Ponedjeljak, 09.12.2013.


Operacija spašavanja: Sutra novi sastanak oko budućnosti "Pomorca"

Apsolutno sam spremna za suradnju. Ali neću se oko »Pomorca« politički prepucavati s klupskim čelnicima i oporbom – naglašava načelnica Mirela Marunić.

Osim dobre volje, dojam je, zasad nema velikih pomaka u operaciji »spašavanja Pomorca«. No, ne treba prejudicirati, sve će biti jasnije nakon utorka kada je za 10 sati u Kostreni najavljen sastanak u trokutu Općina – Pomorac – Rijeka.

Na tom, za »Pomorčevu« budućnost itekako važnom, drugom sastanku, naći će se ispred Općine načelnica Mirela Marunić, ispred »Pomorca« Miroslav Uljan i Dražen Vranić te ispred HNK »Rijeka« Dean Šćulac i Srećko Juričić. Čelnici dvaju klubova predstavit će načelnici prijedlog svoje suradnje u kojoj očekuju i uključivanje lokalne vlasti, s druge strane nova načelnica, iz čijih se riječi jasno može razaznati, neće ponuditi veliki preokret, već ono što može u okviru restriktivnog proračuna. To znači 300.000 kuna na račun kluba i 500.000 za održavanje objekta. A »Pomorac« bez svježeg novca jednostavno ne može preživjeti drugoligaško proljeće, da izgura sezonu treba mu minimalno 1.200.000 kuna.

– Na suradnju Rijeke i Pomorca gledam vrlo pozitivno. Dapače, mislim da prostora za eventualnu suradnju ima puno više. Ako postoji interes, spremni smo na razgovore o proširenju suradnje »Pomorca« i »Rijeke« na nekim novim projektima u koje bi se uključila Općina Kostrena. Koliko čujem, spominje se eventualna gradnja nogometnog kampa. Međutim, da bismo pred ljudima koji su nas izabrali preuzeli takvu vrstu odgovornosti, moraju biti ispunjena dva uvjeta. Prvi uvjet je da se novac iz proračuna troši transparentno, a drugi uvjet je da »Pomorac« postane društvena i sportska, a ne prvorazredna politička tema. To je naslijeđe prošlosti, mene zanimaju promjene. Mislim da se promjene prvo moraju dogoditi unutar kluba, koji mora imati socijalni status kakav je nekada imao – kaže Marunić.

Načelnica moguće rješenje u namicanju dodatnih prihoda za »Pomorac« vidi u mogućnosti da pomognu privredni subjekti, no sudeći prema stanju u gospodarstvu i ovogodišnjem iskustvu kluba teško je tu očekivati bitnije pomake.

– Čelnici »Pomorca« i »Rijeke« znaju da u ovom trenutku nismo u stanju za »Pomorac« izdvojiti više od 800.000 kuna, koliko smo predvidjeli u proračunu za 2014. godinu. Budući da smo sredstva preraspodijelili pa ćemo 500.000 kuna na održavanje trošiti iz komunalnih prihoda, dio javnosti pogrešno je stekao dojam da smo »Pomorac« drastično zakinuli. Iduće godine »Pomorac« će dobiti 100.000 kuna manje nego ove godine! Voljela bih da je dobio više, ali trenutno nemamo takvih mogućnosti. Moram naglasiti da kao načelnica nemam pravo zadirati u autonomiju bilo koje udruge, pa tako ni »Pomorca«, koji samostalno odlučuje s kim će surađivati. U kontekstu sadašnjeg ili budućeg sporazuma »Pomorca« i »Rijeke« meni je jedino bitno da imamo cjelovit uvid u trošenju proračunskih sredstava – tvrdi načelnica i dodaje kako kao odgovorna osoba na važnoj funkciji mora znati na koji se način troše sredstva poreznih obveznika.

– Ljudi koji vode klub najodgovorniji su za njegov društveni status. Apsolutno sam spremna za suradnju, u utorak već drugi put u kratkom razdoblju razgovaram s čelnicima »Pomorca«. Ali neću se oko »Pomorca« politički prepucavati s klupskim čelnicima i oporbom! Ja u tome neću sudjelovati! Nisam pobijedila na izborima za predsjednicu »Pomorca« nego za načelnicu Općine koja ima puno problema – zaključuje Marunić

Preuzeto sa novilist.hr