Četvrtak, 26.12.2013.


Mišković: Imperativ je Europa i stvaranje ekipe koja će napasti Dinamo

Nama je cilj ove sezone pokušati doći do finala Kupa i ako bude moguće osvojiti Kup. U prvenstvu je bitno biti među prva tri. Uspjeh je plasman sve do trećeg mjesta, a sve ispod toga bi bio neuspjeh. Kao navijač bih sigurno želio biti prvi, međutim, treba biti čvrsto na zemlji – kaže Mišković.

Damir Mišković podigao je prošloga utorka svoj prvi trofej otkada je ispred fondacije Social sport preuzeo riječkoga nogometnog prvoligaša. Ples delfina, skulptura koja odlazi u ruke najuspješnijim sportašima ili sportskim kolektivima u izboru Jobo Kurtini, kojega tradicionalno organizirana Novi list, završio je istekom više nego uspješne godine u rukama predsjednika »bijelih«, koji je odmah po svom dolasku jasno naznačio da će nakon godina stabilizacije kluba, uspona na svim razinama, doći i vrijeme kada će se nastojati osvajati trofeji. Prvi je stigao kao potvrda da su Mišković i njegovi suradnici na pravom putu. Predsjednik je zadovoljan učinjenim u 2013. godini.

– Ako gledamo organizacijski, onda bih rekao da smo zaslužili ocjenu – tri i pol – započeo je Mišković. – Imamo puno prostora za kvalitetnije se organizirati i nadopuniti. Treba naravno uzeti u obzir i skučene uvjete u kojima radimo. Ima puno još prostora za napredak, iako treba ljude dodatno uvježbavati. Jedan od glavnih ciljeva u 2014. godini je da se upravo u tom dijelu dodatno popravimo, a koliko je to moguće u ovim uvjetima. Infrastruktura je veliki problem, jer da bi netko radio trebaju mu stol i stolica, što mnogi u klubu još uvijek nemaju.

Kako ocjenjujete godinu u rezultatskom smislu?

– Ako su ocjene od jedan do pet onda – šest! Prošle sezone ekipa je zajedno s trenerima koje su vodili dala sve od sebe. Doveli su »Rijeku« do trećega mjesta. U prijelaznom roku smo opet napravili jako puno. Imali smo sreće da je bilo dosta igrača slobodno na tržištu. Reagirali smo na vrijeme i doveli igrače uz pomoć kojih smo napravili veliki pomak.

Finale Kupa

Ulazak u skupine Europske lige je bio »kruna« godine?

– To je bilo jednom rječju – vau. Teško će to biti ponoviti iduće godine.

Zaključili ste polusezonu na drugom mjestu, mnogi će reći tamo gdje je ovakvoj »Rijeci« i mjesto?

– Nama je cilj ove sezone pokušati doći do finala Kupa i ako bude moguće osvojiti Kup. U prvenstvu je bitno biti među prva tri sastava. Uspjeh je plasman sve do trećeg mjesta, a sve ispod toga bi bio neuspjeh. Ako izborimo finale Kupa i ako osiguramo Europu, onda će nam sigurno biti lakše, moći ćemo se na vrijeme početi pripremati za europsko natjecanje. A ne kao prošloga ljeta kada smo sve morali odraditi u dva, tri tjedna.

»Dinamo« je pobjegao na pet bodova uz jednu utakmicu manje. Navijači svejedno maštaju o tome da se »Rijeka« na proljeće uplete u borbu za naslov prvaka?

– Svi mi maštamo... Prvo mjesto nije imperativ, a ako nam se ukaže prilika sigurno da ćemo je pokušati iskoristiti. Imperativ je napraviti ekipu koja će biti jaka, koja će igrati dobro i koja će u narednim godinama napasti »Dinama«. Kao navijač bih sigurno želio biti prvi, međutim, treba biti čvrsto na zemlji i ne stvarati nepotreban pritisak na igrače i trenera. Trebamo ići polako onim putem kojega smo zacrtali i pritom biti skromni, te puno raditi.

