Petak, 03.01.2014.


Brojači ulaznica Osijek će koštati najmanje milijun kuna

Početak nove 2014. godine u NK Osijek započeo je mirno. Ponude za neke od igrača još nisu stigle u Gradski vrt, što nije ni čudno, jer siječanjski je prijelazni rok tek počeo...

Pravi se rasplet tek očekuje u idućim danima pa je vrlo izgledno kako će na prozivci 7. siječnja na okupu biti svi koji su bili jesenas u kadru.

Financijski kriterij
Bez dvojbe, ovaj će prijelazni rok biti od presudnog značaja, jer prodaja bar jednog igrača je nužnost, kako bi se osigurala kakva-takva stabilnost kluba. Također, za mirniju borbu u nastavku prvenstva za ostanak u ligi nužna su i pojačanja, koja su, naravno, ponovno vezana uz financijske mogućnosti osječkog prvoligaša. No, paralelno s brigom oko promjena u igračkom kadru, čelni ljudi NK Osijek moraju polako početi raditi i na osiguravanju uvjeta nužnih kako bi klub iz Gradskog vrta dobio licencu za nastup u Prvoj ligi i sljedeće sezone.

Kao i svake godine, nužno je prvo ispuniti financijske kriterije za nastup u najvišem rangu. Do zaključno 31. ožujka potrebno je predati potpunu dokumentaciju o financijskoj situaciji u klubu. U slučaju neispunjenja uvjeta, moguća je i žalba te dobivanje licence naknadno, no u Gradskom se vrtu nadaju kako će to ipak ostvariti kao i lani - u prvom pokušaju. Ove godine značajna novina bit će ispunjenje dodatnih tehničkih uvjeta za igranje u Prvoj ligi.

Naime, u sezoni 2014./2015. na svim prvoligaškim stadionima potreban je videonadzor te uređaji za kontrolu i brojanje ulaznica. Ti su novi kriteriji vezani uz članke 6 i 16 Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. U situaciji kada hrvatski prvoligaši grcaju u besparici, pomalo se apsurdnim čini ovakav novi financijski udarac, posebice s obzirom na broj gledatelja koji se obično nalazi na stadionima. No, propisi su takvi te će ih svi morati ispoštovati i nekako "izmisliti" novac potreban za njihovo ispunjenje. A već je sada izvjesno kako to neće biti malo, za neke će klubove to biti i milijunski iznosi.

Mogući i ručni brojači?
Osijek je trenutačno već ispunio neke od tih novih kriterija: kontrolni prostor postoji, a uveden je već i videonadzor. Međutim, uređaji za kontrolu i brojanje ulaznica (brojači) dobro će isprazniti ionako opustjelu blagajnu osječkog prvoligaša. Iako je u fazi prikupljanja ponuda, već sada je izvjesno kako će za opremanje stadiona u Gradskom vrtu s brojačima ulaznica biti potrebno najmanje milijun i pol kuna. Jasno je da kapacitet stadiona i broj ulaza diktiraju konačnu cijenu, budući da mora biti osigurana protočnost ulaska gledatelja. Gradski vrt kapaciteta je 19.800 mjesta te ima ukupno 15 ulaza, od čega su za prvoligaške susrete uglavnom otvara njih devet. Prema procjeni sigurnosti trebalo bi biti na tisuću gledatelja osigurano pet ulaza.

S obzirom na posjećenost u posljednje vrijeme, očito je kako za većinu utakmica neće biti potrebno otvarati sve ulaze. Uostalom, zadnja "velika" utakmica koja je napunila Gradski vrt, bila je u listopadu 2012. kada je hrvatska nogometna reprezentacija ovdje ugostila Wales u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Tada su bili posuđeni ručni brojači, a trenutačno je još nejasno mogu li oni biti korišteni i za ispunjenje ovih uvjeta, ili su ipak nužni oni fiksni, s rešetkama, tzv. kentauri.

Od hrvatskih stadiona jedino Maksimir ispunjava sve uvjete, dok ostali klubovi imaju rok do srpnja za njihovo ispunjenje. Jedan od prijedloga Udruge profesionalnih klubova je da zajednički nastupe pred potencijalnim izvođačima, kako bi ishodovali povoljniju cijenu. Hoće li im to i uspjeti, ostaje za vidjeti tijekom idućih mjeseci, kao i to hoće li Hrvatski nogometni savez ostati ustrajan u ispunjenju ovih uvjeta, jer ne bi bilo prvi put da svoje odluke prolongiraju.

Preuzeto s glas-slavonije.hr