Utorak, 07.01.2014.


Mandžukić - učinkovitiji je, ubojitiji i zabija važnije golove od Poljaka

Na vrhu je jesenski dio sezone dočekao Poljak, ali 11 je golova postigao u 17 utakmica, dok je naš napadač deset zabio u 16 susreta...

Što bih se ja plašio konkurencije?! Pa normalno je da Bayern dovodi samo vrhunske igrače, a mene će konkurencija samo još više motivirati. Neka dođe, lijepo ćemo ga prihvatiti, kao što su i mene momci prihvatili u svlačionici, a onda evo terena pa neka se pokaže tko je bolji!

M`gladbach - Bayern Munchen: 8,40 4,80 1,32 (LIVE)


Tako je Mario Mandžukić reagirao kada je postalo jasno da Robert Lewandowski dolazi u Bayern. Hladno i smireno kao kad je bio ispred Buffona na Euru ili Stojkovića na Marakani.

Lewandowski (26) potpisao je za Bayern, priključit će se na ljeto, nakon završetka sezone, a njemački mediji odmah su godinu dana starijeg Mandžukića premjestili u B momčad europskog prvaka. Nije im simpatičan zato što bježi od mikrofona i ne traži prijatelje među (njemačkim) novinarima. Sreća da Guardioli i pogotovo Heynckesu simpatičnost nije (bila) odlučujuća referencija...

I premda je teško očekivati da će Bayern iduće sezone, kad poljski napadač dođe, igrati s dvojicom napadača – jer Guardioli je i jedan često nepotreban – govoriti da će Mandžo otići zbog dolaska konkurencije besmisleno je.

Efikasnost 27,78 posto

U siječnju neće i nema zašto, na ljeto bi ga iz Münchena mogla izvući samo neka bogata ponuda. Iako je predsjednik Karl Heinz Rummenigge i na predstavljanju Lewandowskog (za kojeg je nedavno rekao kako je bolji od Mandže) naglasio koliko je klub zadovoljan Mandžukićem i kako će mu ponuditi produljenje ugovora (sadašnji vrijedi do lipnja 2016.), Otto Barić mudro je primijetio:

– Neće se Mandžo uplašiti konkurencije niti će u Bayernu postati višak, ali će pritisak drugih velikih klubova da ga kupe postati jači jer zbog dolaska Lewandowskog svi koji žele Mandžu ili traže vrhunskog napadača vide svoju šansu.

I tako sve priče odlaze u smjeru Mandžukićeve borbe za poziciju, odlaska... Pitamo se: zašto, pobogu?! Pa Mandžu je Bayern platio 13 milijuna eura Wolfsburgu, Lewandowskog je doveo bez odštete. Lista strijelaca Bundeslige ne otkriva punu istinu.

Na vrhu je jesenski dio sezone dočekao Poljak, ali 11 je golova postigao u 17 utakmica, dok je naš napadač deset zabio u 16 susreta. Još je znakovitiji podatak da su Lewandowskom za 11 golova trebale 64 šanse, a Mandži za gol manje čak 28 prilika manje (36)! Prema tom je učinku (27,78 posto šansi da realizira priliku u kojoj se nađe) Mandžukić najučinkovitiji među prvih 20 strijelaca njemačkoga prvenstva. Robertova je učinkovitost 17,19 posto.

Robert izvodi i 11-erce

A budući da Mariju za pogodak treba 110,1 minuta, najubojitiji je igrač Bundeslige! Lewandowski zabija svakih 133,1 minutu.

Gledajući sve pogotke za klub ove sezone, a ne samo ligaške, Mandžukić je od njih 14 četiri zabio desnom nogom, tri lijevom, a sedam glavom, po čemu je također među boljima na svijetu. I što je najvažnije: samo je jedan pogodak bio "nevažan", samo je jednom zabio za tri ili više razlike, a čak 13 puta dok je rezultat bio "živ". S druge strane, Lewandowski je od 16 golova za Borussiju sedam postigao desnom nogom, četiri lijevom, jedan glavom i čak četiri iz jedanaesterca. A golema je razlika u važnosti golova jer čak pola, odnosno osam pogodaka postigao je kad rezultat više nije bio "živ", za 3:0, 5:1, 6:2...

Vjerujemo da Guardiola, Rummenigge i ostali znaju te podatke. Pa tko se onda mora brinuti za poziciju?

Preuzeto s vecernji.hr