Sammir i Klasnić

Navikli ste navijače na sadržajne prijelazne rokove. Aktualno je dovođenje libijskog lijevog beka El Monira?

– Uvijek kažem da kada se potpiše onda znamo da je gotovo. Radimo na dovođenju mladih i perspektivnih igrača koji bi se trebali dokazati u »Rijeci«, kao što se dogodilo s dosta igrača ove jeseni. Ako bude sve u redu, a ja se nadam da će bi, onda će El Monir završiti u »Rijeci«. Sammir? Znate i sami da se u medijima pojavljuje svašta. Jedan dan se pojavi Klasnić, drugi dan Sammir, a tko zna možda ćemo jednom doći do Ronaldinha ili Messija. To su naklapanja ili nečije želje. Nismo razgovarali sa Sammirom ili njegovim menadžerom niti mislim da ga možemo platiti.

Imate dosta igrača, vjerojatno će ove zime biti više odlazaka nego dolazaka?

Stilinović i Juričić su odgovorni

Omladinski pogon nije još donio rezultate koje priželjkujete iako treba reći da se pravi rezultati mogu očekivati tek za nekoliko godina?

– Omladinska škola je nama broj jedan i tu smo prisutni s najvećim ulaganjima. Prave rezultate očekujemo za četiri, pet godina, dakle da cijela jedna generacija prođe novi sustav treniranja. Od svake generacije nakon toga očekujem jednog do dva igrača. Stilinović je zajedno s Juričićem odgovoran za taj dio posla i njihova je dužnost da naprave igrača. Ako ne, onda da smo barem dio djece makli s ulice i da smo gurnuli uz pomoć sporta u pravom smjeru – rekao je predsjednik »Rijeke«.

– Odlasci nisu cilj. Kako budu dolazile ponude, kako se bude odvijala situacija na terenu, tako ćemo reagirati. Imamo dobre igrače, dobar kadar.

Da li će na Manceovo mjesto doći provjereni vratar ili će iz »Pomorca« biti povučen Sluga?

– Razgovarali smo puno o tome i još nismo odlučili. Osobno smatram da je za Slugu bolje da brani konstantno nego da bude pričuva. Ipak je on naša vratarska budućnost. Još treba struka o tome razmisliti, odvagati i donijeti odluke. Ne treba zaboraviti da ćemo druge godine imati »Rijeku II« u Trećoj HNL.

Odlazak iz Pomorca

»Rijeka II« bi trebala postati ono što po svemu sudeći više neće biti od ljeta »Pomorac«. Najavili ste da ćete pomoći Kostrenjanima prevladati financijske poteškoće u ovih nekoliko mjeseci, a onda...?

– Šteta da se naša suradnja vrlo vjerojatno nakon ljeta neće nastaviti. Dat ćemo sve od sebe da »Pomorac« ostane časno u ligi. Da sada izađemo iz kluba »Pomorac« bi ispao u Četvrtu HNL. Ne želimo da ostanemo upamćeni po tome da smo »Pomorca« prepustili njegovoj crnoj sudbini. Završit ćemo ovu sezonu, a definitivno će u Kostreni otići skupina naših perspektivnih igrača na kaljenje i kojima će Druga HNL dati dovoljno iskustva i snage za »Rijeku II«. Nama ni ove jeseni, a tako ni idućega proljeća, nije u »Pomorcu« imperativ rezultat već da naši dečki steknu iskustvo. Trener Horvat je napravio fantastičan uspjeh, međutim trebaju svi znati, a pogotovo on, da je bit da se mladi igrači razvijaju, da se više igramo nego da igramo na rezultat. Bitnije nam je stvaranje igre i razvijanje igrača od toga da li ćemo osvojiti bod manje ili više.

