Petak, 05.04.2013.


Namještene utakmice JAR-a prije SP-a 2010. godine?

Gotovo tri godine nakon Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici, vlada te zemlje je odlučila pokrenuti istragu o mogućim namještanjima utakmica nacionalne momčadi neposredno prije Mundijala…

Na sastanku između predstavnika južnoafričkog Ministarstva sporta, Južnoafričkog nogometnog saveza (SAFA) i Međunarodne nogometne federacije (FIFA) potvrđeno je osnivanje komisije koja će istražiti moguću manipulaciju ishodima utakmica reprezentacije JAR-a prije SP-a 2010. godine.

- Ovaj predugo otvoreni slučaj šteti južnoafričkom nogometu. FIFA će osigurati savjet i podršku komisiji - naglasio je glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke.

Treba naglasiti da među osumnjičenima nije nijedan igrač, već se sumnje kreću prema već osuđenom Wilsonu Raju Perumalu i njegovoj agenciji koja je angažirala suce za sporne utakmice. FIFA nije navela koji su dvoboji u pitanju, ali već su neko vrijem pod sumnjom pobjede JAR-a protiv Gvatemale (5-0) i Kolumbije (2-1) u svibnju 2010. godine. U utakmici protiv Gvatemale sudac iz Nigera je dosudio tri jedanaesterca, a u dvoboju protiv Kolumbije su sva tri gola pala s bijele točke.