Četvrtak, 11.04.2013.


Južnoafrička liga upozorava na moguću zabranu vuvuzela

U Južnoj Africi su shvatili da vuvuzele predstavljaju moguću prijetnju za sigurnost protagonista susreta, pa tako čelni ljudi tamošnje prve lige (PSL) razmišljaju ozbiljno o njihovoj zabrani...

Ovaj puhački plastični rekvizit sličan obliku trube, dužine do jednog metra, izazvao je mnoge kontroverze na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici 2010., kada je njegova uporaba bila dopuštena. Kada ih navijači koriste udruženim snagama, vuvuzele stvaraju golemu, za mnoge suviše iritantnu buku, koja nadglasava uobičajeno navijanje i bodrenje navijača na stadionima.

Međutim, iako su vuvuzele iritantne, ali bezopasne kada se koriste za njihovu pravu svrhu, dva incidenta u posljednje vrijeme pokazuju kako mogu biti prijetnja sigurnosti.

Naime, nedavno su ih na teren bacali nezadovoljni navijači Orlando Piratesa, dok je u utakmici Kaizer Chiefsa i Golden Arrowsa navijač utrčao na travnjak i pokušao suca zatući upravo s vuvuzelom. Taj posljednji incident možda je na kraju i presudio plastičnim bučnim rekvizitima.

- Naša pravila brane unošenje svog oružja na utakmice. Ako vuvuzela postane opasno oružje tada ćemo to istražiti - rekao je generalni menadžer PSL-a Derek Blanckensee.