Utorak, 24.09.2013.


Neredi u Istanbulu politički su motivirani, Bilića čeka 20 dana suspenzije!

Najavljivan kao obračun Slavena Bilića i Fatiha Terima, istanbulski derbi Bešiktaša i Galatasaraya ispao je politička, a ne nogometna tema, u Turskoj se najmanje govori o Drogbinim golovima, totalni primat uzeo je nastavak višemjesečnih okršaja koji sa sportom veze nemaju.

Odmah u nedjelju navečer vođe Bešiktašove fan skupine Čarši “oprali” su se od krivnje za utrčavanje na travnjak, čupanje stolaca i napad na redare. Prekid koji se dogodio dvije minuta prije isteka sudačke nadoknade pripisali su umetnutim elementima čiji je cilj destabilizacija Crno-bijelih i udaljavanje od utrke za titulom prvaka. Jer Bešiktaš je danas, po njima, nepodoban, kako to prikazuju ispada više nego Dinamo u Jugoslaviji. Njegovi pristaše glavni su prosvjednici protiv Vlade premijera Erdogana, dok se Galatasarayeva strana povukla iz “udara na vlast”.

Mediji bruje o “skupini 1453”, da su oni planski izazvali kaos. Takozvani Orlovi jasno su izvjesili transparent na tribini, i to odmah kraj travnjaka, deklariraju se kao izdvojena grupa pristaša Bešiktaša čiji idol nije Atatürk, otac moderne države, orijentacija im je bitna drukčija, islamistička, datum u imenu je godina kad su Turci pod vodstvom sultana Mehmeda II. osvojili Konstantinopol, dakle stigli na teritorij današnjeg Istanbula. Ako im je doista bio cilj da klub bace u blato napravili su odličan posao.

“Govore da su napravili prekid zato što je igrač Galatasaraya Felipe Melo, naklon što je isključen, prije odlaska u svlačionicu, mahao dresom svojeg kluba kao sa zastavom. I nama se to ne sviđa, ali to nije razlog, mnogo smo puta vidjeli sličnu stvar i nitko nije zbog toga uletio u travnjak”, tvrde na društvenim mrežama pripadnici Čaršija.

Fikret Orman, predsjednik Bešiktaša, jedini je jučer izašao pred medije, svima ostalima je zabranio izjave, jednako su napravili i u suparničkom taboru. Angažirao je nekoliko odvjetnika prije odluke Disciplinske komisije Saveza o kaznama. Suprotno prvotnim najavama, baratalo se s informacijom da će dvoboj biti registriran 3:0 za Galatasaray, no kako će proći Bešiktaš?

- To nisu bili naši navijači. Imamo video snimke, pregledavamo ih zajedno s policijom, protiv svakoga koga identificiramo podnijet ćemo kaznenu prijavu. Platit će nam štetu jer klub je žrtva u ovom slučaju - kazao je Orman te dosta euforično zaključio:

- Nitko neće zaustaviti Bešiktaš, bit ćemo prvaci. Na kraju sezone imat ćemo i novi stadion i nove sponzorske ugovore, mi smo stijena od koje su uspjeli uzeti samo prah.

Fanovima Galatasaraya zabranjen je dolazak na utakmicu, oko 78.000 ljudi trebalo je biti na tribinama, ali točnu brojku nitko ne zna. Pojavila se priča da je tiskano barem 5.000 karata više. Kako god, srušen je rekord turske lige.

Slaven Bilić također će u četvrtak doznati kaznu, u Savezu se špekulira da će dobiti 20 dana zabrane vođenja ekipe, to bi značilo na gostovanjima kod Antalyaspora i Eskisehirspora. Ali pričekajmo... Po tri susreta vjerojatni slijede gostujućim igračima Felipu Melu i Inanu Selcuku. Prvi je isključen, a drugi hvatao za vrat suparnika, što arbitar nije niti vidio.

Bilićev nezadovljstvo nije bilo zbog politike ili navijača, on se ljutio na arbitra Firata Aydinusa.

- Osjećamo bol zbog poraza, iako bodovno i dalje dobro stojimo na tablici, ali i gorčinu jer suci su nas oštetili. Kod izjednačujućega gola Bruma je napravio prekršaj na našem igraču prije nego je dodao Drogbi, kod pogotka za 2:1, po meni, Burak je primio loptu rukom, a zatim je proslijedio strijelcu. Igrački smo bili ravnopravni, imali smo vodstvo i šanse - prokomentirao je Nikola Jurčević, Bilićev pomoćnik.

Kakav je turski nogometni milje vidi se iz priče na jednom od portala, ističu da se sportski direktor Bešiktaša Önder prije utakmice obratio Biliću: “Budite oprezni, moj treneru, danas bi vas mogao isključiti.” Zna čovjek za Slavenov temperament, za česti boravak na granici prostora za stožernike, svjestan je bio i okolnosti ovog susreta, ali Bilić nije odolio. Za razliku od Terima koji je tek dva-tri puta poskočio, stalno je bio “u igri”, da bi u sludačkoj nadoknadi, neposredno prije invazije divljaka na travnjak, bio poslan na tribine.

Preuzeto sa sportske.jutarnji.hr