Petak, 03.01.2014.


Hoće li putovati u Tursku? Brozovića zadesila identična sudbina kao i Mandžukića

Peta metatarzalna kost bila je najveći neprijatelj Marcela Brozovića ove polusezone. Kad se već spuštala zavjesa na njezin kraj, došlo je do rupture te kosti ili još bolje rečeno košćice.

Zbilo se to polovicom prosinca prošle godine, a liječnici su označili stanku od četiri do šest tjedana. To, dakle, znači da Brozović propušta prvi dio Dinamovih priprema, a Dinamovi liječnici pokušat će ga pripremiti kako bi barem onaj drugi dio koji će se održati u Turskoj bio adekvatno spreman za vježbanje.

Tako je to, na ružan način završena polusezona koju bi se, kad je Brozović u pitanju mogla ocijeniti - izvrsnom. Nema nikakve sumnje da je mladi hrvatski reprezentativac ove polusezone najviše napredovao od svih igrača Dinama! Do odlaska u Inter u modi je bio Mateo Kovačić, onda se od mladih igrača palicu preuzeo talent Alena Halilovića, ponajviše zbog zanimanja najvećih klubova, a ove jeseni u igračkom smislu najviše se pričalo o nogometnoj dragocjenosti Marcela Brozovića. Kad smo već spomenuli Kovačića, njegova priča slična je ovoj Brozovićevoj. U jednom dijelu i sjajnog Matea zaustavila je ozljeda metatarzalne kosti. Zanimljivo, isti je problem 2007. imao i Mario Mandžukić.

Brozović nije iskočio samo kad je u pitanju Dinamo. Nametnuo se kao lider mlade reprezentacije U-21 koju je u kvalifikacijama za prvenstvo Europe vodio sadašnji izbornik A-selekcije Niko Kovač. Bio je definitivno glavni igrač i vođa. U ovom natjecateljskom ciklusu postigao je ukupno 7 golova, 3 gola Linhenštajnu, 2 Švicarskoj, po 1 Latviji i Ukrajini. Za Modre je zabio 4 gola, 3 u HNL-u (HD, Lokomotiva, Osijek), a 1 je bio europski (Austrija Beč).

Kad danas razgovarate s Dinamovim navijačima, onda ćete čuti ovakav idealizam: “Antolić - Brozović - Halilović, to je trojac Dinamove budućnosti.” Tako bi to nekako i trebalo biti, ali bojimo se da se ta budućnost nikad neće ostvariti, jer je pitanje hoće li Halilović nakon zimskog prijelaznog roka uopće ostati u Dinamu, a uskoro mogli bi otići Brozović i Antolić koji su već dugo na radaru europskih skauta koji rade za razne europske klubove.

Ali, vratimo se Brozoviću. Kad se radi o njegovoj karijeri, krucijalno je pitanje hoće li se pojaviti u avionu za Brazil, hoće li vidjeti Svjetsko prvenstvo. Na proljeće nema previše utakmica za dokazivanje, ni onih u Dinamu, a ni onih reprezentativnih. Modri su, kao i obično, ispali iz Europe, pa u razdoblju koje slijedi nema velikih utakmica, najzanimljiviji će biti okršaji s Rijekom i Hajdukom. Niko Kovač voli takve igrače, Brozović po svojem načinu igre podsjeća na “germanski stil”. Konačno, hrvatski izbornik zna kako iz njega izvući najbolje, što je zorno pokazao vodeći U-21 reprezentaciju. Ali nikoga ne treba nametati preko tiska. Teren je mjesto koje daje sve odgovore, kako ističe Kovač. Hoće li nakon “metatarzalne kosti” i Brozovićeva karijera stopama Mandžukićeve i Kovačićeve?

Preuzeto sa Sportske.jutarnji.hr