Četvrtak, 11.04.2013.


Nenad Bjelica: Igračima sam i mama i tata

Na putu prema izglednome 24. naslovu austrijskog prvaka nogometaši bečke Austrije nanizali su 18 prvenstvenih utakmica bez poraza. Seriju je na brutalan način, 4-0 pobjedom u gostima, u subotu okončao WAC...

Wolfsberger Athletik Club debitant je u Bundesligi, koju je na kraju prošle sezone izborio nakon 20 godina nastupanja u drugoj ligi. Trener momčadi već je gotovo pune tri godine nekadašnji hrvatski nogometni reprezentativac, 41-godišnji Osječanin Nenad Bjelica.

- Bečka je utakmica mogla završiti 5-2 umjesto 4-0. Naš je golman imao jednu izvanrednu obranu. Svejedno, apsolutno smo zaslužili visoku pobjedu – odgovara hrvatski trener na pitanje ocrtava li impresivan rezultat realna događanja na terenu.

Bio je to sudar dviju najboljih momčadi u proljetnom dijelu natjecanja. Pobjedom je trenutačno petoplasirani WAC, koji se s daleko renomiranijima Rapidom i Sturmom osam kola prije kraja bori za mjesto u Europa ligi, ostao uvjerljivo najbolja proljetna momčad u Austriji; u debitantskoj sezoni među austrijskom klupskom elitom!

- Iz devet utakmica skupili smo 21 bod. U 2013. još nismo izgubili utakmicu – dodaje Hrvat koji ugovor s koruškim klubom ima do ljeta iduće godine.

Momčad je, objašnjava, mlada i poprilično lokal-patriotski koncipirana.

- Ljetos sam doveo pet igrača: tri stranca i dva igrača iz austrijskih klubova. To znači da smo zadržali 21 igrača iz prošlosezonskoga, drugoligaškog kadra. Ima puno mladih dečki i većina ih je iz Koruške.

Ima, međutim, Bjelica u kadru i četvoricu Španjolaca. Posljedica je to njegovih španjolskih veza: od 1993. do 1999. nastupao je u španjolskoj Primeri (Albacete, Betis) i Segundi (Las Palmas).

- Zbog njih za nas postoji priličan interes iz Španjolske. Najčešće zovu menadžeri, kojima se javljam sam. Radim kao trener i sportski direktor, koordiniram rad naše amaterske momčadi u regionalnoj ligi, kao i nogometne akademije, a sam praktički obavljam skautske i dužnosti analize suparničkih momčadi. Imam strašno malo slobodnog vremena, toliko malo da ne stignem pratiti igre dvojice maloljetnih sinova u njihovim klubovima. Zapravo sam svojim igračima mama i tata.

Klub je, kaže, na stabilnim financijskim nogama.

- Financijski nas prati predsjednik, i to besprijekorno. Nije da si možemo priuštiti visoke ugovore i veliku potrošnju, ali sve obveze podmiruju se u minutu. Što će biti u budućnosti, kako igrača tako i mene samog, vidjet ćemo.

Kad je u pitanju filozofija igre, Bjelica svoju momčad predstavlja na sljedeći način:

- To što imamo dosta Španjolaca ne znači da preferiramo španjolski nogomet, barem ne onaj tip na koji mislite kada me to pitate. Orijentirani smo na kontranapade jer imamo izuzetno brze igrače. Obično se povučemo, dobro postavimo i, kad dođemo u posjed lopte, nastojimo što kvalitetnije i što brže razviti napad.