Četvrtak, 07.11.2013.


Kek: I bez važnog igrača cilj, želja i namjera su bodovi

Bit ćemo hendikepirani, igrat ćemo bez jednog važnog igrača, ali zato je na nama svima drugima da to ispravimo, da to izbalansiramo, da bismo u utakmicu ušli odlučni s namjerom i jasnim ciljem – kaže Kek.

Na večerašnji dolazak »Lyona« na Kantridu u sklopu 4. kola skupine I Europske lige može se gledati iz više kuteva. Onaj opći je da će se pod legendarnim stijenama odigrati još jedna velika europska utakmica u kojoj nogometaši »Rijeke« sasvim sigurno neće igrati sporedne uloge.

Uostalom, »bijele« ove sezone pred njezinim navijačima nisu nadigrali »Žilina« (2:1), »Stuttgart« (2:1) i »Betis« (1:1), pa postoje opravdane nade da neće ni višestruki francuski prvak koji unatoč igračkoj kvaliteti nije najbolje otvorio novu sezonu. Ipak, »Lyon« je uvijek »Lyon«, uostalom u pitanju je najugledniji europski gost Kantride nakon – »Real Madrida«. I stoga zaslužuje sav respekt.

Rijeka - Lyon: 2,68 3,27 2,75 (LIVE)


Pogled iz drugoga, malo pobližeg kuta, donosi naglašeni sportski motiv. Bez obzira na to što je autsajder skupine, »Rijeka« nakon tri kola još uvijek ima izglede za prolaz. Oni mogu bitno narasti u slučaju da »bijeli« večeras upišu svoju prvu pobjedu u skupini Europske lige. Uostalom, zašto ne pokušati? »Rijeka« na Gerlandu nije bila tako daleko od pozitivnog rezultata da se ne bi imala pravo nadati pobjedi pred svojim navijačima.

Utakmica nosi i neke druge posebnosti. Ispod sata neće biti onih najvatrenijih pristalica »Rijeke«. Društvo iz Nyona lišilo je Kantridu njezine duše. Armadin zapad bit će prvi put u povijesti pod »lokotom«. Trener »bijelih« Matjaž Kek svoje izlaganje na službenoj presici počeo je baš od te činjenice.

Dvije, tri promjene

– Nova europska utakmica s jasnom porukom: želja, namjera i cilj su novi bodovi – govorio je Kek. – To bih rekao da bilo kakav protivnik dolazi na Kantridu. Vjerujem u svoje igrače, vjerujem da smo za to sposobni. Bit će teško jer nas očekuje teška utakmica, kvalitetan protivnik i to je svim jasno. Bit ćemo hendikepirani, igrat ćemo bez jednog važnog igrača, ali zato je na nama svima drugima da to ispravimo, da to izbalansiramo, da bismo u utakmicu ušli onako odlučni, s namjerom i jasnim ciljem.

Možemo li očekivati puno promjena u sastavu u odnosu na utakmicu u Splitu?

– Razmišljamo o promjenama na dvije, tri pozicije, a u stvari razmišljamo kako napraviti našu bolju igru. Te promjene se ne odnose na njihov sustav ili njihov način igre.

Benko usamljen u špici ili s dva napadača od prve minute?

– Tri napadača! Kao u Splitu. Za mene su Sharbini, Benko i Kvržić bili napadači s ofenzivnim veznim – Alispahićem.

Nakon »Splita« se dovela u pitanje fizička komponenta momčadi iznurene brojnim utakmicama i putovanjima?

– Iako ne volim puno filozofirati o tome, analiza je pokazala da u Splitu nije bio problem u nogama nego u glavama. To je sto posto. Takve utakmice se događaju i to je ljudski. Puno je tih stvari koje nas pune i prazne i onda dođe jedan trenutak u kojem nisi najraspoloženiji, gdje nisi u optimalnom stanju. Sve je to normalno i ljudski, a na nama je da to popravimo. Od mene prvoga pa do Gashija, jer kako volimo govoriti: Svi smo mi Rijeka!

Mogućnost prolaza

»Lyon« stiže s nizom pričuvnih, mlađih igrača, što može biti dvosjekli mač?

– Nisam to vidio, niti znam u kakvom sastavu dolaze. Oni isto imaju tešku seriju, teške utakmice. Čuo sam kako njihov trener govori da su umorni, a na Kantridi igraju 20. utakmicu u sezoni. Što bih onda ja trebao reći? Gledao sam u posljednja dva dana u kakvim uvjetima su oni trenirali i onda se probao sjetiti kada smo mi posljednji put normalno trenirali, na normalnom igralištu. Ali, sve su to stvari s kojima mi u Rijeci moramo živjeti jer ne može u kratkom roku ništa bolje napraviti i onda se samo zamaraš i ubijaš energiju, a treba nam energija jer sezona je još duga.

Teorija još uvijek dopušta mogućnost prolaska u idući krug natjecanja?

– Istina! Ima još devet bodova na raspolaganju i nisam ja baš takav da bih igračima rekao da smo ove bodove već otpisali. Mogućnost postoji. Moramo najprije sve napraviti da dobro izgledamo, da to bude jedna prava utakmica. A bilo ih je puno ove sezone pod stijenama. Rekao sam, teško je igrati bez jednog od najvažnijih igrača, ali zato je na nama i na svima drugima koji će okolo biti da pomognu – poručio je trener »bijelih«.

Kramarić, Benko i Sharbini u prvih jedanaest?

Trener »bijelih« Matjaž Kek i sam je rekao da će napraviti nekoliko promjena u momčadi u odnosu na onu koja je poražena u Parku mladeži. Spomenuo je raspored s tri napadača, no prema nekim varijantama koje je uigravao na posljednjim treninzima, moguće je da će početi utakmicu s napadačkim dvojcem Kramarić-Benko kojima bi podršku po krilnim pozicijama trebali pružati Mujanović (desno) i Sharbini (lijevo). To je naravno samo jedna od kombinacija. Gotovo sigurno u momčadi se, na poziciju lijevoga beka, vraća Mateo Bertoša koji nije igrao u Splitu zbog žutih kartona.

Sigurno neće igrati ozlijeđeni ili rekonvalescenti: Cesarec, Zlomislić, Okechukwu, Škarabot, Lešković, te Pušić i Mitrović, koji nemaju pravo nastupa u Europi.

Kantrida u europskom ruhu

Jučer su bili užurbani radovi na Kantridi kako bi stadion dočekao današnju utakmicu u europskom ruhu. Proširen je press centar tako što je uklonjena trofejna vitrina. Ponovo je montiran šator za miks zonu ispred svlačionica. Gostujući kavez dodatno je »ojačan« mrežama. Na A tribinu su vraćeni stolovi i monitori, prošireni su kapaciteti za smještaj novinara. Na tartan stazi između D i B tribine niknuo je montažni TV studio.

Sto akreditiranih novinara, među njima i Elvis Scoria

Utakmicu »Rijeke« i »Lyona« pratit će čak sto akreditiranih novinara iz Hrvatske i brojnih europskih zemalja. Na tom popisu nalazi se Kekov prethodnik

– Elvis Scoria. Trofejni riječki trener, jedan od ljubimaca Armade, na Kantridu stiže u ulozi HRT-ovog stručnog komentatora.

Preuzeto sa novilist.hr