Utorak, 21.01.2014.


NK Osijek započinje predstečajni postupak

Jučer se nakon više od pola godine sastalo vrhovno tijelo NK Osijek – Nadzorni odbor. Podsjetimo, kriza upravljanja u osječkom prvoligašu nastala je u trenutku kada je došlo do promjene političke vlasti u Osijeku, jer je tada nekoliko članova klupskog Nadzornog odbora koji su bili predstavnici bivše gradske vlasti podnijelo ostavke...

Novoj političkoj vlasti dugo je trebalo da se odluči kojem će čovjeku gurnuti "vrući krumpir" iz Gradskog vrta u ruke, a na koncu izbor je pao na člana Uprave osječkog Vodovoda Slobodana Tolja.

Predstečajni postupak
Prva sjednica nije donijela nikakve velike odluke kada je u pitanju daljnji život NK Osijeka, koji je već duže vremena na samom izdisaju, ali je dala naslutiti u kojem će se smjeru kretati daljnja klupska politika. Već svi znaju kako je NK Osijek pritisnut strašnim dugovanjima koja se nisu uspjela riješiti kroz proces preoblikovanja.

- Nadzorni odbor danas je potvrdio samo neke ugovore i odobrio transfer Marka Mrkonjića u njemački Fürth. No, zato je započeta rasprava o ulasku u predstečajni postupak, rekao nam je Zdravko Josić, predsjednik Uprave NK Osijek.

Stečaj je jedna od opcija koja se često vrti u posljednje vrijeme u kuloarima kada je NK Osijek u pitanju. Preoblikovanje nije donijelo očekivane rezultate, jer NK Osijek nije imao snažni politički vjetar s pozicija visoke državne politike, kao primjerice Hajduk, a osim toga među vjerovnicima je imao i nekoliko tvrdih pregovarača koji nisu željeli svoja potraživanja pretvoriti u vlasnički udjel i tako klub riješiti "dužničkog ropstva". S obzirom na to da zakonski, u slučaju neuspjeha preoblikovanja, slijedi stečaj rasprava zapodjenuta na jučerašnjoj sjednici NO uopće nije neočekivana.

Možda sve to djeluje pomalo dramatično ali, bar zasad, to nije tako. Naime, zakon je dužnicima omogućio i predstečajne nagodbe pomoću kojih prezaduženi dobivaju novu priliku za život. I upravo tu pogodnost pokušat će iskoristiti u osječkom prvoligašu.
- Meni se to čini kao najbolje moguće rješenje. Kada se otvore predstečajne nagodbe deblokirao bi se klupski račun, a mi bismo dobili novu priliku za pronalazak zajedničkog jezika s vjerovnicima. U biti, ulaskom u taj proces nastavili bismo borbu za konačni spas NK Osijek, a nikako to ne bi značilo konačan kraj, smatra Josić.

Posljednja slamka spasa
Iskreno, zvuči tek kao posljednja slamka spasa, jer NK Osijek nije opterećen samo starim dugovima, nego mu je i tekuća likvidnost u čistoj komi. Ta tekuća dugovanja najčešće se pravdaju blokiranim računom, jer ako se i dođe do nekog novca njega se ne može uplatiti na račun, jer bi ga "pojela" blokada.

Ipak, možda će baš taj predstečaj donijeti nekakve pomake na egzistencijalnom planu. Vjerovnicima stečaj sigurno nije u interesu, jer će na taj način ostati bez ičega, s obzirom na to da NK Osijek nema nikakve imovine. Dakle, bilo kakav oblik dogovora trebao bi biti prioritet svim stranama, a u sve bi se konačno morala ozbiljnije uključiti i sama država, jer dva najveća vjerovnika (Gradska banka i IPK) pod njezinom su nadležnošću. Ipak, u cijeloj toj priči opet ostaje onaj upitnik tekuće likvidnosti.

