Srijeda, 10.04.2013.


Osvajač Eura 2004. godine Dellas na klupi AEK-a do kraja sezone

Traianos Dellas, jedan od junaka grčke reprezentacije koja je 2004. godine osvojila Europsko prvenstvo u Portugalu, imenovan je za trenera atenskog AEK-a do kraja ove sezone…

Na novu dužnost je 37-godišnji Dellas stupio umjesto njemačkog stručnjaka Ewalda Lienena, koji je napustio klub u utorak. Dva kola prije kraja grčkog prvenstva, AEK je samo jedan bod iznad zone ispadanja i opasno mu prijeti pad u drugu ligu.

Nakon gostujućeg poraza u ponedjeljak kod Giannine 2-0, vodstvo kluba se zahvalilo Lienenu, koji je bio postavljen za trenera u listopadu umjesto Vangelisa Vlachosa, pod čijom su palicom ''žuti'' imali najlošiji start u sezonu u povijesti kluba.

Lienen je u početku donio pozitivne promjene, ali je momčad u zadnjih šest kola osvojila samo četiri boda.

Traianos Dellas je igrao za AEK u tri različita mandata. Igračku karijeru završio je na kraju prošle sezone. Na klupi će mu asistirati Akis Zikos i Vassilis Borbokis, također bivši igrači AEK-a.

Za grčku reprezentaciju je Dellas debitirao 2001. godine protiv Hrvatske. Njegove sjajne partije na poziciji srednjeg braniča uvelike su pomogle grčkoj reprezentaciji na putu do osvajanja naslova prvaka Europe na Euru 2004. godine. Dellas je zabio i gol u produžecima u polufinalnoj utakmici protiv Češke i pobjedi 1-0. Bio je to njegov jedini pogodak koji je postigao u 53 nastupa u dresu Grčke.