Ponedjeljak, 06.05.2013.


Džeko i Sturm: Nas smo dvojica poput braće

U ekskluzivnom intervjuu za tiskano izdanje Kickera dvojica Bosanaca, nogometaš Edin Džeko (27) i boksač Adnan Ćatić alias Felix Sturm (34), upoznali su njemačku publiku sa svojim prijateljstvom...

- Upoznali smo se prije otprilike četiri godine, kada je Edin već naveliko zabijao za Wolfsburg. Odmah sam osjetio posebnu vibraciju, vidio da ćemo si odgovarati – rekao je Ćatić, da bi se Džeko nadovezao:

- Nas smo dvojica zapravo poput braće!

* Gospodine Sturm, zapravo se zovete Adnan Ćatić. Osjećate li se više kao Adnan Ćatić ili Felix Sturm?

- Zovem se i osjećam se kao Adnan Ćatić. Ime Felix Sturm uzeo sam isključivo iz marketinških razloga na početku svoje profesionalne karijere. U Njemačkoj sam Sturm, u Bosni Ćatić. Odazvat ću vam se na oba imena.

- Ja ga najčešće zovem Ado ili Brat – dodao je Džeko i nastavio:

- Njemačka je moja druga domovina. Volim Njemačku i volim Nijemce. Vi Nijemci cijenite me više od Engleza.

- Ja sam rođen u Njemačkoj, no moji su korijeni u Bosni. Obje države smatram domovinama. Tri do četiri mjeseca svake godine provodim u Bosni. Njemačkoj sam jako zahvalan na mogućnostima koje mi je pružila. Bilo bi dobro da u Njemačkoj ima više sunčanih i toplih sati, kao što je slučaj u Bosni. S druge strane, bilo bi dobro kad bi BiH, što nije slučaj, imala sustav socijalnog osiguranja kakav ima Njemačka - izjasnio se boksač.

Sturm je otkrio da mu je cilj ponovno osvojiti naslov svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji, te do kraja karijere odboksati još osam do deset kvalitetnih mečeva.

- Vrijeme je da vratim pojas u svoje vlasništvo – rekao je Sturm a Džeko se nadovezao:

- "Brat" će ponovno biti svjetski prvak. Vidim da je u strašnoj formi. Trenirali smo ovdje (u Njemačkoj, op. a.) jedan dan zajedno. Nakon sat vremena pao sam od iscrpljenosti.

Kad su u pitanju nogometne teme, dvojica su se složila oko jedne: važnosti odlaska BiH-reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

- Bilo bi uistinu ludo da u tome uspijemo. Trenutačno vodimo na ljestvici naše skupine. Doduše, imamo još za odigrati pet utakmica – kazao je Džeko, da bi Sturm potom pojačao dojam:

- Kvalifikacija na SP bila bi fenomenalan događaj za našu zemlju. Iduće godine boksat ću meč u Bosni, a nakon toga otputovati u Brazil navijati za svoju reprezentaciju.

Dok napadač Manchester Cityja iz profesionalno-diplomatskih razloga nije želio reći ništa protiv menadžera Roberta Mancinija, koji ga i dalje većinom drži na klupi, Ćatić se nije mogao suzdržati.

- Strašno me iritira što Mancini Edinu ne daje priliku kakvu zaslužuje. Zbog toga sam ga odlučio javno kritizirati preko mog Twitter-profila.

Kad je u pitanju možebitan transfer u dortmundsku Borussiju, Džeko kaže:

- Nemam vam ništa novo za kazati. Sa Cityjem imam još dvije godine važeće ugovorne suradnje. Nikad nisam rekao niti sam želio odlazak iz Manchestera.

*Ali rekli ste također da biste se jednom rado vratili u Bundesligu...

- Istina. Nosim Njemačku i Bundesligu u srcu, ali ne znam kada bi se to moglo dogoditi. Kad sam to izjavio, nisam imao u glavi određen trenutak. Jednostavno nemam pojma što će se događati predstojećeg ljeta. Kao ni poslije toga...