Subota, 04.05.2013.


Anas: Ovo je najveći klub u državi, Saudijci neće dopustiti bankrot

Anas Sharbini odlazi iz Al-Ittihada. Bivši veznjak Hajduka i Rijeke raskinuo je ugovor sa klubom iz Saudijske Arabije nakon što mu klub nije isplatio pet plaća, pa je stoga klub dao na Arbitražu FIFA-e, ali ipak je još uvijek u toj azijskoj državi.

Naime po nazovimo ih starim običajima u tim dijelovima svijeta kada inozemni igrač i klub više nisu na istoj liniji, kada ne mogu naći zajednički jezik, povratak u domovinu, a usporedo s tim i dolazak do novca koji je zagarantiran ugovorom, za nogometaša je ipak malo teža misija. Često su i u prošlosti naši treneri i igrači morali biti strpljivi u čekanju na putovnice, vize, dok ih klubovi i Savezi zavlače, pa tako i Anas kojeg se već povezuje s povratkom u Rijeku.

- Očekujem da bih sutra navečer, odnosno u nedjelju trebao doći u Zagreb, tako mi je najavio čovjek iz kluba koji me i doveo i kojem vjerujem. Potvrdio mi je to i predsjednik koji mi kaže da imam prava kojih će se oni držati, ali tko zna. Zavlačili su me već zadnjih nekoliko dana. Jučer su mi rekli da dođem sa stvarima u zračnu luku, da će me tamo čekati putovnica i viza. Kada sam se spremio i krenuo, obavijestili su me da ću nažalost još morati pričekati! A četvrtak i petak su njima kao nama dani vikenda, teško se išta može obaviti – priča nam Anas Sharbini iz Saudijske Arabije.

Arbitraža FIFA-e

Ne zvuči previše zabrinut, raduje se povratku, ali ipak se sve zakompliciralo, rasteglo. Zato što po već opisanom običaju klubovi na taj način žele igrače nagovoriti da pristanu na dogovor koji bi bio bliži stavovima kluba.

- Predao sam svoj slučaj na arbitražu FIFA-e. Moj odvjetnik im je prvo poslao opomenu, pa je poslao upozorenje da do 22. travnja moraju isplatiti zaostatke, pa je isto napravio s napomenom da to moraju napraviti do 29. travnja nakon čega mi je rekao da sam slobodan igrač. Od tada čekam, svaki dan mi govore da ću dobiti vizu, ali... Ako je ne dobijem obratit ću se medijima i dobiti je preko ambasade, ali obećali su mi ću je dobiti u subotu milijun posto pa ćemo vidjeti – govori nam Anas.

Rasplet situacije oko odnosa Anas Sharbinija i Al-Ittihada prati se i na Poljudu, zbog duga kluba iz Saudijske Arabije prema ‘bijelima’ za odštetu od ljetošnjeg transfera u iznosu od 1,8 milijuna eura plus kamate. I Sharbini i Hajduk čekaju svoj novac putem arbitraže FIFA-e. U Hajduku čekaju što će se dogoditi, ali svoje su pravno napravili.

- Što se nas tiče sve to ništa ne mijenja na stvari, Hajduk je Al-Ittihad prijavio FIFA-i i očekujemo pravorijek. Imali smo s njima razgovore u veljači i nakon toga su opet bili nedoslijedni. Odustali smo od toga ne želeći gubiti vrijeme. Nadam se da bismo mogli sve riješiti u lipnju, te da bi postupak nakon žalbi do kolovoza mogao biti gotov – kazao nam je predsjednik uprave Hajduka Marin Brbić.

Čeka se ‘jači’ predsjednik

Ima li straha da bi ‘bijeli’ mogli ostati bez novca? Može li Al-Ittihad nakon svega u bankrot?

- Teoretski, ako klub bankrotira ne bismo se imali od čega naplatiti. No ne vjerujem u takav rasplet, ipak je to velik klub, klub koji je prošle godine igrao u polufinalu Azijske Lige prvaka – smatra Brbić.

Od straha od bankrota Al-Ittihada nas je razuvjerio i Anas.

- Ma ne, ovo je najveći klub u državi, ima najviše navijača. Neće oni to dopustiti. Već jučer je u klub stigao novac za plaće, a uskoro će i jedna aviokompanija postati sponzor kluba. Priča se i da će doći ‘jači’ predsjednik. I prije tri-četiri godine je navodno bilo ovako, pa je reagirao i kralj i sve se riješilo. Jedan Brazilac je došao sa mnom u klub i već u listopadu je klub dao na Arbitražu, pa je spor i novac dobio u ožujku – priča nam Anas.

Preuzeto sa slobodnadalmacija.hr