Petak, 03.01.2014.


Knežević: Imamo kvalitetu za hvatanje priključka za Dinamom

Dinamo je još uvijek za klasu iznad svih u ligi. Sigurno da mi imamo kvalitetu da uhvatimo bodovni priključak za njima, ali napad na njih ove sezone još nije realan. Ali, ako se otvori ta mogućnost, zašto ne pokušati – kaže Knežević.

Nije od onih koji će blagdane provoditi negdje u nekom mondenom skijalištu ili egzotičnom ljetovalištu. Kapetan »bijelih« Dario Knežević odazvao se iz svojega obiteljskom doma u Fužinama gdje odbrojava posljednje dane odmora prije nego što se u nedjelju u restoranu »Gardens« u podnožju Robne kuće Ri momčad ponovo ne okupi, a dan kasnije krene s pripremama za nastavak sezone.

– Jedva smo čekali odmor nakon naporne polusezone, ali iako je pauza dosta kratka, sigurno da nam je dobro došla uoči novih priprema – govorio je Knežević iza kojega su, kao i njegovih suigrača, nepuna dva tjedna odmaranja, ali ne toliko od fizičkog umora koliko svojevrsnog zasićenja. Igrači su cijelu jesen proveli na putu, igralištu, u autobusu ili zrakoplovu...

Moglo bolje

– Istina, s time da se u posljednjih mjesec dana to svojevrsno zasićenje dosta vidjelo. Počeli smo već međusobno komentirati da više vremena provodimo zajedno nego s našim obiteljima. Najvažnije je da se sve to skupa ipak nije osjetnije odrazilo na našim rezultatima.

Iza vas je vrlo dobra jesen u rezultatskom smislu, na europskom polju ste čak i prebacili neka realna očekivanja?

– Plasirali smo se u skupine Europske lige, igrali vrhunske utakmice, jesen smo zaključili na drugom mjestu, u Kupu smo došli do četvrtfinala. Kada sve to sagledamo, možemo biti zadovoljni. Ne trebamo biti prekritični, ali mislim da smo u prvenstvu mogli napraviti malo više.

Platili ste u prvenstvenim bodovima europsku školarinu, nastupi u Europskoj ligi odnijeli su po slobodnoj procjeni od tri do šest bodova?

– To je sigurno, ali opet, drugi smo i možemo biti zadovoljni. Sada se trebamo dobro spremiti i nastojati se približiti »Dinamu«.

Kek je često znao govoriti da vam je prošle jeseni najviše nedostajalo vrijeme za trening, za uvježbavanje nekih stvari u igri?

– Igralo se nedjelja-četvrtak-nedjelja. Petak je regeneracija, subota već priprema za utakmicu i u biti smo jako malo treninga odradili. Srećom da u drugom dijelu sezone to neće biti tako intezivno što se tiče rasporeda utakmica, iako će opet biti dosta utakmica ako prođemo dalje u Kupu, ali ne tako puno kao u prvom dijelu prvenstva.

Glupost u Žilini

Iza vas je odlična polusezona, možda i vaša najbolja u dresu »Rijeke«?

– Zadovoljan sam, nije bilo loše, ali ja volim reći da uvijek može bolje. Sam sa sobom sam raščistio neke stvari na početku sezone. Znači, maksimalna koncentracija na trening i utakmice, a ostale stvari moraju pasti u drugi plan što nije bilo slučaj prošle sezone. I ja sam neke stvari naučio.

Jesenska crna mrlja je glupost koju ste napravili u Žilini kada ste u 90. minuti zbog udaranja suparničkog igrača dobili crveni karton?

– Znam da mi to nije trebalo, to sam rekao i nakon utakmice. Ali, dogodi se, ipak je tijekom utakmice adrenalin na visini, pojavi se nervoza i napravi se ponekad glupost. Sva sreća da se to nije odrazilo na konačan rezultat momčad.

Kada se sagleda šira slika, momčad je jesen odigrala vrlo dobro u fazi obrane, niste primili puno golova, međutim kada se uđe u detaljnije seciranje, otkrije se da ste primili previše golova uslijed netipičinih pojedinačnih pogrešaka za jednu ovako kvalitetnu momčad?

– To se pogotovo u zadnje vrijeme znalo dogoditi. Najbolji primjer je utakmica protiv »Istre 1961« koja je završila 3:3. U toj utakmici smo dali pet i pol golova, tri u suparničku mrežu i dva i pol u vlastitu. Nadam se da ćemo se izliječiti od tih bolesti, da nećemo to raditi u nastavku sezone. Kada to izuzmemo, bilo je dosta dobro. Ali, sve to bih sveo pod ono što sam rekao – u prvenstvu je moglo malo bolje. Da nije bilo tih glupih golova, imali bismo sigurno još koji bod više.

Koliko ova momčad ima mjesta za napredak?

– Dosta! Treba uzeti u obzir da ova momčad nakon ljetnih priprema nije imala prilike da kroz treninge traži neke pomake i sigurno da u tom dijelu ima još dosta prostora za napredak. Sigurno je i da su kvalitetna pojačanja uvijek dobro došla.

Želje – zdravlje

U proljetni dio sezone ulazite s pet, odnosno vjerojatno osam bodova zaostatka za »Dinamom«, a tu je i Kup gdje vas u četvrtfinalu čekaju Osječani, a u polufinalu Puljani. Mnogi vas već vide u finalu s »Dinamom«?

– Što se tiče Kupa, moramo biti svjesni da sam ulazak u finale već znači ulazak u Europu. Svi očekuju da se nađemo u finalu, ali treba prvo proći »Osijek«, onda i »Istru 1961«. Bit će to mali nogometni rat u polufinalu. Kvalitetniji smo od obje te ekipe, ali to treba dokazati na terenu. Proljeće bi moglo biti prilično veselo.

Je li dostižna »modra« prednost?

– »Dinamo« je po meni još uvijek za klasu iznad svih u ligi. Sigurno da mi imamo kvalitetu da uhvatimo bodovan priključak za njima, ali napad na njih ove sezone još nije realan. Ali, ako se otvori ta mogućnost, zašto ne pokušati!

Što ste poželjeli sebi i navijačima »Rijeke« u 2014. godini?

– Sebi i svima želim samo zdravlja. To je najvažnije. Kasnije sreće i uspjeha, ali zdravlje je na prvom mjestu. To želim sebi i svima drugima – rekao je Knežević.

Preuzeto sa Novi list.hr