Srijeda, 27.11.2013.


Dario Knežević: Bilo bi sjajno ići u Sevillu s nadom da možeš proći

Kada smo krenuli u ovu europsku sezonu, to nitko nije mogao ni sanjati . Ali, pustimo sada to, ajmo probati dobiti ovu utakmicu pa ćemo onda pričati dalje – kaže iskusni branič i kapetan »Rijeke«.

Za razliku od ljetnih temperatura u kojima je igrana utakmica u Guimaraesu, sutrašnji dvoboj istih suparnika na Kantridi bit će odigran u pravom zimskom okruženju. Nedostaju samo sniježne pahulje, kojih (srećom!) još uvijek nema ni tamo gdje su česta pojava u Gorskom kotaru.

– Snijega još nema, ali je jako, jako hladno... – prenosio je »Rijekin« kapetan Dario Knežević negdje oko podneva vremensko izvješće iz Fužina. A ako je njemu, inače kao i svakom Goraninu naviklom na niske temperature, hladno, onda je zima počela pokazivati svoje zube. Sve to, međutim, ne bi trebalo ostaviti traga na sutrašnjoj utakmici. Kiša i snijeg će zaobići ovaj dio Hrvatske pa sukladno tome nema bojazni da će se odgoditi još jedna »Rijekina« utakmica. Navijači »Rijeke« su ionako već navikli na hladnoću i sve ostalo što sobom donosi praćenje utakmice omiljenog kluba na stadionu niskoga komfora.

Rijeka - Guimaraes: 2,30 3,23 2,88 (LIVE)


– Bez utakmica smo već 20 dana, ali na to se može gledati s dvije strane – nastavlja Knežević. – S jedne smo se odmorili, a s druge kada si dugo bez utakmica malo ispadneš iz tog ritma. Ali, što je tu je, moramo se okrenuti utakmici protiv »Vitorije«.

Loša utakmica

To je jedini protivnik u Europi ove sezone protiv kojega smo odigrali loše. Dobro smo izgledali u većini preostalih utakmica. Zato je ova utakmica prilika za revanš. »Vitoria« je dobra ekipa, bit će teška utakmica, ali ako uđemo kao u posljednjim europskim utakmicama, onda se možemo nadati pozitivnom rezultatu.

U Guimaraesu niste mogli igrati i vjerojatno vam je teško bilo gledati kako se vaši suigrači u obrani muče sa suparničkim napadačima?

– U toj utakmici nam se poklopilo dosta negativnih stvari, i ozljeda i kartona. Nismo dobro izgledali i nije bilo lako gledati suigrače, ali ne samo u toj utakmici nego i svim ostalima u kojima nisam mogao igrati. Zato i kažem ova utakmica je prilika za revanš, ne bih rekao za osvetu, već za nadigravanje i da im probamo uzvratiti za onaj poraz.

Unatoč konačnih 4:0 stekao se dojam da »Vitorija« nije toliko kvalitetnija momčad koliko sugerira konačan rezultat?

– Sigurno nisu bolji za četiri gola razlike i to se vidjelo u prvih pola sata utakmice, dok nije morao izaći Lešković. Stajali smo do tada dobro na terenu, nije se toliko vidjela razlika.

Vjerojatno su vam Marić i suigrači prenijeli informacije o strahovitom moćnom napadaču Mazzou i neugodnim krilnim napadačima Matiasu i Tomaneu te Barrientesu koji dolazi iz drugoga plana?

– Mazzou je njihova najjača snaga, najopasniji igrač. Imali smo s njime dosta problema u Portugalu. Veže dva igrača na sebe, a to je onda prilika da se ta dva bočna igrača ubacuju iza leđa. Naučili smo dosta nakon te utakmice, a još ćemo sigurno dodatno analizirati njihovu igru kroz ova dva dana.

Malo šansi

Portugalci, za razliku od »Betisa« i »Lyona«, stižu u najjačem sastavu s jasnom željom da pobjedom izbore prva dva mjesta u skupini?

– »Betis« i »Lyon« nisu došli s najjačim sastavom, odmarali su neke igrače. »Vitoria« sigurno ima svoje računice, žele proći skupinu, samim time je i logično da stižu u najjačem sastavu po pobjedu. Ne vjerujem da će krenuti od prve minute otvoreno po pobjedu, mislim da će to više biti nadigravanje svih 90 minuta. Sigurno da će ovo biti jedna od naših najtežih utakmica u Europi.

Moglo bi, dakle, presuditi strpljenje. Momčad koja bude prva iskoristila jednu ili dvije prilike bit će blizu uspjeha?

– To je tako u Europi. Ako izuzmemo prvu utakmicu u Guimaraesu niti u jednoj nije bilo puno šansi. Otvore se dvije, tri šanse maksimalno. Dobro je ako to iskoristiš, ako ne iskoristiš, stigne te kazna. To je Europa.

Iznenađujuće brzo ste ove sezone izučili svoju europsku školu?

– Istina. Moram reći da me je bilo malo strah kako će se onaj visoki poraz u Guimaraesu odraziti na ekipu, ali na svu sreću ispalo je sve dosta dobro. Moramo u ova dva dana dobro izanalizirati njihovu igru, dobro se spremiti, ispraviti greške iz prve utakmice i nadati se pozitivnom rezultatu.

Bilo bi lijepo otputovati u Sevillu sa šansom u prolaz?

– Bilo bi fantastično ići na posljednju utakmicu skupine s nadom da možeš proći dalje. Kada smo krenuli u ovu europsku sezonu, to nitko nije mogao ni sanjati. Ali, pustimo sada to, ajmo probati dobiti ovu utakmicu pa ćemo onda pričati dalje – rekao je Knežević.

Dolazi 150 portugalskih navijača

Momčad »Vitorije« stiže kao što je to i uobičajeno dan ranije na Kvarner. Rui Vitoria trening na Kantridi je zacrtao u 18 sati, a presicu pola sata ranije. Najavljen je i dolazak 150 navijača »Vitorije«. »Bijeli« će trenirati u Žuknici od 15 sati. Sat vremena ranije je presica na Kantridi.

Preuzeto sa novilist.hr