Utorak, 01.10.2013.


Na današnji se dan umirovio ponajbolji nogometaš svih vremena - Pele

Na današnji se dan, prije točno 36 godina, u igračku mirovinu povukao jedan od najboljih nogometaša svih vremena – Edson Arantes do Nascimento ili jednostavno Pele...

Brazilac je svoje posljednje profesionalne nogometne minute odigrao u prijateljskom dvoboju jedina dva kluba za koja je u karijeri nastupao – New York i Santos. Pele je 1. listopada 1977. godine odigrao po poluvrijeme za obje momčadi, a potom je na ramenima svojih suigrača (aktualnih i bivših) nošen oko travnjaka.

Pele je profesionalnu karijeru započeo 1956. godine kao 15-godišnjak u Santosu, a debitirao je iste godine, s napunjenih 16, protiv Corinthiansa, kojem je "uvaljao" četiri pogotka! Samo dvije godine nakon toga Pele je s Brazilom osvojio prvi naslov svjetskog prvaka. U finalu protiv domaćina Švedske Pele je postigao dva pogotka. Isti je uspjeh ponovio četiri godine kasnije, a treći, ujedno i posljednji naslov svjetskog prvaka Pele je osvojio 1970.

Pele je u svojoj karijeri postigao 1281 pogodak, a kada je u dresu Santosa zabio 1000. uslijedio je 30-minutni prekid utakmice zbog utrčavanja navijača na travnjak.

Brazilac je u svoju prvu mirovinu otišao 1974. godine, no potom ga je momčad New Yorka iz iste "izvukla" godinu dana kasnije. Pele je pomogao u popularizaciji nogometa u Americi, što danas nastavljaju činiti brojni nogometni velikani u poznijim igračim godinama.

Spomenimo još da je u karijeri Pele postigao nevjerojatna 92 hat-tricka, dok je u šest navrata bio strijelac pet pogodaka na utakmici.