Ona se, naime, ne može riješiti nikakvim nagodbama. Zaostale plaće igračima i Radnoj zajednici trebaju se isplatiti do dovršenja postupka licenciranja za sljedeću sezonu. U suprotnom sav trud oko predstečajnih nagodbi bit će uzaludan…

Mrkonjić odlazi u Njemačku
NK Osijek ostaje bez još jednog mladog igrača. Kadet Marko Markonjić (1997.) svoju će karijeru nastaviti graditi u redovima njemačkog drugoligaša Greuther Fürtha. On je tijekom prosinca tamo bio na probi i zadovoljio, a u Gradskom vrtu jedno vrijeme vagali su hoće li ga pustiti ili ne. Inače, riječ je o kadetskom reprezentativcu Hrvatske koji igra na poziciji napadača.
- Odlučili smo ga transferirati. Odšteta? Ne mogu u ovom trenutku precizno odgovoriti na to pitanje, kaže Zdravko Josić, predsjednik NK Osijek.

Jasno je kako NK Osijek neće zaraditi previše. Ipak je riječ o nedokazanom mladom igraču, a s obzirom na to da su ga dobrovoljno pustili, treba očekivati kako će osječki prvoligaš dobiti nešto više novca nego li bi mu pripalo da inkasira tek "naknadu za treniranje". Odlaskom Mrkonjića samo se nastavlja praksa po kojoj već i sasvim mladi igrači glavom bez obzira bježe iz redova bijelo-plavih.

Brazilci nisu impresionirali
Nogometaši Osijeka jučer su odigrali prvi prijateljski susret u zimskim pripremama. Na putu prema Novigradu gdje će trenirati sljedećih desetak dana zastali su u Zagrebu i odmjerili snage s Lokomotivom. Poraženi su s 2:0, ali trener Ivica Kulešević nije bio nezadovoljan.

- Igrali smo čak iznenađujuće dobro, ali skupo nas je koštala realizacija. Puno smo promašili. Znam, znam i ja sam već umoran od te priče, ali zato i tražimo napadača - zaključio je Kulešević.

Prezentirao je i novu formaciju. Zaigrao je 4-3-1-2, a Osijek je počeo u sastavu: Mikulić, Matas, Jonjić, Babić, Pavić, Šorša, Kurtović, Vitaić, Škorić, J. Barišić, Dugandžić. U nastavku su igrali: Malenica, Glavaš, Novaković, Bralić, B. Barišić, Ugarković, Vidaković, Mandić i Grafina, te dva Brazilca koja nisu impresionirala pa neće dobiti daljnu mogućnost nametanja.

Ljubojević u Singapur, Cesarec blizu dolaska?
Goran Ljubojević opet se otisnuo u nepoznato. Nakon Irana jesen je proveo u Gradskom vrtu, ali zbog ozljeda nije se baš naigrao. Sada je opet u potrazi za novim inozemnim izazovom, a navodno ga je pronašao čak u dalekom Singapuru. Što se dolazaka tiče u sljedeća dva dana trebalo bi se znati hoće li u Gradski vrt na posudbu iz Rijeke doći napadač Danijel Cesarec. Trener Ivica Kulešević optimističan je glede mogućeg dolaska tog iskusnog napadača.

Propao povratak Pušića
Veznjak Domagoj Pušić ljetos je u posljednjim satima prijelaznog roka otišao u Rijeku, ali tamo tijekom jeseni nije dobio pravu priliku. Nakon što su na Kantridi skrojili igrački kadar za nastavak sezone, Pušić je ispao prekobrojan i postojala je mogućnost povratka u Osijek putem posudbe, ali od toga neće biti ništa.
- Razgovarao sam s Domagojem, izrazio želju da se vrati, ali on će se ovih dana podvrgnuti operativnom zahvatu na koljenu i neće biti za igru spreman do ožujka te je opcija njegovog povratka propala, kaže Kulešević.

Preuzeto s glas-slavonije.hr