog i talijanskog modela naći će se “otočni” nogometni stil koji će forsirati belgijska reprezentacija čiji kostur momčadi čine nogometaši koji kruh zarađuju u premierligaškim klubovima.

Kovačić pod povećalom

Iako još nije otkrio karte, pouzdano se zna da će Igor Štimac pokušati oplemeniti igru hrvatske reprezentacije novim sustavom i s nekoliko novih igrača. Naslovne uloge bit će drukčije raspoređene, Štimac je odlučio promiješati karte. Osim što će u kvalifikacije krenuti s modelom 4-6-0, dakle bez isturenog klasičnog napadača, ali i te kako ofanzivnom formacijom, Štimac će pokušati obogatiti vezni red novim imenima.

U zadnjoj liniji nema previše prostora za eksperimente, na golu će ostati pouzdani Stipe Pletikosa koji sve više podsjeća na Dražena Ladića - što je stariji, to je bolji. Bedem ispred Pletikose Štimac također neće mijenjati: Srna, Lovren, Ćorluka i Strinić imaju zacementirane pozicije. No, iznenađenje je povratak euro-gubitnika, Nike Kranjčara i Eduarda da Silve, na koje Štimac računa kao na stožerne igrače svog sustava. Novo lice u udarnoj Štimčevoj postavi bit će Milan Badelj, a najozbiljnije na toj poziciji računa i na Matea Kovačića, naravno ako će se nadareni Dinamov nogometaš razvijati kako se to očekuje i ako će mu forma biti na zadovoljavajućoj razini.

Očekuje se 10 bodova

Naš izvor, vrlo blizak Štimcu, podvukao je da će značajnu ulogu u novoj reprezentaciji igrati Ivica Olić i Nikica Jelavić te da je peti napadač Nikola Kalinić. I tu se krug zatvara.

Dakle, kada bi danas Štimac sastavljao momčad, koju će suprotstaviti Makedoniji 7. rujna “negdje” u Hrvatskoj, ona bi glasila: Pletikosa - Srna, Lovren, Ćorluka, Strinić - Kranjčar, Badelj (Kovačić), Perišić - Mandžukić, Modrić, Eduardo.

Može li ta momčad u četiri ovogodišnje utakmice skupiti deset bodova? U dvije utakmice s Makedonijom, Walesom u Zagrebu i Belgijom u Bruxellesu? Bio bi to veliki kapital uoči prvog susreta sa Srbijom (22. ožujka 2013.) u Hrvatskoj. Već bi tada Štimčeva momčad mogla ostvariti prognozu Siniše Mihajlovića (pila naopako), prema kojoj je Hrvatska favorit, dok će se Srbija i Belgija boriti za drugo mjesto. Igore, ne vjeruj Siniši ni kad mu bomboni ispadaju iz usta!

Preuzeto sa jutarnji.hr