Ponedjeljak, 09.07.2012.


Štimac: Hrvatska je kvalitetnija od Srbije

Želim da reprezentacija ima gard s više drskosti, hrabrosti i nacionalnog naboja, kaže novi izbornik.

Budući da se odavno znalo da Igor Štimac poslije Europskoga prvenstva u Poljskoj i Ukrajini preuzima kormilo “kockastih”, hrvatsku javnost poslije službene inauguracije Hrvatsku javnost sigurno u prvom redu zanima kako je to “razbojnik iznenada postao izbornik”.

- Nazvao sam Zdravka Mamića i tražio sastanak, ali moja jedina želja je bila učiniti sve da oni koji su mene pratili u predsjedničkoj kampanji budu oslobođeni pritiska i pravnog silovanja. U tijeku razgovora Mamiću se rodila ideja da budem izbornik, ali ključan je ipak bio razgovor s Davorom, koji je odlučio napraviti posve novi ustroj Saveza.

Vjerujete li da Šuker može pokrenuti hrvatski nogomet i istodobno imati autonomiju u radu?

- Šuker ima veliku priliku napraviti nešto novo u hrvatskom nogometu, ima moju punu podršku, ali treba zapeti.

Važan je nacionalni naboj

Ispada da je lakše biti izbornik nego predsjednik?

- Ni jedan zadatak nije lagan, sve ovisi o tome koliko ste energije spremni uložiti u ostvarenje nekog cilja i postizanje rezultata koji će zadovoljiti hrvatske navijače. Vjerujem da će ovim promjenama na najvišim funkcijama HNS-a uvelike doći do pozitivnih promjena i pomaka na svim razinama kad je u pitanju hrvatski nogomet. Međutim, trebat će strpljenja i zato ovim putem molim medije da novim ljudima daju dovoljno vremena da se pokažu i dokažu. Nemojmo biti skeptični i prerano stvarati određene predrasude.

Kako će navijači doživjeti vašu inauguraciju, u Splitu vas je dočekao transparent "izbornik > razbojnik"?

- Ja sam već na Europskom prvenstvu u Poljskoj doživio pozitivne reakcije navijača. Družio sam se s njima na ulicama i trgovima poljskih gradova i zaista sam bio oduševljen s porukama pozdrava i oduševljenja. Svi su bili jedinstveni u želji da vratim hrvatskoj reprezentaciji onu drskost koja je nužna da bi navijači eksplodirali na terenu, kao što je to bio slučaj nekad kad je za reprezentaciju igrala naša vatrena generacija. To je moj sveti cilj. Meni će strahovito biti važno stanje nacionalnog duha, a na pojave tih nazovinavijača nikad se nisam obazirao. Nastojim ih maksimalno ignorirati, jednostavno nisu vrijedni spomena.

Red na igračima

Što kanite mijenjati na planu igre?

- Kvalitetu imamo, dokazali smo je sto puta, ali neće tu biti nekih radikalnih promjena iz jednostavnog razloga što Hrvatska nema širinu kadra Njemačke ili Engleske. Imamo to što imamo, ali raspolažemo s koncentracijom visoke kvalitete, dobro smo pokriveni na svim pozicijama. E, sad, na igračima je da se nastupima u svojim klubovima dokažu i zasluže poziv, te i da ga opravdaju kada ga dobiju. Gospodo igrači, na vama je red.

Ima valjda nešto i do izbornika?

- Ja sam spremno dočekao ovo ustoličenje, svjestan sam obveze i časti koja mi je ukazana i znam kako se ponašati i što činiti. Uvjeren sam da Hrvatska može mnogo bolje u odnosu na sve ono što smo proživljavali u protekle četiri godine. Poslije onoga nesretnoga ispadanja od Turske u Beču prije tri godine slušali smo hvalospjeve na račun reprezentacije koja je pokazala zrelost i priče da će ta momčad doživjeti vrhunac na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi i na ovom Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. Na žalost, nismo to dočekali. Želim prekinuti te priče o silnim potencijalima momčadi i konačno ostvariti rezultat. Da bih u tome uspio morat ću promijeniti gard momčadi. Moja Hrvatska mora imati izraženi pobjednički mentalitet i igrati hrabro protiv bilo kojega protivnika.
Teške kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

To u prvom redu podrazumijeva plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu?

- Apsolutno. Ne bježim od odgovornosti. Svjestan sam da je plasman na Svjetsko prvenstvo imperativ, ali isto tako treba biti realan i reći da nas očekuje najjača kvalifikacijska skupina ikad. To, uostalom, dokazuje renking momčadi protiv kojih ćemo igrati. Međutim, Hrvatska još uvijek u toj skupini kotira najviše pa se tako trebamo i postaviti, kao favorit skupine. Budući da je već odavno bilo poznato da ću preuzeti hrvatsku reprezentaciju, već izvjesno vrijeme snimam naše suparnike, uglavnom sam se usredotočio na Belgiju i Makedoniju s kojima igramo prve utakmice u skupini. Kompletni materijali već su pripremljeni, tek mi predstoje detaljne pripreme tih utakmica.

Kako ćete pripremati momčad za utakmice protiv Srbije?

- U te utakmice svi zajedno moramo ući hladnih glava, ne smijemo dopustiti da nas pretjerano obuzmu emocije. One su neizbježne u ovakvim utakmicama, ali moramo ih svesti na najmanju moguću mjeru. Moramo biti maksimalno usredotočeni na igru, ništa nas drugo ne smije zanimati. Hrvatska je kvalitetnija i u tim utakmicama nam ne treba rat na terenu nego nadigravanje, jer smo tu bolji, zaključio je Igor Štimac, novi hrvatski izbornik.

O MIHAJLOVIĆU

Hoćete li se uoči utakmice rukovati sa srpskim izbornikom Sinišom Mihajlovićem s kojim ste u lošim odnosima od one utakmice finala Kupa Jugoslavije 1990. godine?

- A zašto ne bih? Naravno da hoću. To je stvar osnovne kulture i naše profesije. Mihajlović je u prvom redu moj kolega, tako ću se i ponašati. To što je on o meni govorio nisam zaboravio, ali Mihajlović ima moje maksimalno poštovanje kao izbornik Srbije.

Zaboravite Čatež

Kao jednu od novina najavljujete bijeg iz Čateža?

- Zašto bi se hrvatska reprezentacija pripremala u stranoj državi kada kod kuće ima sve optimalne uvjete? Kada budemo odrađivali pripreme i igrali u Zagrebu, moja je ideja da naša baza bude kamp Nogometnog kluba "Zagreb". U Veslačkoj ulici imamo sve ono što nam je potrebno za kvalitetnu pripremu momčadi.

Stožer

Je li potvrđen najavljen stožer u kojemu će biti Alen Bokšić, Kruno Jurčić, Igor Tudor, Željko Komes i Zoran Varvodić?

- Još ništa nije službeno. Ja sam dao svoje prijedloge, ali ne mogu još izlaziti u javnost dok sve to ne bude konačno. Uzimam deset dana odmora, isključujem mobitel, idem napuniti baterije. Poslije toga kratkotrajnog odmora mnogo će toga biti jasnije.

Preuzeto sa glas-slavonije.hr