Ponedjeljak, 30.12.2013.


Povratak uglednom društvu: »Bijeli« bruse formu u zaleđu Coste de Sol

Riječani će proljetnu formu »brusiti« u Benahavisu, gradiću od 2.000 stanovnika smještenom na južnim obroncima planine La Serrane de Ronde, 13 kilometara sjeverozapadno od Marbelle i sedam od Coste de Sol.

Ivan Katalinić otkrio je Riječanima čari Antalyje u zimi 2003. godine. Bio je tamo godinu dana ranije vodeći »Metalurg« iz Zaporožja. Rusi i Ukrajinci u zimskom periodu bježe od zime i hladnoće na tursku rivijeru gdje se na ugodnih 10 do 15 stupnjeva i na vrlo kvalitetnim travnjacima pripremaju po mjesec dana. Njima ionako sezona počinje početkom ožujka.

Osim toga, pripreme u Turskoj uvijek su dobra prilika za – trgovinu. Mnogi klubovi tamo odlaze da bi nešto »pazarili«. »Rijeka« te zime nije ništa prodala, niti je kupovala, ali je otvorila svoje poglavlje odlaska na pripreme u inozemstvo tijekom zimske stanke što je navika i potreba koja se održava do danas. Nekada je riječka zimska pripremna meka bio Mali Lošinj, kasnije Istra.

Na Malom Lošinju danas nema protivnika, jedan travnjak je premalo za ozbiljno bavljenje sportskim turizmom. Istra je druga priča. Mnogi će reći »ništa jeftinija od Turske sa solidnim travnjacima, ali ne previše bogata potencijalnim suparnicima«. Turska je u HNL klubova (i dobrog dijela istočne Europe, te dijela Azije) prepoznata kao provjerena destinacija. »Bijeli« su u Antalyji (ili obližnjem Beleku) bili ukupno pet puta. Dvaput s trenerom Elvisom Scorijom, jednom s Ivanom Katalinićem, Nenadom Gračanom i Milivojem Bračunom. Dvaput su Riječani bili u Međugorju. Hercegovinu je »bijelima« otkrio Hercegovac Zlatko Dalić. Tamo je prije dvije godine bio i Ivo Ištuk, no snijeg koji je napadao i zamrznuo sve nogometne aktivnosti u potpunosti je narušio sve njegove planove. Ne treba ga kriviti jer u klubu nije bilo novaca ni za šta bolje. U Međugorju se moglo pripremati na – dug.

Drugi put u Španjolsku

Jedan trofej (prvi Kup Hrvatske 2005.) se »kalio« u Antalyji, a drugi onaj osvojen 2006. uz drugo mjesto u Španjolskoj. Obje momčadi složio je trener Elvis Scoria uz pomoć direktora, pokojnog Mladena Romića i njegova nasljednika Marinka Koljanina, a do drugoga trofeja momčad (po imenima najjača do aktualne Kekove), odveo je Scorijin pomoćnik Dragan Skočić. I ta momčad se trebala pripremati u Turskoj, ali je uslijed epidemije »ptičje gripe« direktor Marinko Koljanin u posljednji trenutak organizirao pripreme u Chiclani de la Frontiera, turističkom mjestu na jugu Španjolske.

Andaluške pripreme su se pokazale kao pun pogodak, osim jakih pripremnih utakmicama (Rapid, Pasching...), Riječani su uživali u povoljnim klimatskim uvjetima i imali na raspolaganju travnjak samo za sebe i svoje potrebe.

Za razliku od turske rivijere, španjolska ljetovališta u zimskom periodu žive od golfera, umirovljenika i europskih nogometnih klubova više srednje klase koji žele raditi u nešto intimnijoj atmosferi. To je vrlo vjerojatno jedan od razloga zbog kojeg se Matjaž Kek odlučio krenuti Skočićevim stopama.

