Četvrtak, 16.05.2013.


Osijek: Kandidati za trenera moraju napisati plan i program rada u Klubu

Glavna riječ koju ćete ovih dana u Gradskom vrtu čuti jest – remont. Prije mjesec i nešto dana NK Osijek je preoblikovan u Športsko dioničko društvo.

Tada je zavladao val optimizma, ali samo dan-dva kasnije uslijedio je bolni susret sa stvarnošću. Istra 1961 protutnjala je kroz Gradski vrt i iza sebe ostavila pustoš. Preoblikovanjem, NK Osijek, bar zasad, nije dobio previše. Problemi koji su postojali i prije tog čina žive i danas. Klub još nema jasnu strategiju. Nacrti postoje, a oni govore da je temelj oslonac na vlastiti stručni i igrački kadar.

Hajduk - Osijek: 1,43 3,75 6,60 (LIVE)


Mislimo da je to najjeftiniji oblik poslovanja, ali u njemu je potrebno beskrajno strpljenje, ali i mudrost. NK Osijek je došao do točke u kojoj više ne može nikoga ni transferirati. Bar ne za ozbiljan novac. Stiže mu zato talentirana generacija igrača od kojih bi se dobar dio trebao u prvoj momčadi zadržati bar dvije-tri godine da bi stekao nekakvu vrijednost. Međutim, financijska situacije i dalje je škakljiva i pitanje je kako će se sve dalje razvijati. U ovom trenutku, svi čekaju rasplet lokalnih izbora nakon kojih bi se napokon trebalo znati u kojem će smjeru krenuti klub. Razlog je jednostavan. Većinski vlasnik kluba je Grad i on će kao takav odrediti budžet za sljedeću sezonu.

- Znamo što sve moramo napraviti, ali bez financijskih jamstava koje u ovom trenutku nemamo ne možemo krenuti u ozbiljnu realizaciju. Remont je potreban na svim poljima. Uskoro ćemo izabrati novog trenera, a moramo učiniti i ozbiljne poteze kada je u pitanju igrački kadar. Pokušat ćemo dovesti dva-tri pojačanja jer bez toga ćemo teško biti konkurentni u Ligi 10. Vjerujemo u našu darovitu generaciju juniora i u kostur ovogodišnje momčadi koji je ostao, ali čeka nas vrlo zahtjevan zadatak - kaže Zdravko Josić, predsjednik Uprave NK Osijek.
Razdoblje razmišljanja

Kontakti s trenerima kandidatima već su ostvareni. Svi su dobili domaću zadaću napisati plan i program rada u NK Osijek. Kada se prikupe svi ti dokumenti uslijedit će i odluka o tome tko će povesti bijelo-plave u novu sezonu.

- Trenera moramo birati vrlo pažljivo. Treba izabrati čovjeka koji će moći najbolje u djelo provesti naše ciljeve, a oni su uglavnom vezani uz afirmaciju igrača - kaže Miroslav Žitnjak, v.d. trenera i sportski direktor NK Osijek.

Rijetko se događalo da vlada baš takva neizvjesnost oko izbora novog trenera. Obično bi nakon smjene šefa struke odmah bio imenovan netko novi. Ovaj put postoji razdoblje u kojem će se razmišljati. Sve to je povezano s ozbiljnošću trenutka u kojem se klub nalazi. Upravo završava jedna od najlošijih sezona otkako se igra HNL, a opstanak još nije osiguran. Povijest još ne pamti slučaj da su bijelo-plavi u posljednja dva kola prvenstva ušli s neriješenim prvoligaškim statusom. Bilo je loših sezona, bilo je prijetnji od ispadanja, ali bi se to uvijek rasplelo ranije. Ovaj put neizvjesnost traje, iako je mogućnost da se dogodi najgore mala. Ali mogućnost i dalje postoji. I zato su nakon ove sezone prijeko potrebne ozbiljne akcije oko ojačavanja kluba. Ne radi se samo o igračkom dijelu. Trebalo bi znatno ojačati i logistički sektor. Premalo se ljudi brine o životu kluba. Međutim, taj dio, kao i onaj o snazi igračkog kadra neće diktirati želje već financijske mogućnosti, a one su u ovom trenutku skromne. Zato i nakon najavljenih promjena od sljedeće natjecateljske sezone ne treba očekivati previše. Osijek, koliko to god bilo teško prihvatiti, u ovom trenutku, ni po čemu ne pripada u gornji dom hrvatskog nogometa. Povijest, tradicija i sve ostalo su jedno, a stvarnost posve nešto drugo.

Preuzeto sa Glasa Slavonije