Subota, 28.12.2013.


Veliki Dinamov gaf: Ugovor ne vrijedi bez socijalnog radnika?!

Dinamo bi za talentirane mladiće Murića i Halilovića mogao dobiti ne milijune, nego mrvice. Njihovi očevi žele poništiti ugovore koji nisu u skladu s Obiteljskim zakonom.

Velika svađa u Maksimiru uoči Božića vjerojatan je kraj nadanja Zdravka Mamića da bi supertalentiranog Roberta Murića (17) - koji je pred potpisom ugovora za Manchester United - mogao zadržati u Dinamu i nakon njegova 18. rođendana, 12. ožujka 2014. godine.

Štoviše, Dinamo bi za oba čudesna talenta - Roberta Murića i Alena Halilovića - mogao dobiti ne milijune, nego samo mrvice uspiju li njihovi očevi u naumu da ponište postojeće ugovore jer, kako tvrde, nisu u skladu s Obiteljskim zakonom RH.

Murićev otac Branko stigao je desetak dana uoči Božića u Maksimir na pregovore u pratnji menadžera, ali izbila je svađa u kojoj je Zdravko Mamić potpuno izgubio živce. Branko Murić ostao je šokiran uvredama...

Očito je čelni čovjek Dinama izgubio kompas jer je postao svjestan da su Murić i Halilović puno ozbiljniji slučajevi nego što se to u prvi mah činilo. Naime, netko od Mamićevih pravnika u Dinamu napravio je, izgleda, gadan gaf: nisu dobro proučili Obiteljski zakon (članak 261.) prema kojem je pri sklapanju prvih ugovora mladih igrača, kakve su potpisali i Murić i Halilović, uz roditelje trebao biti prisutan socijalni radnik.

U oba slučaja ugovori bi se trebali automatski produljiti i nakon njihova 18. rođendana, ali Obiteljski zakon kaže da bez socijalnog radnika takvi ugovori vrijede do punoljetnosti djeteta.

- Te odredbe Obiteljskog zakona, koji je iznad svega, pa i propisa Hrvatskog nogometnog saveza, ne odnose se samo na sportaše, već i na talentirane umjetnike. Socijalni radnik mora biti tu jer što ako su roditelji, ne daj Bože, alkoholičari? Što ako rješavaju svoje probleme preko leđa djeteta - kaže ugledni zagrebački odvjetnik Branimir Pocrnić pa dodaje:

- Ako zbilja nije bilo socijalnog radnika pri potpisu ugovora Murića ili Halilovića, logika kaže da taj ugovor od njihova 18. rođendana više neće vrijediti.
Halilovići s Bosmanovim odvjetnikom

Osim Murićevih, već mjesecima s prvim čovjekom Dinama ne razgovara ni Sejad Halilović, Alenov otac. Čini se čak da su Halilovićevi napravili korak dalje u pokušaju da se oslobode ugovora koji su potpisali s Dinamom - navodno su već angažirali uglednog belgijskog odvjetnika koji je radio na famoznom “slučaju Bosman”.

Alen će 18 napuniti 18. lipnja iduće godine. Ponište li Murići i Halilovići ugovore, Dinamo bi prema pravilima Fife za razvoj igrača dobio 90.000 eura po svakoj sezoni koju su proveli u klubu nakon 15. godine.

Preuzeto sa 24sata.hr