Nedjelja, 19.01.2014.


Niko Datković: Odlazak u Speziju je korak unaprijed

Pokušat ću se u Speziji izboriti za svoje mjesto i kontinuitet utakmica koji mi je neophodno potreban – kaže Datković...

Kao što se i naslućivalo, Niko Datković napustio je Kantridu. Mladi hrvatski reprezentativni stoper karijeru nastavlja kao posuđeni igrač Rijeke u talijanskom drugoligašu Speziji (do ljeta) gdje će ga dočekati oveća riječka kolonija predvođena ofenzivnim veznjakom Antoninijem Čulinom (tamo su bivši junior Rijeke Klapan i Fumić, te Oršić, bivši igrač zaprešićkog Intera). Još jedan bivši Datkovićev suigrač je na posudbi u Serie B, Mato Miloš uspješno nosi dres Siene.

– Datković će do kraja sezone biti u Speziji. Zaključili smo da je to bolje za njegov razvoj jer imamo na raspolaganju pet stopera i bolje je da igra u talijanskoj drugoj ligi, nego da sjedi kod nas na klupi, objasnio je sportski direktor Rijeke Srećko Juričić i dometnuo kako veznjak Domagoj Pušić neće biti ustupljen »Rijekinom« talijanskom partneru već će se za njega pronaći neka druga sredina.

A što kaže mladi hrvatski reprezentativac?

Važno da igram
– Tako je klupska struka odlučila i to je bolje za mene i za klub, dakle da igram, da skupim kontinutet utakmica što na Kantridi nisam i ne bi imao. Mislim da je ovo dobar potez i za mene i za klub. Zadovoljan sam, iako mi je, normalno, žao što napuštam Rijeku – kazivao je Datković.

Nije tajna da nije bio zadovoljan činjenicom što je jesenas na Kantridi igrao povremeno, iako je teško mogao očekivati puno više minuta kraj Kneževića, Marića, pa i Leškovića, stopera iza kojih je vrlo dobra jesen.

– To su sve dobri igrači, ali nitko nije zadovoljan kada sjedi na klupi pa nisam bio ni ja. Pokušat ću se u Speziji izboriti za svoj mjesto u ekipi i ući u kontinuitet utakmica koji mi je neophodno potreban. Riječka veza u La Speziji? Razgovarao sam s Čulinom i sigurno da će mi biti lakše što je tamo dosta poznatih lica. Tamo su pored Čuline i Klapan, Fumić, pa i Oršić kojega dobro poznajem. Sigurno da će mi se uz njih biti lakše prilagoditi.

Riječka veza
Serie B nije A razred talijanskog nogometa, ali svejedno je izazov. Barem tako to doživaljava Niko.

– Serie B je isto tako kvalitetna liga i sigurno to ne doživljavam kao korak unazad u svojoj karijeri, već unaprijed. Bitno mi je samo da igram i da sakupim što više nastupa i izgradim sebe kao još boljega igrača.

Ove zime su se uz Datkovića vezivali i neka atraktivna europska imena poput Tottenhama ili Genoe.

– Ne ulazim u to, niti se zamaram time. Uostalom, to su pitanja za nekoga drugoga jer ionako o tome ne znam puno – zaključio je peti mladi igrač Rijeke koji je ove sezone ustupljen jednom talijanskom drugoligašu

Preuzeto s novilist.hr