Utorak, 17.12.2013.


FIFPro kreće u borbu za promjenu pravila transfera nogometaša

Međunarodno udruženje profesionalnih nogometaša (FIFPro) najavilo je pokretanje pravne bitke kako bi se promijenio sustav transfera u nogometu…

Krovna svjetska sindikalna organizacija za nogometaše tvrdi da sadašnja pravila brane igračima slobodu kretanja i prelaska u drugi klub.

- Sadašnji sustav transfera je štetan za 99 posto igrača, štetan je za nogomet kao industriju i štetan je za najomiljeniju igru na svijetu - rekao je predsjednik FIFProa Phillipe Piat.

- Nogometne vlasti, klubovi i lige tvrde da je sustav transfera potreban kako bi se osigurala natjecateljska ravnoteža, a zapravo on stvara spiralu ekonomske i sportske neravnoteže u kojoj profitira jedan posto najbogatijih klubova i nogometni menadžeri. Nogometaši su radnici i tek kada budu uživali prava koja imaju svi radnici, FIFPro će biti zadovoljan - dodao je Piat.

Najavio je pritom da je FIFPro, bude li potrebno, spreman pokrenuti postupke pred Europskom komisijom, Europskim sudom te Europskim sudom za ljudska prava.

- Igračima su nametnute pretjerane odštete za kršenje ugovora, što je nezamislivo u bilo kojoj drugoj industriji - naglasio je Piat, dok je šef europske podružnice FIFProa Bobby Barnes dodao:

- Tisuće igrača diljem svijeta ne dobivaju plaću na vrijeme, a istodobno 28 posto novca koji se izvrti na transferima dobivaju menadžeri. Nešto s tom slikom ne štima. Neplaćeni igrači su ranjive mete za mafijaške organizacije koje namještaju utakmice.