Nedjelja, 19.01.2014.


Pokrivač i Ajayi promašili pobjedu Rijeke

Nogometaši »Rijeke« remijem protiv drugoplasirane momčadi mađarskog prvenstva otvorili su »mini serijal« pripremnih ogleda u zimskim pripremama. Upravo činjenica da je ovo silom prilika bila prva prijateljska utakmica ostavila je traga na igri Riječana posebno u prvom poluvremenu.

Dobrih dvadeset minuta trebalo je Riječanima da osjete loptu i uspostave tečnu igru, te počnu organizirano tražiti poravnanje nakon što je u 2. minuti utakmice Nikolić presjekao neprezno dodavanje Maleša nadomak vlastitog kaznenog prostora i bez većih poteškoća pospremio loptu u Vargićevu mrežu. U 35. minuti Brezovec je ušao u kazneni prostor s desne strane, gurnuo loptu kraj Mamadua koji je uklizavanjem skrivio klasičnu najstrožu kaznu. Benko je rutiski realizirao jedanaesterac i okrunio napore bolje momčadi na travnjaku. Četiri minute kasnije lijepu akciju zaključio je Jugović udarcem iskosa s desne strane. Vratar Calatayud je izvukao poluvisoki udarac s desetak metara i osujetio najbolju priliku »bijelih« za vodstvom do odmora.

Zadnja prilika do odmora bila je ona mađarske momčad u kojoj je uporabni jezik – portugalski. Bertoša je s gol linije izbacio loptu nakon udarca Haraszija poslije kornera.

Promjene na odmoru

»Rijeka« je do odmora igrala u rasporedu 4-4-2, a u nastavku počela u rasporedu 4-1-4-1, odnosno 4-3-3. Ostali su na terenu Knežević i Bertoša. Mujanović je poslan na desni bok, Lešković zauzeo Marićevo mjesto. Ispred zadnje linije igrao je Močinić, a onda s desna na lijevo: Ajayi, Pokrivač, Moises i Sharbini, te u vršku napada – Krstanović. Kao i u prvom poluvremenu nastavak je odredila invidivualna pogreška uslijed koje je pao i drugi pogodak.

Pokrivač je pretkratko vratio loptu Močiniću nadomak kaznenog prostora, a presječena lopta završila u nogama Oliveire koji je udarcem iskosa bio nepogrešiv. Prskalo nije imao šanse – 1:2. Izjednačenje je stiglo vrlo brzo. Sharbini i Bertoša su kombinirali po lijevoj strani. Uslijedio je rezantan Bertošin ubačaj za Krstanovića ispred kojega je reagirao branič Vinicius i skrenuo loptu u vlastitu mrežu za novo poravnanje. »Rijeka« je nakon izjednačenja ponovo počela dominirati, ali za razliku od prvoga poluvremena i stvarati prilike. U 65. minuti Pokrivač je odapeo po lopti sa 25 metara i uzdrmao gredu.

Pet minuta kasnije morao je s travnjaka zbog ozljede koljena, a Kek bio prisiljen na improvizacije sa sastavom budući da je na klupi imao još jedino stopera Mitrovića. Mitrović je završio na mjestu desnoga beka, Mujanović pogurnut u vezu, a kasnije i na poziciju desne polušpice nakon što je Kek odlučio Sharbinija prebaciti u sredini, a Ajayija s desne na lijevu polušpicu.

Moises zadovoljio

Kek, koji je utakmicu promatrao uz aut liniju na suprotnoj strani od klupe za pričuve, je tražio od svojih pomoćnika da »probude« Anasa. Nije išlo pa ga je prebacio bliže sebi. I pogodio! Nekoliko milimetarski točnih Sharbinijevih dijagonala za Ajayija mogle su uroditi pogocima. Prvo je u 80. minuti Krstanović natrčao na povratnu loptu i s 20 metara pucao zamalo kraj gola, pa je u 85. minuti Leškovićev udarac završio u bloku. U oba slučaja asistent je bio Ajayi. U 88. minuti ponovo je Anas naciljao Ajayija čiji udarac glavom s nekoliko metara je vratar Tujvel izbacio u korner. »Bijelima« su se promašaji mogli osvetiti u 89. minuti kada je Prskalo odbio prizeman udarac Kovacska s desetak metara.

