Ponedjeljak, 30.12.2013.


Jozo Žužul: U potpunosti sam zadovoljan ostvarenim u 2013. godini

Predsjednik Nadzornog odbora RNK Splita Jozo Žužul ne krije zadovoljstvo ostvarenim u 2013. godini. Klub iz Parka mladeži napredovao je u svakom pogledu, od infrastrukture do realizacije rekordnog transfera, a i prva momčad se diže što sezona dalje odmiče…

- Sveukupno sam u potpunosti zadovoljan. Bilo bi dobro da imamo još koji bod više, ali zapravo smo u poziciji koju smo i priželjkivali. Momčad ima homogenost i karakter, te smo pokazali da se možemo nositi s najboljima u ligi.

Jeste li posumnjali u ovu momčad nakon neuspjeha na startu prvenstva?

- Nisam posumnjao u ekipu, ali sam imao dilemu koliki vremenski period će proći da dosegnemo razinu uvjerljivosti koju smo imali u finišu jesenskog dijela.

Koliko je Križanac značajan za prvi sastav?

- Po meni je Križanac istinska definicija igrača, pravi profesionalac s karakterom i čovjek s dušom. On je jako bitna karika za momčad koja želi pobjeđivati i i imati pobjednički karakter, a uz to je i kapetan.

U prošloj sezoni niste izborili Europu…

- Europa je došla nama. Razlog je jasan: silan interes europskih klubova za Antu Rebića, pa su na ovaj ili onaj način europski klubovi pohodili prema Splitu, a taj smijer u kojem oni dolaze nama nije ništa manje važan.

Kad ste prvi put shvatili Rebićevu vrijednost?

- Već u prvoj utakmici koju sam ga gledao vidjelo se da je poseban igrač. Znali smo da ima vrijednost, ali i da je treba dorađivati, dignuti na razinu europskog standarda. Objeručke smo prihvatili taj izazov i ostvarili cilj, koji je vidljiv.

Kako ste se osjećali u trenucima kada je Rebić ulazio u igru za reprezentaciju protiv Islanda?

- Sigurno zadovoljno i razdragano jer je ponikao u Splita.

Kako s današnje distance gledate na sva ona događanja oko transfera u Fiorentinu?

- Vremenski period do danas nije velik, ali je znakovit. Ostvarili smo zacrtani cilj. Procijenili smo da je to najbolji klub za njega, sredina u kojoj će se najbolje razvijati.

Je li točno da vaš put u Firenzu nije bio tek formalnost?

- Gotovo je kad je gotovo. Predstavnici talijanskog kluba su bili ovdje i definirali smo sve najbitnije stvari. Kad smo došli tamo malo su bili zaboravljivi i onda smo im obnovili gradivo. Trajalo je to taman toliko dok nismo došli do činjeničnog stanja utvrđenog u Splitu i onda je posao priveden kraju.

Osim Rebića, dugo je i Erceg kotirao kao jedan od najtraženijih igrača. Što se dogodilo u njegovom slučaju?

- On je dijete Splita, igrač koji je kod nas prošao sve uzrasne kategorije. Za njega je također postojao veliki interes, ali je imao peh da se ozlijedio. Ozljeda nije bila bezazlena pa je trebalo dosta vremena za rehabilitaciju i povratak. Sad je izliječen i na terenu daje odlične partije. Pun ga je teren, efikasan je i igra za momčad. On je izrastao u igrača koji može riješiti utakmicu.

Spomenuli ste da se za njega zanimaju drugi klubovi…

- Interesa ima, ali u ovom trenutku u klubu nismo odlučili hoćemo li taj korak napraviti na zimu ili, što je vjerojatnije, idućeg ljeta.

Kako ste zadovoljni s Belleom, igračem za kojega je plaćena rekordna odšteta?

- Igrački se i on diže. Pitanje je trenutka kada će početi češće zabijati i onda će to biti to. Sve druge taktičko-tehničke elemente on ima, fale mu samo golovi.

Prošle zime Split nije pogodio s pojačanjima, dok je na ljeto bilo upravo suprotno…

- Cilj koji je bio prošle zime ne može se uspoređivati s ovim od ljeta. Sad se vidi što smo htjeli postići s igračima koje smo ljetos doveli i sad smo tu gdje jesmo.

A drugi dio prošle sezone?

- Ispadanje iz Kupa nam se nije smjelo dogoditi. Za Europu sam već rekao da je ona došla nama. Glavni razlog natjecanja u europskim kupovima je da igrača iz izloga HNL-a stavite u europski izlog, da bi mu podigli vrijednost. Mi smo to imali na drugi način.

Kako ste zadovoljni s trenerima? U prošloj sezoni momčad je s klupe poveo Tonći Bašić, nastavio je Zoran Vulić, a u zadnja dva kola je vodio Goran Sablić. Od ljeta je tu Stanko Mršić…

- Sve velike teme zahtijevaju proces. U tim procesima su se dogodili i trenerski odlasci i dolasci koje ste spomenuli. Ono što je bitno je da po pitanju struke nikad nismo zastupali ideju da to radimo često jer bez trenerskog kontinuiteta ne može se postići kvalitetan klupski rezultat. Dakle, nismo za to da se treneri često mijenjaju.

Uokolo kluba često se može čuti "ma to trener radi kako mu braća Žužul kažu"… Nije valjda da mu vi kažete kad će i koga mijenjati tijekom igre…

- Jasno da to nije istina. Mi smo svakodnevno prisutni u klubu i jasno da o svemu vodimo računa, pa tako i o kvaliteti rada i rezultatu. Ne prepuštamo ništa slučaju jer znamo da pobjede ne dolaze same od sebe i da se za dobar rezultat treba dobro namučiti. Mi smo uprava kluba, a uprava je odgovorna za sve. Klub nije samo trener prve momčadi, ali je on bitan segment jednog kluba i u tom pravcu idu naša razmišljanja.