Da li izlaskom iz »Pomorca« i stvaranjem druge ekipe znači da više nećete imati niti jedan nižerazredni klub – »podružnicu«?

– To je žalosno, ali istinito, no smatram da naša Treća HNL, pa čak i Druga HNL nije dovoljno kvalitetna za kaljenje naših perspektivnih igrača. Izlaz je u posudbi igrača u talijanske klubove ili možda u klubove Prve HNL kao što smo već napravili.

Stadion i kamp

Idućih dana trebao bi biti gotov dorađeni projekt novoga stadiona na Kantridi. U odnosu na onaj koji je »procurio« u javnost napravljeno je nekoliko promjena?

– U razgovorima s predstavnicima Armade izmjenjen je izgled zapadne tribine koja više neće biti na dvije razine već u jednom komadu. To automatski vuče da iste takve budu i ostale tribine. Osim toga, glavna tribina ostala bi na jugu, a jedan dio stijena, potez od šest do osam metara, bi ostao otvoren. Kapacitet bi ostalo sličan, dakle od 12 do 14 tisuća mjesta, s time da radimo na tome da se zapad i istok mogu povećati kroz ugradnju montažnih stolica za domaće prvenstvo. To bi bilo povećanje za narednih pet i pol tisuća gledatelja.

U gradonačelniku Vojku Obersnelu imate iskrenog suradnika kada je govora o projektu gradnje novoga stadiona, no rekao je u jednom neformalnom kontaktu tijekom Noći HNK »Rijeke« da morate shvatiti da ne može ići sve tako brzo kao što mislite?

– Bitno je da gradnja počne u 2014. godini.

Postoji li u suprotnom raspletu opravdani strah da Social sport povuče sredstva koja je namijenio gradnji nove Kantride?

– Zato i govorim da u 2014. mora početi gradnja. To nije pritisak već realnost. Suradanja s gradom je odlična, međutim, možda sam ja malo preambiciozan u nekim stvarima jer želim da se neke stvari naprave što prije. Realnost je možda malo drugačija, ali ako se nađemo na pola puta ja ću biti zadovoljan. Bitno je da se u 2014. godini počne s radovima.

Ne ide bez kampa

Razgovarali ste na nekoliko »adresa« o korištenju zamjenskog stadiona za vrijeme gradnje novoga?

– Najbliži stadion koji zadovolja prvoligaške uvjete je onaj u Puli. Gledali smo kakva je situacija na Krimeji. »Orijentov« stadion ne može nikako dobiti prvoligašku licencu, a upitno je i uz velika ulaganja da li je uopće moguće napraviti zahvate da bismo je dobili jer jednostavno nema dovoljno prostora. Komenovo igralište ima isti problem. »Pomorac« bi uz velika ulaganja mogao dobiti dozvolu, ali »Rijeka« ne može tek tako ulagati u tuđe stadione. Ljudi iz »Grobničana« su zainteresirani, ali sve su to velika investiranja koja su neisplativa za NK »Rijeku«. Vjerojatno ćemo naći neku soluciju, ali svi trebaju razumijeti da bi svatko od zainteresiranih strana trebao dati doprinos tome. Uostalom, NK »Rijeka« neće sobom odnijeti reflektore ili tribine sa zamjenskih stadiona. To je prilika da se u tim mjestima nešto napravi na razvoju sportske infrastrukture.

Stao je i projekt razvoja kampa na Rujevici. I tu se čeka da »grad« odradi svoj dio posla?

– Bez trening kampa mi više ne možemo napredovati i tu treba biti vrlo jasan. Mi smo i sada dosegnuli maksimum uzmemo li u obzir uvjete u kojima treniramo. Trebaju nam barem tri terena za trening koja bi se napravila na Rujevici. Grad radi intenzivno na tome i vjerujem da ćemo prije početka proljetnog dijela sezone imati čistiju sliku. Ako ne morat ćemo tražiti drugu opciju – rekao je Mišković.

Preuzeto sa novilist.hr