Četvrtak, 28.11.2013.


Matjaž Kek: Ajmo svi skupa po još jedan pozitivan rezultat!

Naša namjera i naše želje uoči utakmice s »Vitorijom« su sasvim jasne i kristalno čiste. Napravit ćemo sve što znamo i što smo sposobni, a možda i malo više od toga da bismo do tog svog cilja stigli – kaže Kek.

Matjaž Kek nije oklijevao ili prodavao nogometnu diplomaciju teško dokučivu običnim smrtnicima dan uoči utakmice pretposljednjeg kola skupine I Europske lige. Trener »Rijeke« najavio je pohod na prvu pobjedu u skupini što bi »bijele« ostavio u kombinacijama za prolaz u šesnaestinu finala uoči posljednje utakmice skupine i gostovanja u Sevilli.

Rijeka - Guimaraes: 2,30 3,23 2,88 (LIVE)


– Naša namjera i naše želje uoči utakmice s »Vitorijom« su sasvim jasne i kristalno čiste – započeo je Kek. – Napravit ćemo sve što je u našoj moći, što znamo i što smo sposobni, a možda i malo više od toga da bismo do tog svog cilja stigli. Pred nama je još jedna velika europska utakmica koja zaokružuje seriju dobrih i kvalitetnih ugođaja na Kantridi. Apel navijačima: kada smo mogli izdržati bez zapada, ajmo sada opet svi skupa po još jedan pozitivan rezultat. Dođite, pomozite, jer kao što kaže naš marketing: zajedno smo puno, puno jači i to smo nekoliko puta dokazali. Neću govoriti o moći suparnika koji dolazi jer je to vama koji to pratite svaki dan potpuno jasno. Ekipa je to koja još ima prave mogućnosti da se kvalificira u idući krug Europske lige. Bit će sigurno agresivno i s jedne s druge strane da se dođe do pozitivnog rezultata, a to može biti samo dobro kada govorimo o kvaliteti utakmice.

Sve to ne znači da nas mogu ponesti emocije, neka nekontrolirana želja i nešto što bi otvorilo previše prostora gostima koji će vjerojatno samo na to čekati. Moramo biti sposobni u nogama i čisti u glavi da bismo to potvrdili.

Rekli ste, dolazi momčad koja može proći, ali i vaša momčad još uvijek može gajiti takve ambicije?

Izbrisati četvorku

– Istina. Međutim, razmišljam kako da mi budemo pravi. Naša namjera je da se pokažemo u pravom svjetlu, a u takvim okolnostima rezultat nikada nije izostao. Više sam nego zadovoljan s time da mi u petom krugu razmišljamo o mogućnosti da idemo naprijed, iako nismo baš optimalno startali, ali kasniji rezultati daju nam za pravo da još uvijek računamo i razmišljamo o prolazu. Podvući ćemo crtu na kraju i vidjeti koliko smo bodova sakupili.

Koliko vam je visoki poraz u prvoj utakmici olakšao pripremu za današnju?

– Nije mi olakšalo nego otežalo. Išao sam ponovo gledati tu utakmicu i još uvijek sam pod dojmom kako smo iz jedne kontrole, iz jedne situacije gdje smo se stvarno odlično postavili, samo s jednom rotacijom i promjenom došli u situaciju da su nas razbili. E sada to mora biti samo podstrek i upozorenje, ali ne da njima uzvratimo nego da mi budemo bolji i izbrišemo tu jednu od rijetkih utakmica ove sezone koju nismo odigrali dobro.

Kako zaustaviti Maazoua?

– Mi smo već u prošlom kolu protiv »Lyona« igrajući na Briandu pokazali da možemo parirati europskoj kvaliteti. I nije samo napadač »Vitorije« na koga moramo paziti već su to i igrači koji se njemu pridodaju i koji njemu donose loptu. Ta okomita igre »Vitorije« je jedna od njihovih najvećih kvaliteta. Uvijek govorimo da nam je ova liga nagrada, ali niti u jednom trenutku taj dobar rezultat ne može zamagliti ili umanjiti želju da se dođe do bodova. Bit će tako i protiv »Vitorije«. Rezultat je splet činjenice koje se dogode tijekom utakmice, a ja ću biti zadovoljan ukoliko igrači daju sve od sebe. Neki put to izgleda bolje, a neki put slabije. A mi ćemo napraviti sve da bismo došli do dobroga rezultata. To je naš cilj, naša želja, nas i svih onih koji će biti na Kantridi, ali i koji će ispred malih ekrana gledati kako igra hrvatski predstavnik.

Igrači vjeruju

Napasti od prve minute ili strpljivo čekati priliku?

– Napad uvijek mora biti taj koji te vodi, ali rekao sam: ne smiju nas ponijeti emocije. Mi smo se odlično vratili poslije vodstva »Lyona« i glupoga gola. Ekipa je reagirala kako treba. Uvijek tu mora biti jedna doza agresije, guranja lopte prema naprijed, okomitog kretanja lopte i igrača, ali mora biti i pameti da se ne otvore prostori jer sve su to ekipe s kvalitetnim pojedincima. Pisalo se puno kako su »Lyon« i »Betis« došli s drugim i trećim ekipama, sada valjda dolazi ekipa koja ima jasan cilj i sa svim mogućim arsenalom oružja. Mi ćemo na to odgovoriti. Najbolji treba biti kada je najteže. Zbog toga trebamo pomoć s tribina kroz svih 90 minuta.

Je li ovo najteži suparnik ove sezone?

– Možda da jer dolaze s velikim ciljem, a imaju dovoljno inoformacija o nama kroz sve ove utakmice. Međutim, mi smo s druge strane ipak igrali i protiv »Žiline«, »Stuttgarta«, »Lyona«, »Betisa«... »Vitoria« je ekipa koja ima tu okomitu igru na što mi nekada ne znamo dovoljno kvalitetno i brzo odgovoriti, ali presuđivanje ću ipak prepustiti vama. Znamo njihove kvalitete, poštujemo ih, ali kako gledam ove igrače svaki dan, oni najviše vjeruju u sebe i poštuju sebe, a tek onda se dostojanstveno ponašaju prema drugima, kako bi u sportu i trebalo biti. U Hrvatskoj je nažalost to u posljednje vrijeme otišlo u krivom smjeru – zaključio je Kek odmakom od Europe i povratkom u »močvaru«, ali to je jedna druga priča na koju ovoga četvrtka treba zaboraviti i prepustiti se posljednjem ovogodišnjem europskom spektaklu na Kantridi.

Armada priprema spektakl, ima još ulaznica

Armada se vraća na zapad. Nakon zatvorene tribine danas se ponovo ispod sata priprema vruća atmosfera i posebna koreografija. Armadin spektakl sasvim sigurno će biti dodatno naglašen ako tribine budu pune. U prodaji je jučer oko podneva ostalo još 1800 ulaznica za tribine A, B, C i F.

Preuzeto sa novilist.hr