Ponedjeljak, 09.07.2012.


Huligan iz redova BBB-a u Poljskoj čeka suđenje

Zanimljivo u konačnici izgleda statistika u pogledu postupanja poljske policije prema hrvatskim navijačima. O tome kako je Euro izgledao iz policijske perspektive, razgovarali smo s dvojicom hrvatskih spottera, odnosno policijskim službenicima specijaliziranim za uočavanje potencijalnih rizičnih i problematičnih navijača.

Oni su u Poljskoj pomagali lokalnoj policiji na savjetodavnoj razini u identifikaciji hrvatskih rizičnih navijača kako bi se izbjegli potencijalni sukobi i neredi na stadionima, ali i u gradovima domaćinima Eura.

Oteli ‘torcidaša’ iz ruku policije

– Temeljem ranijih iskustava i saznanja o ponašanju hrvatskih rizičnih navijača na međunarodnim utakmicama znali smo da isti neće, primjerice, posjetiti Muzej suvremene umjetnosti ili boraviti u tzv. “Navijačkim fan zonama” već da će se kretati po mjestima koja su slična Tkalčićevoj ulici u Zagrebu. U Poznanju je to bio dio oko stare tržnice, Poljaci ga zovu Stari Rynek. To je centar grada u kojem se nalaze kafići i restorani. U Gdanjsku je to bilo malo drugačije jer je centar grada koncipiran od više ulica na širem području. Jednako tako, dio njih dolazi do hotela u kojem je smještena reprezentacija te žicaju novac, ulaznice od igrača – kažu policajci.

Karakteristika tih navijača je, objašnjavaju, da nemaju interes sukobiti se s onim običnima, koji ne rade incidente, nego s rizičnim stranim navijačima, a uporaba pirotehnike je, dodaju, u takvim situacijama uobičajeni popratni “folklor”. Mogući sukobi na stadionima, objašnjavaju, bili su prevenirani karakterističnim razmještajem hrvatskih i stranih navijača na suprotnim stranama stadiona, a u Poznanju su konkretno u fokusu bili lokalni navijači.

Jedan od većih incidenata izbio je 10. lipnja kada su poljski policijski službenici privodili jednog pripadnika Torcide nakon čega su pripadnici navijačke skupine „No Profit“, frakcija unutar Bad Blue Boysa, čiji su članovi po starosti u rasponu od 25 do 30 godina, napali poljsku policiju te im oteli hrvatskog navijača nazvavši ovaj ispad njegovim “oslobođenjem”.

Poljak podiže privatnu tužbu

Jedan od napadača bio je brzo prepoznat i uhićen od poljske policije te je još u pritvoru i čeka početak suđenja. Kod ovog pripadnika „No Profit“ grupacije nađeni su još i amfetamini. Ovdje se poklopilo da su u Poznanj došli rizični navijači iz Hrvatske, a u gradu postoji i lokalna navijačka skupina.

– U Gdanjsku nije bila takva situacija jer ondje nema rizičnih navijačkih skupina. Bez obzira što je uvriježeno mišljenje da se torcidaši i BBB ne vole, kada se ide na utakmice u inozemstvo neprijateljstva se zaboravljaju – dodaju naši sugovornici.

U Gdanjsku je, podsjetimo, u noći prije utakmice sa Španjolskom izbila tučnjava te su privedena tri hrvatska državljanina, dok je jedan Poljak bio lakše ozlijeđen te su mu na kraju ustupljeni podaci o napadačima radi pokretanja privatne tužbe. Pored zadaća u Poznanju i Gdanjsku hrvatski su spotteri imali posla i u Varšavi jer je iz središnjeg policijskog stožera u Varšavi stigla informacija da bi hrvatski huligani zajedno s poljskim huliganima mogli napadati ruske navijače tijekom utakmice Poljska – Rusija pa su zbog toga tražili pomoć hrvatske policije, no tijekom angažmana u Varšavi nisu uočeni hrvatski huligani koji bi na takav način “surađivali” s poljskim “kolegama”.

Preuzeto sa vecernji.hr