Četvrtak, 02.01.2014.


Kovačić, Vrsaljko, Kelava i Livaja daleko ispred ostalih, Jedvaj i Rebić osuđeni na klupu

Sve je bilo prema najavama. Kad je Hrvatska postala članicom Europske unije, talijansko nogometno tržište pružilo je pipke prema hrvatskim nogometašima.

Krajem prošlog i početkom ovog stoljeća mnogo je Hrvata igralo u Serie A. Velika i poznata imena našeg nogometa igrala su na talijanskim travnjacima: Boban, Dario Šimić, Jarni, Bokšić, Asanović, Vlaović, Tudor, Jurčić, Stanić, Tomas, Robert Kovač, Vugrinec, Budan, Špehar, Mario Cvitanović, Tomislav Rukavina, Erceg, Šerić, Smoje, Karić, Bjelanović, Ivan Jurić... Nakon toga je uslijedilo razdoblje u kojem hrvatski nogometaši nisu previše participirali u Serie A, a trenutačno su opet u modi.

Evo kako danas stoje dionice Hrvata u Serie A: najviše utakmica na Čizmi odigrao je Mateo Kovačić, ukupno 18, od toga 16 u Serie A, te dvije u Kupu. Kovačić se, iako nije standardni član udarne postave Intera najbolje snašao. Svoju priliku sjajno je iskoristio Šime Vrsaljko, od prvog je dana standardni član udarne postave Genoe i zaista igra jako dobro. Ivan Kelava je također na startu svoje priče u Serie A izvrsno iskoristio činjenicu da je prvi vratar Udinesea Brkić bio ozlijeđen, ali je njegovim povratkom sjeo na klupu.

Marko Livaja je za Atalantu odigrao 15 utakmica te se četiri puta upisao u listu strijelaca (dva puta u Serie A, dva puta u kupu). Ta hrvatska četvorka je perjanica hrvatskog nogometa na Čizmi, dok su ostali još u fazi prilagodbe i čekanja prave prilike.

Preuzeto sa Sportske.jutarnji.hr