Ponedjeljak, 16.07.2012.


Perišić: 'Vjerujem u Igora Štimca, i Bilić je bio neiskusan pa je napravio dobar posao na izborničkoj klupi'

Brzo su proletjeli dani odmora 23-godišnjem Ivanu Perišiću. Omišanin gušta u posljednjim slobodnim trenucima s obitelji i prijateljima jer se već u ponedjeljak vraća u Njemačku kako bi se priključio pripremama dvostrukog njemačkog prvaka i osvajača Kupa prošle sezone, dortmundske Borusssije.

Perišića čekaju novi izazovi nakon sezone iz snova. Osvojio je dvostruku krunu u Njemačkoj, u Ligi prvaka je Arsenalu zabio gol za pamćenje, a sve je kulminiralo nastupom za Hrvatsku na Europskom prvenstvu u Poljskoj. Za ocjenu perfektan nedostajalo je samo da se Hrvatska plasira u četvrtfinale Eura.

Želio sam zabiti gol

- To što su do finala stigli Španjolska i Italija najbolje govori da smo igrali u najjačoj skupini. Sa Španjolcima smo odigrali najbolju utakmicu od svih reprezentacija koje su protiv njih igrale. Izbornik Bilić izabrao je pravu taktiku. Teško je sa Španjolcima ići u nadigravanje, odnosno to je nemoguća misija. Sve smo postavili dobro i držali smo se jedan sat, a nedostajao nam je samo taj gol.

BetAdria.com


Perišić je bio važan čovjek Bilić Boysa. Odigrao je ukupno 181 minutu. Protiv Irske je bio asistent Mandžukiću za treći gol. Možda smo ga očekivali od prve minuta protiv Španjolske, ali je poziciju zauzeo Danijel Pranjić. No, Perišić je vrlo zadovoljan svojom ulogom.

- Uvijek se može bolje. Priželjkivao sam da zabijem barem jedan gol i tako obilježim svoj nastup na Euru, ali da budem iskren, nisam se nadao tolikoj minutaži. Iako sam imao dobru sezonu i nametnuo sam se na pripremama...

Perišić se sad okreće klupskim obvezama. U ljetnom prijelaznom roku Borussia je prodala Japanca Shinjija Kagawu u Manchester United za 15 milijuna eura, ali su iz Monchengladbacha vratili svoje dijete, njemačkog reprezentativca Marca Reusa za kojega su platili 17,5 milijuna eura.

Borba s Reusom

- Osobno mi je žao što je otišao Kagawa jer se radi o izvrsnom nogometašu, a bili smo i jako dobri prijatelji. Često smo se družili, iako on u ove dvije godine nije uspio naučiti njemački jezik. Valjda će sad naučiti engleski, a uvjeren sam da će biti pravo pojačanje za United. Što se tiče Reusa, on igra na istoj poziciji i borit ćemo se za mjesto među 11. Spreman sam na to. Konkurencija je jaka, ali to sam znao i kad sam dolazio u Dortmund. Na meni je da se izborim za minutažu.

Jeste li razgovarali s Jürgenom Kloppom?

- Ne jer nije bilo previše vremena. Sezonu smo završili velikom feštom nakon osvajanja dvostruke krune. Nakon Eura iz kluba sam dobio samo program rada. Ako je prošla sezona bila prilagodba na Bundesligu, nadam se da će sljedeća biti još bolja. Nadam se da ću imati minutažu koju priželjkujem. Naravno da se vidim kao član udarne postave Borussije.

Gomez je u prednosti

Prošle sezone imali ste za rivale Ivicu Olića i Danijela Pranjića, a sad je Bayern kupio Marija Mandžukića. Kakva je njegova pozicija u Bayernu?

- Bit će mu teško jer Gomez starta s pozicije broj jedan. Ali, Mario je jak u glavi, veliki je radnik i borac. Uvjeren sam da će se izboriti za svoju poziciju u momčadi. U velikim klubovima nitko nema zagarantirano mjesto. Mandžinu poziciju mogao bih usporediti sa svojom prošle sezone u Dortmundu.

Jeste li razgovarali s novim izbornikom?

- S Igorom Štimcem susreo sam se u Dubrovniku na humanitarnoj akciji koju je organizirao Emir Spahić. Naravno da sam nestrpljiv da vidim kako ćemo izgledati u kvalifikacijama. I za Slavena se govorilo da nema iskustva pa je napravio dobar posao za kormilom reprezentacije. Imamo puno mladih igrača i neće biti potrebne nekakve drastične promjene. Naši glavni igrači, poput Modrića, u najboljim su godinama. Hrvatska ne treba strepiti za budućnost.

Preuzeto sa jutarnji.hr