Utorak, 31.12.2013.


Lovre na izlaznim vratima, kako sastaviti trolist golmana Hajduka za proljeće?

Lovre Kalinić je na vratima Hajduka bio neprikosnoven, najbolji igrač bijelih cijele jeseni, s minimalnim oscilacijama i velikim usponom forme, ali sad je i on među onima koji su potencijalno na – izlaznim vratima...

Treći vratar reprezentacije od 1. siječnja i sam ulazi u prodajni izlog bijelih kao jedan od ključnih eksponata da se nastavi bezbolno poljudski – pozitivan trend.

I da gradonačelnik Ivo Baldasar mirnije spava, znajući da mu Hajduk zarađuje dovoljno, a da ne kuca svaki čas na vrata (i blagajnu) Banovine. Mi bismo ovo, mi bismo ono... Prodaj dovoljno, pa će i Banovina blagonaklono gledati spram učinka uprave bijelih.

Prodaja Hajduka dosad se kroz medije usmjeravala na plasman Marija Maloče i Jeana Evrarda Kouassija, uz povremeni iskorak i priču o skautiranju juniora Elvira Malokua. Oni su naznačeni kao kapitalci prodaje, pa se njima svakako može dodati i Avdija Vršajević koji je blizu odlasku u Tursku, ali nema još službene potvrde glede kluba i visine transfera, međutim iz prikrajka, nekako daleko od velikih reflektora u prodajnom izlogu prava ponuda može sustići – Lovru Kalinića!

I radi se na tome!

Jer, Hajduk je u prigodi da ne bira baš koga bi prodao, a koga ne, pa nam je u jednom trenutku iskrenosti "of the record" predsjednik uprave Marin Brbić, prije neki dan rekao:

- Ne znam kako bismo se postavili kad bi ponuda stigla i za Lovru Kalinića...

A to smo preveli na način, prodali bismo ga, mada teška srca.

Kalinić je u trendu, smatra se među najperspektivnijim vratarima svoje generacije i za njega postoje usmeni upiti u kancelariju Hajduka iz Italije, Španjolske i Portugala što predsjednika Brbića (a sad će i Vučevića) čine nespokojnim.

S jedne strane ne smiješ čekati da stvar ne zapne kao s Goranom Blaževićem, nego prigode beru jagode, a s druge strane tko će stati na gol Hajduka?

U svakom slučaju, Lovre Kalinić je procijenjen na 3-4 milijuna eura, bitna je stavka u Hajdukovu proračunu za 2014. godinu, pa sad odmah u siječnju ili na ljeto, vidjet će se...

Nakon odlaska Danijela Subašića u Monaco i Gorana Blaževića u Levski iz Sofije, kad je sve palo na Kalinićeva pleća, kako Hajduk stoji s vratarima čim se Kalinić proda? I to je rubrika za – Vučevića, da ga ne iznenadi. I to je jedno pitanje danas na pressici za tehnika. Evo nekih razmišljanja.

1. VJEČNA REZERVA, Dante Stipica – na klupi je još tamo od 2010. godine, ako ne računamo odlaske na kaljenje u niže rangove natjecanja. Sad je prosjedio skoro cijelu jesen na klupi, te branio revanš kupa protiv Dinama (1:2). Proda li se Lovre, treba mu li odmah predati dres s brojem 1 i pouzdati se u njegov kontinuitet?

2. NAJPERSPEKTIVNIJI, Ivo Grbić – stiže iz juniora i hrvatske reprezentacije mlađih uzrasta snagom talenta, o njemu svi imaju visoko mišljenje i velika nadanja, počev od jednog Vladimira Beare još dok je bio zdrav i u snazi, te pomagao trenerima u radu omladinske škole, a Ivo bio kade-tić. S nepunih 18 tek je inauguriran u trećeg golmana u hijerarhiji Kalinić – Stipica... s nadom da će na pripremama u Turskoj okusiti i prve prave seniorske minute.

3. MOGUĆI POVRATNIK, Miro Varvodić – vratio se Miro, prvi vratar Hajduka u doba turnira u Hong Kongu tamo još 2008. godine. Bio je u Njemačkoj, bio u Azerbajdžanu, sad je slobodan. Hajdukova škola golmana uvijek je obilato proizvodila, treba se samo osvrnuti tu i tamo i vidjeti kamo bi se moglo, zatreba li, posegnuti...

4. IDEJA IZ DUGOPOLJA, Andrija Vuković - sjećate se Andrije, brata blizanca rukometaša Drage? I on je krenuo iz Hajduka, pa kako je uvijek gužva među poljudskim konkurentima za mjesto između vratnica, dokazivao se u Zadru, pa u Splita. Nakon nesporazuma u Parku mladeži, da ostane u tonusu branio je jesenas za – Dugopolje. Na ljeto 31 godina, iskusni prvoligaški kalibar čuvara mreže.

5. MJESTO POD SUNCEM, Hrvoje Čubić – ponajbolji vratar treće dalmatinske lige, oslonac Mosora, sa 22 godine po svemu je prerastao taj rang natjecanja: Ivan Katalinić ga je namjeravao povesti sa sobom u Slaven Belupo, Kate se razumije u vratare. Junior Hajduka, pa na kaljenje... Ni prvi, ni zadnji koji se nezasluženo "gubi" u tom prijelazu iz juniora na veliku scenu. Taj je period, preskok, baš za svakog najdelikatniji. A uvijek je gužva na Hajdukovu golu, osim ako sad prodaja Lovre Kalinića ne napravi – rupu!

Zato treba biti spreman intervenirati i sastaviti trolist vratara Hajduka za proljeće 2014.

Preuzeto sa slobodnadalmacija.hr