Srijeda, 22.01.2014.


NK Osijek uvodi menadžera engleskog tipa - Kulešević kao Jose Mourinho?

Nogometaši Osijeka jučer su odradili prve aktivnosti na pripremama u Novigradu, a dok trener Ivica Kulešević sprema momčad za proljetnu bitku oko prvoligaškog statusa, dobio je i veće ovlasti.

Naime, novoformirani klupski Nadzorni odbor potvrdio je Kuleševića i kao sportskog direktora pa će on ubuduće biti menadžer engleskog tipa. U opisu tog posla stoji vođenje prve momčadi, ali i ukupne sportske politike kluba. Velika odgovornost za isti novac. Tako to ide tamo gdje nema novca. Nije to nikakva revolucionarna novost, nego jednostavno nova ušteda u mizernom klupskom proračunu.

Matas i Jonjić tek se moraju dokazati

Iako se mora priznati kako takva odluka ima logike, jer su se u prošlosti znala događati razmimoilaženja u razmišljanjima sportskog direktora i trenera u stavovima oko nekih igrača. Sad je sve to spojeno u jednoj osobi pa, osim ako Kulešević nema podvojenu osobnost, mogućnost sličnih nesporazuma je isključena.

- Znam za tu mogućnost i spreman sam obavljati takvu ulogu, ali trebam još sjesti s čelnicima kluba i dogovoriti neke stvari. Pomagao sam na tom planu i ranije pa mi neće biti problem prilagoditi se dvostrukoj ulozi, kaže Kulešević.

Prve je poteze već povukao i oni su sasvim logični. Doveo je Nikolu Matasa koji zatvara poziciju desnog beka koja je bila akutni problem bijelo-plavih prošle jeseni, te Mateja Jonjića koji igra na poziciji stopera, koje su također deficitarne.

- S njima dvojicom načelno je sve dogovoreno i još samo preostaje potpis ugovora. Moramo to riješiti do 24. siječnja ako želim da steknu pravo nastupa već u prvom susretu četvrtfinala Kupa protiv Rijeke 4. veljače na Kantridi, kaže Kulešević.

S obzirom na to da je riječ o igračima s prvoligaškim iskustvom, oni bi trebali biti pojačanja za bijelo-plave.

- Rano je donositi takve zaključke. Vjerujem da će biti pojačanja, ali zasad još ne mogu to tvrditi sa stopostotnom sigurnošću. Ostaje nam još riješiti pitanje napadača, jer se u prijateljskoj utakmici protiv Lokomotive opet pokazalo koliko patimo zbog loše realizacije. To jednostavno moramo hitno popraviti, izravan je Kulešević.

Potraga za golgeterom

Osim nužnog pojačavanja konkurencije Kuleševićeva najveća zadaća bit će pronaći način kako izvući unutarnje rezerve koje nedvojbeno njegova momčad posjeduje. Treba mu zdravi Frane Vitaić koji bi se morao prometnuti u središnju figuru veznog reda i organizacije igre. U takvog Vitaića daleko bi lakše išao razvoj Josipa Mišića, jednog od najboljih Osijekovih igrača u prvom dijelu sezone. Trebat će mu i slobodniji Marko Dugandžić čiji su napadački potencijali iz nekog razloga ostali zatomljeni. No, ako netko pozna Dugandžića u dušu, onda je to svakako Kulešević koji ga je dugo vodio u kadetima i juniorima. Uglavnom, otkako je preuzeo momčad Kulešević je donio određenu stabilnost i čvrstinu, ali, nažalost, poput njegovih prethodnika ostao je zarobljen u labirintu očajne realizacije koja Osijek prati već duže vrijeme. Zato, ali i zbog činjenice da njegovu momčad čeka raniji proljetni start, Kulešević ima jasnu viziju priprema.

- Susret protiv Lokomotive bio je prvi i posljednji u kojem smo igrali po jedno poluvrijeme s jednom momčadi. Od prvog susreta u Istri počinjemo s uigravanjem udarnog sastava jer vrijeme, pozicija na tablici i raspored utakmica nisu nam saveznici. Nećemo imati pravo na polagano podizanje forme. Odmah na startu drugog dijela sezone moramo biti u optimalnoj formi i zato nećemo rasipati dragocjeno vrijeme na eksperimentiranje i traženje momčadi, poručuje Kulešević.

Zvuči vrlo odlučno, a tako će mu morati izgledati i momčad u nastavku prvenstva ako Osijek želi sačuvati prvoligaški status.

RASPORED UTAKMICA U ISTRI

24. siječnja: Pomorac (Kostrena)

25. siječnja: Istra 1961

26. siječnja: Ankaran (Slovenija)

28. siječnja: Novigrad

29. siječnja: HIT Gorica (Slovenija)

CESAREC DANAS DONOSI ODLUKU

Napadač Rijeke Danijel Cesarec, koji je iznimno zanimljiv Osijeku, danas bi trebao donijeti konačnu odluku o dolasku u Gradski vrt.

- Cesarec će još danas pokušati pronaći inozemni angažman, a ako ga ne nađe vjerujem kako će postati naš član. On bi predstavljao veliko pojačanje za nas i njegovim bismo dolaskom zaključili prijelazni rok kada su dolasci u pitanju, kaže Zdravko Josić, predsjednik Uprave NK Osijek.
Ivi Vranješu povjerena Škola nogometa

Osječki prvoligaš dobio je i novog voditelja Škole nogometa. To će biti mladi stručnjak Ivo Vranješ, koji se već dokazao na području radom s mladim igračima i vrlo kvalitetnim skautingom. S njim na čelu u Školi nogometa mogla bi biti okrenuta nova stranica uz uvjet da dobije kvalitetnu logističku podršku klupskog čelništva.

Preuzeto sa glas-slavonije.hr