Srijeda, 15.01.2014.


Šef omladinske škole Hajduka otišao je zbog svojih preambicioznih planova!

Bit će godinu i pol dana da je Marin Brbić predsjednik Hajduka. U tom periodu promijenio je nekolicinu najbližih suradnika, izmijenili su se ljudi koji su obavljali ključne funkcije u klubu, djelujući u stručnom, nogometnom dijelu što je vitalni dio funkcioniranja nogometnog kluba.

Istina, Brbić je u svom mandatu smijenio samo jednog trenera, Mišu Krstičevića, kojeg je sadašnji predsjednik kluba naslijedio od svojeg prethodnika Hrvoja Maleša. Umjesto Krstičevića došao je Igor Tudor. Ali je zato bilo promjena na drugim funkcijama: sportski direktor bio je Sergije Krešić pa poslije njega Jens Andersson da bi se konačno došlo do Gorana Vučevića.

Stalne promjene

Bilo je promjena i na koje Brbić nije mogao utjecati. Recimo na odlazak Josipa Paladina koji je s pozicije šefa Nadzornog odbora bio nominalno prvi čovjek Hajduka, ali se morao povući zbog problema koji nemaju veze s Hajdukom. Dr. Paladina naslijedila je prof. Branka Ramljak.

Naravno, bilo je tu i političkih promjena. Umjesto Željka Keruma gradonačelnik je Ivo Baldasar, a upravo je prvi čovjek Splita nominalno gazda i u Hajduku.

Zadnja promjena na Poljudu je odlazak prof. Zdravka Marića s pozicije šefa omladinske škole. To je svakako iznenađujuća odluka tim više kada se zna da je Marić preuzeo taj posao na poziv Brbića prije samo pola godine.

Poklopilo se da je u kratko vrijeme Hajduk dobio sportskog direktora imenovanjem Gorana Vučevića, a izgubio je šefa omladinskog pogona odlaskom prof. Zdravka Marića.

U svom nastupnom govoru Vučević je najavio da su seniori prioritet, ali da omladinska škola mora biti srce Hajduka! Rekao je i da će biti spona između omladinske škole i prve momčadi.

Nekoliko dana kasnije Marić se povukao, a svoju odluku je objasnio nemogućnošću da ostvari viziju koju je imao s omladinskim pogonom. I to je sve od prof. Marića koji se želio suzdržati od daljnjih komentara i intervjua na tu temu.

Brbić nam je pak kazao:

- Naravno da me iznenadio ovaj potez. Ali očito je da su turbulencije i promjene logične kad nema financijske stabilnosti. Zadnjih tjedana osjetio sam da postoji nezadovoljstvo kod profesora Marića i s te strane mogu ga razumjeti. Nažalost, naša financijska situacija je takva da nije lako raditi u Hajduku.

Spas je jedino - prodaja

Što sad?

- Pokušavamo riješiti to pitanje. Računao sam da smo dovođenjem Vučevića na mjesto sportskog direktora konačno kompletirali tu stručnu piramidu u klubu, ali sad nam se opet upraznilo mjesto koje je vrlo delikatno i važno. Nagomilalo se puno problema svih ovih godina, a čim riješiš jednu stvar, otvori se druga. Nažalost, to je naša stvarnost koju pokušavamo promijeniti.

Naravno da je novac prvi i osnovni problem. Kad nema novca onda su i problemi izraženiji.

Ima li uopće izlaza iz ove situacije? Optimisti drže da uvijek ima načina da se stvari okrenu na pozitivnu stranu. Hajduku bi u ovom trenutku taj preokret trebala biti neka dobra prodaja igrača u inozemstvo. To je jedni način da klub dođe do potrebne financijske injekcije koja bi pogasila požare nezadovoljstva na Poljudu. No, prijelazni rok je počeo, a konkretne ponude za hajdukovce još se čekaju.

Preuzeto sa sportske.jutarnji.hr