Ponedjeljak, 30.12.2013.


Utrka domaćih snaga za SP: Čop, Benko ili Kramarić

Duje Čop prometnuo se, uz Soudanija, u prvoga Dinamova igrača jeseni i njegove brojke treba respektirati.

Prema učinku u jesenskom dijelu prvenstva, 30-godišnji Rijekin razarač Leon Benko trebao bi od svih napadača iz Hrvatske lige biti najsigurniji putnik za Brazil sljedećega ljeta. Ovakva statistika, s čak 22 u polusezoni, ne pamti se još od vremena Eduarda, koji je ujesen 2006. godine za Dinamo u Hrvatskoj ligi iskrcao čak 18 pogodaka. Benko je trenutačno na 15.

Majstorija protiv Lyona

Benkova konkurencija za Kovačev popis iz hrvatske lige još su dvojica napadača. Suigrač Andrej Kramarić (22) i Dinamov topnik Duje Čop (23), prvi je postigao 20 pogodaka, drugi 18 ove jeseni. Iako njihovi pogoci nemaju težinu kao Benkovi, ako izbornik Kovač u Brazilu bude gradio momčad za sljedeći kvalifikacijski ciklus, onda su Dujini i Andrejevi argumenti njihove godine.

Brazil - Hrvatska: 1,26 4,75 7,00 (LIVE)


Duje Čop prometnuo se, uz Soudanija, u prvoga Dinamova igrača jeseni i njegove brojke treba respektirati. Posebno učinak protiv Hajduka, tretiramo li Splićane kao najozbiljnijeg Dinamova suparnika na domaćim travnjacima. No, ako je Čop taj ubitačni killer, zašto onda Dinamo i dalje uporno traži golgetera? Možda zato što se Duje nije pretjerano “raspištoljio” u europskim utakmicama, dakle kad je to bilo najpotrebnije. Istina, zabio je Luksemburžanima, Moldavcima i Bugarima (kada više to nije značilo ništa), ali i “odšutio” protiv Austrije (70 minuta), Černomoreca (85), PSV-a (38), sve u Zagrebu, te Ludogoreca u Sofiji (52).

Dujin europski učinak još uvijek je bolji od Kramarićeva, čiju je jesensku statistiku uljepšala osmica u Kupu protiv Zmaja iz Blata, ali pred velemajstorskim pogotkom Lyonu na Kantridi moraju se pokloniti čak i najzagriženiji konkurenti. Zahvaljujući spomenutoj osmici u Kupu, Kramarić je dostigao zadivljujući podatak – za pogodak mu je potrebno samo 66 minuta!

Nikici treba novi klub

Utrka napadača za Brazil neće se odvijati u krugu samo ove trojice jer, sasvim neočekivano, poziciju je u Evertonu izgubio i Nikica Jelavić (28). Njegova nula na kontu pogodaka nije baš neka preporuka za izbornika (osam nastupa, samo 359 minuta) iako nam je upravo Nikica utro put prema Brazilu svojim pogotkom protiv Makedonije u Zagrebu.
Jelavić je prvi na listi reprezentativaca koji hitno moraju pronaći novi klub u kojemu će se opet aktivirati njegov killer-instinkt.

Preuzeto sa vecernji.hr