Četvrtak, 26.12.2013.


DESETLJEĆE LIONELA MESSIJA Argentinski genijalac koji je promijenio nogometnu povijest!

Mnogo je vode proteklo od onog dana kad je jedan 16-godišnjak tridesetak minuta prije kraja utakmice u sastavu Barcelone zamijenio Fernanda Navarra. Na inauguracijskoj utakmici stadiona Porta Dragao, pred Joseom Mourinhom i cijelim svijetom, Lionel Messi bljeskom je najavio eksploziju koja će svijet obasjati koju godinu kasnije.

Dres mu je bio prevelik, kao uostalom još godinama. To ga nije spriječilo da dribla i bori se s većim, brzim i snažnijim suparnicima. Nogama nije s klupe mogao dotaknuti pod, ali je s vremenom izgubio onaj pogled nevjerice i čuđenja kad je i on nakon debija izašao na televiziji.

- 16. studenoga 2003. je vrlo važan dan u mom životu jer sam ostvario san koji sam sanjao od malih nogu. To je bio dan sreće - ispričao je kasnije.

Barcelona - Elche: 1,10 9,25 18,50 (LIVE)


Te noći, njegovi roditelji i trener u mladoj momčadi, Juan Carlos Perez Rojo, dali su mu savjet zlata vrijedan:

- Rekli su mi da uživam u svakom trenutku kroz koji sam tada prolazio i da nema razloga da se mijenjam, nego da nastavim istim putem.

U Barceloni su već godinama znali da u rukama imaju zlatno jaje, trebalo je vremena da se i svijet u to uvjeri. U onom trenutku Barcu bez kormilara naslijedio je Frank Rijkaard, koji je imao dovoljno hrabrosti da mu pruži priliku u prijateljskoj utakmici u Portugalu, ali ne i u domaćem prvenstvu u kojem je Barcelona olovno vukla noge u najsvjetlijem razdoblju Perezovog Reala. Tek jedanaest mjeseci kasnije, 16. listopada 2004. godine, debitirao je i u domaćem prvenstvu u utakmici protiv Espanyola.

Broj 14 na dresu bio je homage Johannu Cruyffu. Tada je Barcina legenda bio Ronaldinho, čiju će desetku Leo naslijediti u gotovo ritualnoj smjeni trenera, odlaska zvijezde u dekadenciji i promjene smjera nogometne povijesti. Messi nikad nije skrivao da je Ronaldinho bio jedan od presudnih ljudi u njegovoj karijeri, gotovo toliko kao Carles Rexach, koji ga je sa 13 godina doveo u Barcelonu, Tito Vilanova koji mu je bio trener u trećoj momcadi ili Pep Guardiola, koji mu je dao svu vlast od svog dolaska na čelo prve momčadi 2008. godine.

Prije toga bio je na izlaznim vratima. Još jedna prijateljska utakmica, nakon devet utakmica za prvi sastav sezonu ranije, susret protiv Juventusa na Trofeju Gamper, definirala mu je život. Osrednja partija mogla je značiti barem privremeni odlazak. Messiju je trebala briljantna predstava da bi ostao. Nakon utakmice, Fabio Capello ga je želio odmah sa sobom staviti u zrakoplov i odvesti u Torino. Međutim, 90 minuta prekasno. Barcelona ga od tada više nikad ne bi ispustila iz ruku.

Igrati pored Ronaldinha bila je neprocjenjiva škola, pored toga mogao je i sazrijevati bez pritiska. Kad je Messi ušao u prvu momčad, Ronaldinho je bio na vrhuncu karijere. Bio je dovoljno samopouzdan da u Leu ne vidi rivala, nego nogometno dijete koje želi posvojiti. Messi mu je uzvratio divljenjem koje nije nestalo svih ovih godina.

Ljeto 2008. donijelo je drastične rezove u katalonskom klubu. Messijevi zaštitinici, Ronaldinho i Deco, izašli su na mala vrata, a Rijkaard je klupu prepustio neiskusnom Guardioli. Novi je trener od prvog trenutka shvatio da mu Messi garantira briljantnu nogometnu sadašnjost i budućnost. S njima dvojicom počela je najblistavija etapa u povijesti kluba. Promjena je Messija ustoličila na tronu. Guardiola je i simbolički vlast prenio na malog Napoleona tako što mu je dao Ronaldinhovu desetku, dok mu je na terenu pronašao mjesto gdje se najbolje osjeća. Iz sezone u sezonu mijenjao mu je “partnera” u napadu žrtvujući sve koji bi mu mogli ugroziti primat.

Na kraju te prve sezone, u kojoj je momčad izborila trostruku krunu, osvojio je i prvu Zlatnu loptu, prvu u fantastičnom nizu od četiri godine tijekom kojih gotovo da nije imao premca u borbi za najboljeg nogometaša današnjice. Četiri puta uzastopce je osvajao najprestižniju nagradu, potvrđujući kandidaturu za najboljeg nogometaša u povijesti.

Vremena ima, budućnost je pred njim. U 26. godini života tek je na polovici igračke karijere.

- Mislim da su njegove najbolje nogometne godine tek pred njim - izjavio je Jorge Valdano.

Messi jedva još ima što za osvojiti, koji rekord za oboriti na klupskom planu. Nakon svega što je osvojio s Barcom (21 titula) pred njim je izazov da i s reprezentacijom Argentine dosegne slavu. Svjetsko prvenstvo u Brazilu bi mogla biti prekretnica.

U prošlom desetljeću dosegao je igračku i osobnu zrelost. Nepromijenjena je samo radost koja ga obuzima svaki put kad uzme loptu.

- Mislim da sam još uvijek ista osoba. I dalje na sve gledam jednako. Odrastao sam, mnogo toga naučio, znam cijeniti stvari.

Preuzeto sa sportske.jutarnji.hr