Sablić je vodio prvu momčad dva kola, a sada je u kadetima. Kako gledate na njega?

- Bio je u te dvije seniorske utakmice u nezahvalnoj situaciji, nakon čega je preuzeo kadete, što je bila njegova želja, a i nama je odgovaralo. Napravio je dobar posao, trenutno su treći na tablici. Kod njega se ne vidi nikakav stres, nego znanje, lepršavost i želja za novim stvaranjem.

Idemo polako prema omladinskom pogonu. Realizirali ste pomoćni teren i prostorije škole nogometa na najvišoj razini…

- Teren je još i funkcionalniji nego što se naizgled čini. On ima i dušu, to je prostor kojega dosta toga čini posebnim, počevši od umjetne trave, koja se u katalogu proizvođača nalazi pod nazivom „trava RNK Split“, pa do kvalitete podloge za igrače koji na njoj treniraju. Uz teren su prateće prostorije, poligon, svlačionice, teretana, ambulanta, uredi, balon za zimske uvjete treniranja. Sve to funkcionira kao autonomna cjelina u sklopu kluba. Tu je već i bilo igralište na istom prostoru, ali smo sada sa svim sadržajima sve digli na višu razinu i oplemenili ga.

Jeste li zadovoljni rezultatima omladinske škole?

- Jesam. Jer evidentno su bolji u odnosu na protekle godine i plod su boljih uvjeta za rad. Uz rezultate bih izdvojio i velik broj djece koji nam dolaze iz svih krajeva Lijepe naše, što nas posebno veseli.

U zadnje vrijeme je posebno aktualna bila tema izgradnje novog stadiona…

- Novi stadion je dio drugog ciklusa razvoja kluba. S njim bismo riješili sve infrastrukturne manjkavosti koje sad imamo i zaokružili kompletnu cjelinu na dosta visokoj razini za okolnosti u kojima živimo.

Koji je sljedeći korak po tom pitanju?

- Mi bi stadion izgradili relativno brzo, ali to ne ovisi samo o nama. Prvi značajan korak je na Gradskom vijeću. Ukoliko bi se napravilo što je obećano, onda bismo bili jako blizu realizacije projekta.

A što bi se to u Gradu Splitu trebalo napraviti?

- Na snazi je neživotan i neprovediv plan za ovaj prostor. Megalomanski plan koji je jednostavno nemoguće realizirati jer sam po sebi nema ni svrhu ni cilj. Jasno rečeno, mora se ići na izmjenu plana. Ako se plan ne promijeni, onda smo na početku, ostajemo samo na dobroj priči.

Ostaje činjenica da je RNK Split jednu od najvećih utakmica u povijesti kluba, onu protiv Fulhama, odigrao u Dugopolju…

- Tako je. Mi bi to htjeli promijeniti, stoga i ulažemo sve ove napore da momčad ostvari europski rezultat, a da paralelno riješimo infrastrukturu za tu vrstu natjecanja. Mi smo s ovom godinom završili prvi ciklus razvoja kluba s dosta zahtjevnom dinamikom i na naše zadovoljstvo. Sad je na redu drugi ciklus projekcije razvoja kojeg su izgradnja novog stadiona i rješavanje problema cjelokupne klupske infrastrukture zasigurno važan dio.

Na početku je bilo dosta onih koji su mislili da ćete "plesati jedno prvoligaško ljeto"…

- Nismo mi u klub ušli s pola srca, nego s punim srcem i to nakon studiozne analize i to je jedan od odgovora na pitanje zbog čega je ovaj klub napravio ono do čega je danas došao. Istina je, mnogi su mislili da ćemo plesati jedno ljeto, ali i u 2013. godini klub je napravio povijesni iskorak i zaokružio jednu cjelinu u kojoj je prodisao punim plućima. Dakle, prodali smo igrača u vrhunski europski klub, napravili infrastrukturu za omladinsku školu, koja je srce jednog kluba, te je polučila željeni rezultat, a i prva momčad polako dolazi do željenog rezultata, koji je bio i cilj na kraju sezone.

U kontekstu RNK Splita uvijek se spominju braća Žužul, pa smo upitali Jozu kakav je zapravo odnos između njega i brata Slavena…

- Imamo usklađen i jako dobar odnos. Tako je još od dječačkih dana – odgovorio nam je.

Jozo Žužul se nikad profesionalno nije bavio velikim nogometom, ali je igrao mali balun…

- Nisam puno igrao, ali je znakovito da sam jako rijetko gubio. Jednog je ljeta moja ekipa igrala po pečeno janje, ali se nije znao pobjednik za dana, pa sam predložio da razigramo na karte. Na moje zadovoljstvo, dobio sam i u toj kombinaciji…Sportski duh izgradio sam kroz borilačke sportove, a jedan od trenera s kojima sam radio bio je i Branko Cikatić.

Koju ste poziciju igrali?

- Desnog beka, ali još i važnije je što sam znao s terena voditi momčad.
Nije to Žužul rekao, ali mi smo njegovu ulogu shvatili kao onu Križanca u momčadi Splita. Netko igra, a netko je i vođa na terenu, onaj koji zna pozitivno djelovati na suigrače.

Kako ste se odlučili uložiti u nogomet, u RNK Split?

- Nismo ovo shvatili kao avanturu, nego kao ozbiljan posao, a time i obavezu. Tu odluku smo donijeli nakon skoro dvije godine prethodnih analiza. Ovu temu smo stavili na vjetrometinu odgovornosti i šamarali je s pitanjima za i protiv, te na kraju donijeli poznatu odluku.

Preuzeto sa Dalmacija news