Petak, 17.01.2014.


Reportaža iz Turske: Split u 'Hajdukovu' hotelu Papillon Zeugma u Beleku

Split je probio led, nogometaši splitskih "crvenih" otvorili su sezonu "turske kupelji", zimskih priprema na rivijeri Antalyje. Ovaj siječanj poseban je u Hrvatskoj, nije hladno...

Istodobno, sve je manje – novca, suša je u blagajnama, pa se postavljaju uvijek ista pitanja: treba li slijediti Sulejmana Veličanstvenog i tjerati taj, ajmo reć' luksuz u Turskoj? Zar se nije moglo pripremati ...gdje? Na Braču i Hvaru? Po Marjanu?!? A s kime sparingirati???

Ista pitanja i dvojbe naslonjena su ove zime posebice na - Hajdukov krizni trenutak. Ali, i "bijeli", nakon "crvenih" stižu u Tursku. Ne odustaju od egzistencijalnog minimuma ozbiljne ekipe. Koja drži do sebe i Antalyje. Hajduk od 2004., a evo i Split, treću zimu zaredom. Kao pomorci: navigare necesse est. Ploviti se mora! Antalya necesse est...

A kako ruku pod ruku idu recesija, kriza i – Antalya? Emir Dizdarević, alfa i omega ovdašnje logistike, kaže:
- Neki klubovi nisu došli, to je istina, odustaju, žao mi je Osijeka. Oni su bili redoviti, kažu Osječani da više ne mogu. Nema ni Slaven Belupa, nema ni Lokomotive koja je bila jednom.

Hajduk ide u Kremlin Palace, malo "tanji" hotel u Lari, nego ranijih godina kad je dolazio u Belek?

- Zašto mislite da je tanji hotel? Dobro, nisu u Rixos Premiumu kao preklani, ali Kremlin se dotjerao, imat će Hajduk privilegirani status i savršene travnjake na usluzi u hotelskom sklopu.

Dinamo se najavio u bezobrazno elitni Max Royal, gdje navodno serviraju i ptičje mlijeko?

- E, to su lani pričali, ali su na koncu odabrali znatno intimniji Sueno...

Da ne zamaramo publiku imenima hotela, jer ovdje ih ima na stotine, samo da dočaramo financijski efekt, trošak?

- Sve je to relativno, ovisi s koliko ljudstva dolaze ekipe. Jednom je Hajduk bio u Kremlinu i doveo 45 igrača, ako dobro pamtim – prisjeća se "emir od Antalyje".

Da, bilo je to 2005., pisali smo Ali Baka Slišković i 44 hajduka. A ostali klijenti?

- Ove godine nema Crvene zvezde, odabrali su Sloveniju, "zvezdaši" idu u Koper. Ali, zato nam dolazi Partizan. I Maribor. Dolazi nam i Sarajevo Roberta Jarnija, 31. siječnja. Ima sve više Azijata, Korejanaca. Od hrvatskih stalnih nema Rijeke. Oni su odabrali Španjolsku!

Sad su Riječani u Marbelli, kao Hajduk u "zlatno doba Hollywooda" prije četiri godine 2010. Ima ih tko odvest'...

- Marbella je skuplja, ali ja kažem, povedeš manje ljudi i dođe ti slično.

Split je ove godine u lanjskom Hajdukovu hotelu Papillon Zeugma u Beleku, a Hajduk se vraća na 2009., 2007., 2005...

- Dat ću vam primjer: Litex Loveč, Bugari s Hristom Stoičkovom, bili su prije dvije zime u Rixosu, zajedno s Hajdukom Krase Balakova. A ove zime Litex Loveč dolazi u Kremlin – kaže nam.

I tako Split u "Hajdukovu hotelu", a Hajduk u "povratku korijenima" naći će se na 50 kilometara udaljenosti od ponedjeljka na istom poslu, užežin gradskog derbija 8. veljače.

Preuzeto sa slobodnadalmacija.hr