Izuzmu li se individualne pogreške kod pogodaka »Rijeka« se predstavila u solidnom svjetlu. Svidio se i Brazilac Moises, koji iskazuje liderske karakteristike. U 77. minuti s leđa ga je »krvnički« pokupio Vinicius. Mnogima je na igralištu stalo srce, jer brazilski veznjak se s grčem na licu stao previjati na igralištu. No, ubrzo se pridignuo i nastavio igrati, te suigračima pokušao objasniti da mu moraju viknuti – leđa. Donio je mirnoću u pasu, ne boji se primiti loptu s igračem na leđa. Pokazao je i da mu nije strano ući u završnicu. U nekoliko navrata je stigao na udarac, na povratnu loptu. U svakom slučaju za prvi put ostavio je pozitivne dojmove.

Rijeka - Videoton 2:2

Igralište u Benahavisu. Gledatelja 50. Sudac: Robles Sorpolhe (Marbella). Strijelci: 0:1 Nikolić (2'), 1:1 Benko (35'-11m), 1:2 Oliveira (49'), 2:2 Vinicius (55'-ag).
RIJEKA: Vargić (od 46' Prskalo) – Boras (od 46' Mujanović), Knežević, Marić (od 46' Lešković), Bertoša – Jugović (od 46' Pokrivač, od 71' Mitrović), Maleš (od 46' Močinić), Brezovec (od 46' Moises), Alispahić (od 46' Sharbini) – Benko (od 46' Krstanović), Kramarić (od 46' Ajayi).
VIDEOTON: Calatayud, Gyurcso, Caneira, Haraszi, Stopira, Brachi, Gomez, Kleinheisler, Mamadu, Zsoter, Nikolić. Još su igrali: Tujvel, Gyorgy, Balasz, Szolnoki, Kovacz, Oliveira, Papp, Welo, Nildo, Vinicius.

Pokrivač osjetio koljeno

Dr. Boban Dangubić i fizio Igor Pavačić imali su pune ruke posla tijekom utakmice. Prvo je Bertoša završio nokautiran na travnjaku, srećom bez težih posljedica. Potom je s terena morao Pokrivač, koji je osjetio »staru ranu« – koljeno. Na kraju je na podu završio Brazilac Moises. Izgledalo je ružno, no po svemu sudeći nije ništa strašno. Od sve trojice čini se da je najteže prošao Pokrivač koji je šepajući krenuo prema hotelu nakon što je izašao s terena. Nisu igrali Tomečak, Zlomislić i Kvržić, kojega je »stegnulo grlo«.

Kek: Ubijaju nas individualne greške

Trener »bijelih« Matjaž Kek djelovao je relativno zadovoljno nakon prvog pripremnog susreta u 2014. godini.
– Meni je važno da smo odigrali utakmicu, da smo protiv jedne dobre ekipe odigrali solidno – govorio je trener »bijelih«. – Puno je tu još grešaka, ali to je normalno jer smo u utakmicu ušli iz punoga treninga, nismo se posebno čuvali za utakmicu. Vidio sam dosta dobrih stvari posebno u prvom poluvremenu gdje smo imali dobru cirkulaciju lopte, ali napravili individualne greške koje nas ubijaju. Zadovoljan sam. Malo smo dobili po nogama, ali tako se igra u Europi – rekao je Kek, koji je u jutarnjim satima zakazao trening, a poslijepodne ostavio igračima za izlet. Vjerojatno u Marbellu.

Preuzeto sa novilist.hr