Subota, 04.01.2014.


Propali mladi talenti: Jovičević, Delač, Ozobić...Rani odlazak koštao ih je velike karijere

Ode Robert Murić u Manchester United. Bude li pametan, neće to napraviti, ali sve miriše na još jednog legionara koji će se vratiti podvijena repa. Do jučer su za njega znali tek entuzijasti koji idu na utakmice mlađih kategorija.

Talent je upikirao Željko Pakasin, a s njim dobio i, kako se to fino kaže, sklonost neurednom životu. Sada se mali Murić vidi na Old Traffordu. Vide ga ondje i roditelji i menadžeri, a od milijuna pred očima nitko od njih ne vidi da naš mali Zagorec nije odigrao nijednu ozbiljnu utakmicu. Umjesto da ostane u Dinamu i skuplja minutažu, Murić će vrlo vjerovatno zinuti na milijune i sa Otoka doći s gaćama na štapu. Daj Bože da smo u krivu, ali povijest uči kakvu možeš budućnost očekivati. A vidjeli smo takvih primjera, više nego jedan.

“Da sam imao pravog savjetnika, odmah bih ukinuo klauzulu koja mi je nosila milijune ako upišem jednu sekundu za Real. Da je nisam imao, sigurno bih zaigrao za seniore pa bi i karijera krenula u drugom smjeru. Ovako su svi imali prednost, a ja nikada nisam obukao dres Reala”, rekao nam je jednom prigodom Igor Jovičević koji je prije punoljetnosti napustio Maksimir i otišao u Madrid.

Istina, bila su tada druga vremena, ali običaji su ostali isti... Primjera je puno. Neki, poput Domagoja Vide, na vrijeme su shvatili da nema smisla provesti najbolje godine na klupi pa makar ona bila bundesligaška, nego su se vratili u Hrvatsku i krenuli ispočetka. I uspjeli. Neki su na tom putu, a neki poput Josipa Tadića nikada nisu dosegnuli razine koje je sugerirao talent... Mateo Kovačić je vlasnik najbolje priče. Već u 18. je bio ‘modri’ veteran koji je ostvario senzacionalan transfer u Inter gdje igra. I Šime Vrsaljko ide njegovim putem, a obojici je zajedničko da su prijeko potrebno iskustvo stekli u nastupima za Dinamo. Ono što Muriću ne pada na pamet...

Preuzeto sa sportske.jutarnji.hr