Subota, 18.01.2014.


Duka: Zagorac je najbolji vratar u Hrvatskoj, imam od koga učiti

U dvoboju protiv Toma iz Tomska u Beleku pozornost je na sebe skrenuo Tomislav Duka, najmlađi od Splitovih vratara, ali djelovao je na vratima poput rutinera i u drugih 45 minuta sačuvao mrežu netaknutom.

Po završetku susreta dobacili smo treneru golmana Tihomiru Bulatu: "Imate najboljeg trećeg vratara u državi", a on je odgovorio: "Možda i najboljeg drugog, a sigurno bi u nekim klubovima bio i prvi vratar". No, u Splita je konkurencija posebno jaka, Danijel Zagorac je reprezentativni kalibar, a Andrija Vuković prekaljeni prvoligaški čuvar mreže, koji je sjajno branio proteklog proljeća. U takvim okolnostima Duki je tepško doći do svojih "pet minuta slave", ali predstavom protiv Toma zaslužio je da ga predstavimo...

- U Park mladeži sam došao kao kadet iz omladinskog pogona Hajduka. Nakon odrađenog juniorskog staža otišao sam na posudbu u Kamen, u prošloj sezoni branio sam za Zagoru, a protekle jeseni na posudbi u imotskom - priča Duka.

Protekle jeseni branio je samo tri utakmice radi ozljede lože, a kasnije mu je i pukao ligament...

- Najteže mi na posudbi pada što sam daleko od kuće. Ali, ako se ovdje ne uspijem nametnuti, najvjerojatnije ću opet na posudbu, Imotski je dobra momčad, s ambicijom ulaska u Drugu ligu.

Sadašnjost nudi priliku dokazivanja protiv jakih inozemnih momčadi. uoči dvoboja s Tomom zapisnik sa Splitovim igračima tražio je, među ostalima, i skaut Fulhama, svi sve prate, puno je menadžera po utakmicama. Duka nije bio impresioniran...

- U početku je bilo treme, ali kad sam obranio prvi udarac sve je prošlo. Trener Bulat me dobro spremio, može se dosta naučiti, kako od njega, tako i od starijih kolega jer Zagi i Andrija su sjajni vratari, ali i ljudi.

Upitali smo ga i kad očekuje da bi mogao postati prvim vratarom?

- Zagorac je najbolji vratar u Hrvatskoj i šire, pa ću čekati da se on proda.

Duka nas je iznenadio izborom najboljeg inozemnog vratara po njegovom ukusu...

- Mandanda iz Marseillea, drugi golman francuske reprezentacije. Volim crnce, njihov stil branjenja...

S mladim Splitovim vratarom razgovarali smo nakon njegove partije play-stationa protiv Bellea. Duka je poražen, primio je četiri gola, ali igrice su jedno, a ono što pokazuje na terenu nešto sasvim drugo. Duka je po osnovnim karakteristikama tipični splitski vratar, najjači je u situacijama "jedan na jedan", a sam kaže da mora još poraditi na centaršutevima, Do kraja priprema u Turskoj još su četiri utakmice i baš će biti zanimljivo vidjeti hoće li Duka ponoviti onako sigurna izdanja kao protiv ruskog prvoligaša.

Preuzeto sa Dalmacija news.com