Srijeda, 22.05.2013.


Bešiktaš želi Prosinečkog, Kayseri traži pet milijuna eura

Javio se u studenome. Povod je bio prvih 50 dana stolovanja Kayserisporom, klubom u koji se “sklonio” nakon katarze koju je proživio u svojoj Crvenoj zvezdi. Zvučao je zaista pročišćeno:

- Zaista je sve super, radi se o stabilnom klubu koji uz Galatasaray ima najljepši stadion, kapaciteta 32.000 gledatelja, momčad vrlo dobra, grad sjajan, po mjeri, malo veći od Zagreba...

Gazda Recep Mamur pozvao ga je nakon što je Šota Arveladze potonuo na 15. poziciju, s glavom ispod drugoligaške giljotine. Žuti je došao i samouvjereno nastupio: “Ova momčad vrijedi mnogo više od ovoga!” Sedam mjeseci kasnije pokazuje se da se Robert Prosinečki nije služio popularnim obećavajućim frazama, Prosinečki je riječi pretočio u djela! Kayserispor je, naime, doveo do odličnog 5. mjesta, na samo tri boda od Bursaspora, tri boda od Europske lige. Turski mediji kliču i veličaju našeg stratega koji je u zahtjevnom turskom okruženju dokazao da mu je trenerska žica jednostavno, urođena. Jer, preuzeo je drugu najmlađu momčad lige, 12. momčad po procijenjenoj vrijednosti, momčad koja je psihološki bila na dnu. A sada je hit...

- Zadovoljan sam. Kada sam stigao situacija nije bila dobra. Sedam mjeseci potom, momčad se podigla i napravila odličan posao, kako u individualnom napretku, tako i momčadskom, rezultatskom iskoraku. Hvala igračima i mome stožeru, zaista smo napravili odličan posao! - javio se za SN Prosinečki rješavajući posljednje sitnice prije povratka u Hrvatsku.

Međutim, taj “dobar posao u Turskoj” nisu prepoznali samo navijači i turski mediji, već i poneki klupski velikani. Nakon sramežljivog nagovještaja oko eventualnog preuzimanja Anžija i nekih španjolskih prvoligaša, Turskom proteklih dana odzvanja “bomba”, ali ne s upitnikom, već uskličnikom:

Veliki Bešiktaš želi Roberta Prosinečkog!

- Prvi glas - brani se Žuti.

- Ne, zaista, situacija je sljedeća: postoje neka govorkanja, ali koncentriran sam na Kayserispor. Nisam razgovarao s čelnicima kluba, ali čemu zapravo? Imam, naime, ugovor koji traje još godinu dana. Peto mjesto je stabiliziralo klub, dobio sam konture momčadi za sljedeću sezonu. Sada nam je potreban odmor kako bismo se opustili i adekvatno pripremili ciljeve za sljedeću sezonu.

Iako Prosinečki a priori odbija mogućnost selidbe, činjenica je da ga mnogi žele i da bi mogao odlepršati u velikana turskog, ali i europskog nogometa. Uostalom, u listu Sabah Spor piše da se Bešiktaš rješava sadašnjeg trenera Sameta Aybabe te da su ustanovljeni prvi kontakti s glavnim “pickom” Prosinečkim (iza njega su Stevens, Bielsa, Heynckes, Magath!), ali i Kayserisporom, koji je navodno istaknuo cijenu:

“Želite Žutog? Platite pet milijuna eura!”

Odlazak je, dakle, vrlo realna opcija iako Žuti ne želi reći, ali u glavi mu je i fakt da bi sada u Kayseriju mogao selekcionirati momčad, osnažiti je po svojim željama, što ne bi smio biti problem klubu sa 50 milijuna eura budžeta, napraviti dodatni iskorak i potom otići dalje.

Preuzeto sa Sportske.jutarnji.hr