Četvrtak, 26.12.2013.


Ibrahimović: U Europi me uspoređuju s Messijem, a kod kuće s nogometašicama!

- Članovi muške nogometne švedske reprezentacije zaslužuju veća priznanja od njihovih kolegica iz ženske selekcije – izjavio je kapetan Švedske Zlatan Ibrahimović…

Švedska je poznata kao zemlja s najvišim stupnjem spolne jednakosti, pa se tamošnji nogometni savez prošlog mjeseca našao na udaru jer je svog reprezentativca Andersa Svenssona nagradio automobilom obilježivši njegovih rekordnih 146 nastupa, dok je njegov ženski pandan otišao praznih ruku.

Nedavno je 37-godišnji veznjak Anders Svensson nadmašio rekord Thomasa Ravellija koji je odigrao 143 utakmice za reprezentaciju. Na godišnjoj svečanosti Švedskog nogometnog saveza, Svensson je dobio ključeve novog Volva kao znak priznanja za njegovih rekordnih 146 nastupa za nacionalnu momčad.

Među nazočnima je bila i švedska 36-godišnja reprezentativka Therese Sjögran, rekorderka sa 187 nastupa u ženskoj reprezentaciji, koja nije dobila istu ili sličnu nagradu, što je u Švedskoj izazvalo val kritika.

- Uz svako poštovanje za ono što su dame učinile, a svoj posao su odradile nevjerojatno dobro, ne možete uspoređivati muški i ženski nogomet. Odustanite od toga, nije čak ni smiješno – rekao je tim povodom PSG-ov napadač, te najbolji i najpopularniji švedski reprezentativac Zlatan Ibrahimović u intervjuu za švedski Expressen, kako prenosi Guardian.

- Mene u Europi uspoređuju s Lionelom Messijem i Cristianom Ronaldom, a kada dođem kući, uspoređuju me s nogometašicama. Uz svako poštovanje prema damama koje igraju nogomet, njihova priznanja bi trebala biti u skladu s onime što stvaraju (financijski). Mene su na ljeto švedski mediji pitali tko je bolji nogometaš, ja ili Lotta Schelin? Mora da se šalite sa mnom, zar ne?

Pia Sundhage, izbornica ženske reprezentacije Švedske, izrazila je razočaranje Zlatanovim izjavama.

- Dosadno je i tužno za švedski nogomet kada kapetan reprezentacije tako postavlja stvari. Razumijem ga kada veli da su muške momčadi izloženije i zarađuju više novca. No, ovdje se radi o poštovanju. Bavimo se istim poslom, a to je nogomet.