Četiri zvjezdice

Uostalom, najbolji pokazatelj da trener »Rijeke« nije ljubitelj »mas-turizma« je primjer iz prošloga ljeta kada je radije odabrao mir Kranjske gore, nego brojno nogometno društvo koje se svakoga ljeta okuplja na mariborskom Pohorju. Osim toga, u Kranjskoj gori nije morao dijeliti travnjak za trening, a neće morati ni onaj u Benahavisu, gradiću od 2.000 stanovnika smještenom na južnim obroncima planine La Serrane de Ronde, odnosno 13 kilometara sjeverozapadno od Marbelle.

Mjesto kojega zovu »blagovaonicom« Coste de Sol (Benahavis je udaljen sedam kilometara od mora) bit će pripremnom bazom »bijelih« od 7. do 17. siječnja. Rade Ljepojević, klupski tim menadžer, još je u studenome obišao taj dio Španjolske i u dogovoru s Kekom odabrao smještaj u Gran hotelu »Benahavis«. Četiri zvjezdice, wellness, četiri golf terena, fitness centar, mala dvorana za vježbanje i što je najvažnije travnjak udaljen 50-ak metara od hotela na raspolaganju isključivo igračima »Rijeke«. Sve zajedno djeluje lijepo i funkcionalno, ne pretjerano luksuzno. Uostalom, poznato da je trener »bijelih« Matjaž Kek nije taj tip, dokazao je to i kada je ekipu odveo prošlo ljeto na pripreme u Fužine.

Neslužbeno, desetodnevni aranžman (s letom iz Milana), stajat će između 50 i 60 tisuća eura, nešto skuplje nego Turska, ali sve ima svoju cijenu pa i »Rijekin« povratak u europsku kremu. Ne baš u »top skupinu«, jer oni najveći »dečki« se pripremaju u Dubaiju ili igraju u ligama koje nemaju zimsku stanku pa ni potrebu za dvjema pripremama u jednoj natjecateljskoj sezoni.

Tri prijateljske utakmice

Matjaž Kek u svojem je pripremnom programu (počinju 6. siječnja, a zajednička večera je 5. siječnja), zacrtao odigravanje šest pripremnih utakmica. Tri na hrvatskom tlu (11., 16., i 29. siječnja), a tri za boravka u Španjolskoj (19., 22. i 26. siječnja).

Na Kantridi ne žele izlaziti s imenima suparnika dok god i službeno ne potvrde kompletan raspored prijateljskih utakmica, ali se mogu naslutiti suparnici u Španjolskoj budući da se krajem siječnja u okolici Marbelle pripremaju »Grasshopers«, »Luzern«, »Rostov«, »Kuban Krasnodar«, »Nürnberg«, »Dnipro«, »Videoton«, »Steaua Bukurešt«, »Dinamo Kijev«, »Cluj«, »Otelul Galati«, kineski prvak »Guangzhou Evergrande«...

S Grasshoperom 22. siječnja

Riječani će svoje prijateljske utakmice u Španjolskoj osim na travnjaku nedaleko hotela igrati i na travnjacima »Marbella football centra«, trening kampa koji raspolaže s četiri igrališta na kojima se odigrava većina pripremnih ogleda tijekom siječnja i veljače u Marbelli i okolici. Na službenim internet stranicama MFC-a moguće je saznati termine i suparnike dijela pripremnih utakmica koje će se tamo početi odigravati s prvim danima siječnja. Na tom rasporedu je i jedna »Rijekina« utakmica, protiv »Grasshopera« 22. siječnja. Na »ponudi« je i niz zanimljivih utakmica, recimo 7. siječnja se sastaju »Club Brügge« – »AZ Alkmaar«, dan kasnije igraju »Herakles« – »Braunschweig«, »NEC Nijmegen« – »Mainz 05«, 11. siječnja »Basel« – »Feyenoord«, 12. siječnja »NEC Nijmegen« – »Werder Bremen«, 14. siječnja »Nürnberg« – »Steaua Bucarešt«, 16. siječnja »Freiburg« – »Union Berlin« (Damira Kreilacha)...

A. Villa, Nürnberg, Malaga...

Gran hotel »Benahavis« posljednjih je godina bio pripremnom bazom nogometaša »AIK Solne«, »Aston Ville«, »Nürnberga«, »Heraclesa«, »Dinama Moskve«, »Malage«...

Preuzeto sa novilist.hr