Ponedjeljak, 08.04.2013.


Večeras se igraju dva vječna derbija: Roma - Lazio i United - City

Ponedjeljak je neuobičajen dan za nogomet, no ovaj put se poklopilo da se večeras u u Europi igraju dva velika gradska derbija – u Rimu i u Manchesteru. Na Old Traffordu se od 21 sat sastaju United i City, budući prvak protiv još uvijek aktualnog.

Petnaest minuta ranije na rimskom Olimpicu Roma i Lazio borit će se za mjesto u Europi. Dva dvoboja ‘crvenih’ protiv ‘nebeskoplavih’. Bez obzira utječu li na stanje na tablici, ovi derbiji itekako su važni njihovim sudionicima, a još više navijačima. Rivalstvo između klubova susjeda je veliko i pobjednik u gradskom derbiju tjednima ‘živi’ na trijumfu protiv ljutog rivala.

Man United - Man City: 2,30 3,20 2,97 (LIVE)


Mančesterski derbi dosta je stariji od rimskog, no Roma i Lazio odigrali su više međusobnih dvoboja zato što City i United nisu uvijek bili u elitnom razredu engleskog nogometa, te se stoga nisu ni sastajali svake godine. Prvi dvoboj između Cityja i Uniteda odigrao se još 1881. godine, kada su oba kluba imala drugačija imena (West Gorton i Newton Heath). City, odnosno West Gorton, slavio je s 3:0, no tada je to bila nevažna utakmica dvaju od u to vrijeme brojnih mančesterskih klubova. Prvi njihov službeni susret dogodio se u sezoni 1894./95., kada je United (još uvijek pod imenom Newton Heath) svladao City s 5:2. Prvi dvoboj s današnjim imenima oba kluba igrao se 1906. godine, United je slavio s 3:0, a tada je to već bio značajan događaj u kojem je zarada od ulaznica bila za to vrijeme velikih tisuću funti.

United je svakako slavniji klub od Cityja, momčad s Old Trafforda osvojila je 60 trofeja spram 15 koliko ih imaju ‘građani’. No, nije City toliko inferioran u gradskim derbijima: od ukupno 164 derbija, United je slavio 69 puta, City 45, uz 50 remija. S obzirom na brojne trofeje koje su ‘crveni vragovi’ osvojili otkako ih vodi sir Alex Ferguson, United je u ovo vrijeme globalizacije postao jedan od najomiljenijih klubova na svijetu koji ima svoje navijače na svim kontinentima. Navodno za United navija čak 300 milijuna ljudi! Međutim, i City ima svoje vrlo vjerne navijače, kojih u Velikoj Britaniji ima oko 900 tisuća, a ukupno u svijetu više od dva milijuna.

Roma - Lazio: 1,96 3,30 3,55 (LIVE)


I prije nego što je novac arapskih šeika omogućio klubu uspjehe poput lanjske titule prvaka, stadion Cityja redovito je bio ispunjen. Čak i kada su u sezoni 1998./99. igrali u trećoj ligi, na svakoj utakmici ih je gledalo 30-tak tisuća ljudi. Lani su dočekali veliko slavlje, preoteli su ljutom rivalu titulu prvaka, ali ove sezone kruna se vraća na Old Trafford, jer United ima velikih 15 bodova viška. U javnosti vlada sterotipno uvjerenje kako navijači Cityja žive u užem području Manchestera, dok oni koji navijaju za United dolaze iz okolice. Međutim, istraživanje iz 2002. pokazalo je kako je u samome gradu United imao više pretplatnika od Cityja.

Roma i Lazio prvi su gradski derbi, ‘Derby di Roma’ ili ‘Derby della Capitale’, odigrali 1929. godine, dvije godine nakon što je osnovana Roma (Lazio je osnovan još 1900.). ‘Vučica’ je slavila s 1:0, što je označilo početak velikog rivalstva. Roma je uspješnija i ukupno gledano, sa 63 pobjede, dok ih Lazio ima 49. Bez pobjednika derbi je završen 60 puta. I dok derbi u Manchesteru ne prate značajniji izgredi navijača, Rim je posljednjih godina na dan derbija pratkično blindiran grad. I za danas je u ‘vječnom gradu’ spremno 1200 policajaca te 250 komunalnih redara, koji su zaduženi za osiguranje po graskim ulicama i na stadionu Olimpico. Najcrnji događaj iz povijesti rimskog derbija je onaj iz 1979. godine, kada je za vrijeme utakmice na tribini ubijen navijač Lazija Vincenzo Paparelli, kojega je preko cijelog terena svijetlećom raketom u oko pogodio 18-godišnji navijač Rome. Iz novije povijesti pamti se derbi iz 2004. godine, koji je prekinut zbog glasina kako je jedan navijač ubijen. Stadionom se proširila kriva informacija o smrti jednog navijača, i tribine nije uspio smiriti ni službeni demantij preko razglasa.

Neredi su se nastavili oko stadiona, a sutradan je policija uhićivala navijače obaju klubova. Navijači Rome ističu kako su oni ‘fetivi’ Rimljani, dok su ‘laziali’ iz okolnih krajeva. No, pristaše Lazija odgovaraju da su oni ‘donijeli nogomet u grad’, jer njihov klub je osnovan 27 godina prije Rome. Navijači ovih dvaju klubova imaju i političke ‘etikete’, pristaše Lazija poznati su kao ultradesničari, kojima nisu strani kukasti križevi i salutiranje uzdignutom desnicom, a često su znali i rasistički vrijeđati Romine tamnopute igrače. Stoga se navijači Rome u javnosti smatraju ljevičarima, no oni to zapravo nisu - većina njih nije povezana s politikom.

Preuzeto sa slobodnadalmacija.hr