Četvrtak, 16.01.2014.


Ivan Tomečak: Dinamo ima veliku prednost, ali zašto ne bismo pokušali?

Sigurno da je puno kraći i puno lakši put do Kupa nego do prvenstva, ali opet moramo biti pametni jer nitko se neće sam pobijediti. Kup je takvo natjecanje gdje su iznenađenja uvijek moguće i česta, tako da ćemo morati biti pravi, prvo protiv Osječana, a onda i Puljana – kaže Tomečak...

Jučerašnje sunčano jutro malo je popravilo dojam, ali ne toliko značajno da bi u trenera bijelih Matjaž Kek smanjilo količinu gorčine ili ljutnje, koja je povremeno počela eruptirati u bijes, a onda u konačnici – nemoć. Razlog? Tipičan riječki za ovo doba godine. Nekoliko kišnih dana znači blokadu svih nogometnih aktivnosti u Rijeci i okolici.

Otkada su se vratili iz Rovinja bijeli nisu uspjeli napraviti pošteni trening, a ostali su i bez dvije planirane utakmice. U ponedjeljak su radili na namočenom travnjaku na Rujevici, u utorak na tvrdoj umjetnoj travi pomoćnog igrališta na Kantridi, a u srijedu na rujevičkoj šljaki u polumraku. Reflektori koji su pucketali (valjda zbog elektriciteta) samo su djelomično osvjetili igralište. Brazilac Moises ostao je trčati na Kantridi. I bolje da je tako jer da je vidio uvjete u kojima su Riječani trenirali prošlog utorka vjerojatno bi prvim zrakoplovom pobjegao otkuda je došao. Učestale promjene podloga uzele su i danak u ozljedama. Kramarić i Mujanović su izbačeni iz stroja, po prvim prognozama ipak nije u pitanju ništa teže. Ivana Tomečaka nema na terenu praktički od početka priprema.

Ništa strašno
Odradio je uvodne testove, a onda uglavnom nije izlazio iz klupske ambulante, odnosno hotelskih i klupskoga fitnesa.

– Nije ništa strašno, upalila mi se jedna mala tetiva u stopalu. Srećom, nije Ahilova. Radio sam normalno u prva dva, tri dana priprema, a onda mi se to upalilo, a kada dođe do takve ozljede onda moraš stati. Ne smiješ forsirati da se ne dogodi ono najgore – govori Tomečak, koji je do daljnjega na poštedi. – Radim na biciklu, terapije, ali do daljnjeg sam na poštedi. Srećom ništa nije puklo, sve je u tom smislu čisto. Vjerojatno sam to zaradio nakon onih uvodnih trčanja po tartanu.

Nije baš ugodno kada ti godina počne s ozljedom, uostalom preskočit će praktički cijeli uvodni dio priprema, no s druge strane lišio se Ugovih "tortura".

– Prema onome što znam dečki su dobro i puno radili, puno su trčali i bit će sigurno spremni u tom smislu. Sada će u Španjolskoj više naglasak biti na radu s loptom tako da vjerujem da ćemo do kraja sve odraditi kako spada i da ćemo spremni dočekati prvenstvo. Što se mene tiče radim u fitnesu, vozim bicikl, nisam zavaljen u fotelju, tako da vjerujem da ću se i ja brzo priključiti i sustići momčad.

Momčad po svemu sudeći neće doživjeti veće promjene što u riječkom slučaju nije loša vijest. Dapače!

Sve je moguće
– Nekad su promjene dobre, a ponekad je dobro da svi ostanu na okupu, što naravno ne znači da nije dobro došlo neko pojačanje sa strane. Ova momčad je napravila dosta toga dobroga prošle jeseni, izborili smo sudjelovanje u Europskoj ligi, a vjerujem i da bismo imali još bolje rezultate u HNL-u da nije bilo Europe. Iako na kraju moramo biti zadovoljni s onim što imamo.

Modri su na plus pet s tendencijom da ta prednost naraste na osam bodova.

– Sve je moguće u nogometu, ali razlika je velika. To naoko ne djeluje tako, međutim, dosta teško ćemo to dostići. Ali, zašto ne vjerovati u to. Imamo jaku momčadi koja je to u stanju.

Dinamo nije bio tako uvjerljiv u prvom dijelu jeseni, koliko u finišu. Što očekivati od modrih na proljeće?

– Ne znam što očekivati. Iskreno, ne pratim ih kroz novine, pogledam samo naslove. S dečkima iz Dinama se čujem ili se sretnemo, ali uglavnom ne pričamo o nogometu.

Kup je po svemu sudeći puno bolja prilika ove sezone da se Riječani upletu u borbu za trofej.

– Prvi dan kada sam došao na Kantridu rekao sam da bih volio osvojiti neki trofej s Rijekom. Mislim da u Kupu imamo dobre šanse da u tome uspijemo, samo moramo dati sve od sebe i u prvom redu na pripremama sve do kraja odraditi. Sigurno da je puno kraći i puno lakši put do Kupa nego do prvenstva, ali opet moramo biti pametni jer nitko se neće sam pobijediti. Kup je takvo natjecanje gdje su iznenađenja uvijek moguće i česta, tako da ćemo morati biti pravi, prvo protiv Osječana, a onda i Puljana – rekao je Tomečak.

Preuzeto s novilist.hr