Srijeda, 27.11.2013.


Engleska, dršćući slušaj i ne pokazuj nemar!

Britansko je carstvo 25. studenog 1953. godine doživjelo težak udarac. Nogometni. Na Wembleyju.

"Pogledaj tog malog debeljka", rekao je suigraču jedan engleski reprezentativac kimnuvši u pravcu 26-godišnjeg Ferenca Puskasa. Bila je srijeda, točno 16 sati i 45 minuta po londonskom vremenu.

Gosti su odmah po izvođenju početnog udarca igru hitro prebacili na polovicu domaćina, nametnuvši visoki pritisak. Prvi su se put domaćini središnje linije igrališta dokopali 57 sekundi kasnije, nakon što je Nandor Hidegkuti pospremio loptu u gornji desni ugao gola Gila Merricka. Otprilike 26 minuta kasnije gosti su vodili 4-1. Na kraju su slavili 6-3. Hidegkuti je zabio 'hat-trick', Puskas dodao dva a Jozsef Bozsik jedan gol.

Bila je to "utakmica stoljeća": dvoboj Engleza i Mađara igrao se pred 105.000 ljudi i nakon njega više ništa u nogometu nije bilo kao prije.

Do 1950. godine su Englezi, koji su svijetu dali nogometnu igru, odbijali nastupe na Svjetskim prvenstvima. Smatrali su nedostojnim konzumirati igru koju su izmislili protiv nebritanskih momčadi.

Mađari su njihov ego zgazili poput opuška i utisnuli ga muški u tlo zelenog travnjaka Wembleyja. Tog su poslijepodneva Otočani shvatili da i drugi igraju nogomet, i to bolje od njih.

Mađarski je trijumf na Wembleyju, kao i onaj (7-1) nekoliko mjeseci kasnije u budimpeštanskom uzvratu, promijenio kolektivnu svijest obadviju nacija.

Englezima je on bio još jedna potvrda slabljenja imperijalne dominacije, dok je u Mađara probudio nacionalnu svijest dotad čvrsto zategnutu u jaram sovjetskih staljinista i njihovih budimpeštanskih satelita.

U popularnoj kulturi on je bujao podjednako žustro svih proteklih šest desetljeća.

Čuvari u sabirnom logoru oduševljeno su prihvaćali zagrljaje političkih zatvorenika nakon što je sudac odsvirao kraj utakmice. Moguće je tako bilo u stvarnosti. Definitivno je bilo tako u "3-6", igranom filmu Petera Timara snimljenom 1999. godine.

Dogodi li vam se uskoro da se zateknete u Budimpešti, pronađite u centru grada bar pod nazivom 6-3 i popijte kriglu-dvije. U ime trijumfa "lake konjice".