Petak, 03.01.2014.


Kockasti će se morati cijepiti i u Amazoni piti tablete protiv malarije

Cijepljenje protiv žute groznice stoji 280 kuna, a kad se zbroje i hepatitis, difterija, tetanus... iznos se penje na više od tisuću kuna...

Engleski se izbornik Roy Hodgson baš nekako teško miri sa ždrijebom za Svjetsko prvenstvo. Ne zato što ga je spojio u možda i najjaču skupinu s Italijom i Urugvajom nego zato što ga je gurnuo u Manaus.

Fifa daje upute

– Ondje je 30 Celzijevih stupnjeva i 80 posto vlage. Svi izbornici s kojima sam razgovarao složili su se da Manaus baš i nije idealno mjesto za igrati nogomet. Nisam siguran ni da bi Urugvaj i Kolumbija skakali od sreće da moraju igrati u Amazoni. Pa ne znam je li i Brazil ikada igrao ondje! – rekao je Hodgson.

Kamerun - Hrvatska: 3,20 3,20 2,05 (LIVE)


A što točno čeka Engleze, ali i Hrvate u lipnju u Manausu? Dakako, nije to stadion usred džungle, pa Manaus je grad od 11.400 km2 (Zagreb ima 641 km2) i gotovo dva milijuna stanovnika (Zagreb ima 800.000). Jest, najudaljeniji je grad domaćin SP-a, najizoliraniji, u području u koje ni Brazilci iz drugih krajeva baš ne odlaze često, a bogme ni reprezentacija. Posljednji su put žuti ondje igrali 2003. kada su Ronaldinhovim pogotkom pobijedili Ekvador sa 1:0.

Svi se putnici u Brazil, a pogotovo u amazonsko područje, moraju cijepiti. Fifina liječnička komisija izdaje svim savezima upute koja sve cjepiva moraju dobiti igrači. Britanske vlasti savjetuju putnicima u Amazonu, osobito u lipnju i srpnju, cijepljenje protiv bjesnoće, žute groznice, tifusa, difterije i hepatitisa A i B, a engleski mediji navode da će njihova ekspedicija biti cijepljena protiv bjesnoće i žute groznice te opremljena lijekovima protiv malarije. Modrić, Mandžukić i ostali također će morati dva do tri tjedna prije puta u Brazil cijepiti se protiv žute groznice, a preporučuje im se i uzimanje tableta protiv malarije, kao i cijepljenje protiv hepatitisa A i B te tetanusa ako to cjepivo nisu primili u posljednjih desetak godina.

Vrijedi deset godina

Dakako, istu će proceduru proći i navijači koji se odluče na taj odvažan put. Cijepljenje protiv žute groznice stoji 280 kuna, a kad se zbroje i hepatitis, difterija, tetanus... iznos se penje na više od tisuću kuna. Ali, odlučite li se na još koji odlazak u Brazil u idućih deset godina, ta procedura nije potrebna jer lijek vrijedi.

Preuzeto s vecernji.hr