Nedjelja, 29.12.2013.


Stanko Mršić: Na proljeće očekujem eksploziju

Trener Stanko Mršić podijelio je s nama dojmove o prvih šest mjeseci koje je proveo na klupi Splita. Početak sezone nije krenuo onako kako je zamišljao, ali uspio je konsolidirati momčad koja će na proljeće zasigurno konkurirati za vrh tablice.

- Split je već niz godina dobar klub, jedan od najboljih u Hrvatskoj, uz Dinamo, Hajduk i Rijeku. Split je po rezultatima i ostalim segmentima sam vrh našeg nogometa. Mi jesmo u samom startu predviđali da bi ovo trebala biti dobra sezona, međutim nismo mogli znati da će se povrijediti toliko igrača. Zapravo, svako drugu ili treću utakmicu nismo imali Križanca na raspolaganju, Erceg je bio ozlijeđen, Rocu također nismo imali neko vrijeme, Baraban i Vitaić su operirali ligamente, a nakon par kola otišao je Rebić. Tako da smo izgubili jednu grupu igrača na kojoj je trebala počivati sva igra i rezultati ovog kluba. Ta grupa se u jednom momentu jednostavno raspršila što nam je itekako poremetilo planove, ali mogu reći da bih bio jako zadovoljan da smo dobili makar jednu utakmicu od ovih u kojima smo izgubili. Samo da smo jednu pobijedili mogli smo se svrstati u ekipe koje se bore za sam vrh tablice.

Što mislite koliko vam je bodova pobjeglo zbog tih nepredviđenih izostanaka?

- Teško je predviđati koliko bismo bodova imali da smo imali sve igrače, ali u svakom slučaju jedna borbenost Barabana, idejnost, skočnost i prekid Vitaića bi nam dobro došli. Znali smo da će Rebić vjerojatno napustiti klub, ali nismo ga imali na pravi način na početku sezone. On je igrač koji ispred sebe ima svijetlu budućnost, praktički igrač za najjače svjetske klubove, takav nam je falio. Rebić je imao ispred sebe u početku vjerojatno drugačiju viziju nego što smo mi zamišljali, dečko je dobar igrač, bio je na tom Svjetskom prvenstvu, nije se uopće odmorio između dvije sezone, a već je imao nekakve solucije za otići vani. I naravno da igrač s takvim mislima nije sto posto u igri. Međutim, on je dobro igrao protiv Belupa, dobro je igrao u Rijeci, nažalost nije ga išao gol, u Puli je dobio crveni pa ga nismo imali protiv Hajduka i Dinama. Igra okolnosti, nepredvidivih stvari se dogodila zbog čega smo loše startali, ali brzo smo se uspjeli oporaviti i naišla je epizoda dobrih rezultata.

Spominje se da bi Fiorentina mogla poslati Rebića na posudbu u sljedećoj polusezoni.

- Ja bih mu sugerirao da što prije pokuša prihvatiti pravila sredine u kojoj se nalazi. On je izvanredan igrač, ima sve predispozicije da postane vrhunski, ali u ovih nekoliko utakmica u kojima je dobio priliku, bilo je vidljivo da su ga stavljali na špicu, što nije njegova prava pozicija. On je puno opasniji kad ulazi s krila. Ako ode na posudbu, vjerujem da će vrlo brzo pokazati tko je i gdje pripada, te da će se vjerojatno vrlo brzo vratiti u svoj matični klub. Za njega je najbitnije da igra i da bude u dobroj formi za nadolazeće Svjetsko prvenstvo. Vjerujem da tamo može puno dati reprezentaciji.

Vratimo se na HNL. Koliko je lošim rezultatima na početku sezone kumovao i veliki broj novih igrača u momčadi?

- Mi smo uglavnom doveli igrače iz klubova koji su praktički ispadali iz lige, sigurno da ih nije bilo lako odmah uigrati. Bitno je složiti obranu, a drugo dođe samo po sebi. U tih prvih pet kola nismo imali ni sreće, vrlo lagano smo primali golove, skoro smo sami sebe pobjeđivali. U jednoj takvoj igri bilo je najbitnije pripremiti obrambene igrače za dalje, iako za moj pojam nogometa obrana počinje od napadača. Na kraju smo u tome uspjeli, evo u zadnjih nekoliko utakmica nas nije htio ni gol, ali nadam se da će uz jednu dodatnu i neminovnu selekciju u ovoj pauzi, doći i bolji rezultati na proljeće.

Nakon Istre u Parku mladeži dogodio se nekakav klik. Zaredala je serija od osam utakmica bez poraza i samo dva primljena gola. Što se tada promijenilo?

- Jedno vrijeme sam razmišljao o tome, pa sam Glavinu stavio gore praktički u polušpicu, Radotića također na krilo, ili obrnuto s Ibriksom. U prvih nekoliko utakmica te serije imali smo Križanca, on je zapravo trener na terenu, čim je on tamo, sve je drugačije, igra se plitka zona, sve se odvija po receptu. Međutim, kada on nije mogao igrati bilo je dosta problema. Odlučio sam staviti Vojnovića u veznu liniju iako je navikao igrati špicu ili polušpicu. Dujma i Bilić su kasnili, ali su počeli dolaziti na svoje, ima dosta stvari koje u početku nisu funkcionirale, ali su počele sjedati na svoje mjesto.

Bilić i Dujmović su najveća ovosezonska pojačanja. Koliko ste zadovoljni njihovim učinkom?

- Oni su kasnili na pripreme, nisu prošli određeni broj treninga i pripremnih utakmica, trebalo im je malo vremena da dođu na pravu razinu, ali naravno da očekujem od njih još veći iskorak. Mislim da u njima ima još puno rezerve i siguran sam da će na proljeće pokazati što zapravo mogu. Od Tomaševića, od Mršića, od svih igrača očekujem nekakav pomak i to sam rekao mnogo puta, ova ekipa ima veliki prostor za napredak. Nas praktički nitko nije nadigrao, nitko nas nije sabio u 16 metara da nismo mogli izaći. Igrali smo dosta dobro i protiv Osijeka, Dragovoljca, protiv Lokomotive u Zagrebu, sve te utakmice su mogle završiti i ovako i onako. S Belleom na desnoj strani koji ima prodornost nismo imali završnu kreaciju, nismo imali taj gol. Od njega tražim puno više asistencija, trčanja i da se uklopi u kolektiv, ali ne dolazi to preko noći. Erceg je praktički stažirao, igrao je u samo par kola, tako da na proljeće od svih njih očekujem dodatno eksploziju.

Najbolja i najgora utakmica u jesenskom dijelu?

- Ako gledamo rezultatski, dobili smo 4:0 Osijeka, pa 3:0 Lokomotivu, međutim ipak su najdraže pobjede protiv ovih većih. Mislim da smo dosta karakterno odigrali protiv Rijeke, vrlo dobro protiv Dinama iako su oni imali veći posjed i inicijativu. Najlošija je bila protiv Hajduka kada smo izgubili 3:0, bio je to nered, nepoštivanje pozicija, tu utakmicu smo u taktičkom smislu jako loše odradili. Nažalost, naučili smo nešto iz takvog iskustva, sami na sebi, a bolje da smo od drugih učili.

Planirate li pojačati momčad za proljeće i hoćete li se zahvaliti nekim igračima?

- Tražili smo kvalitetniju igru u samoj sredini terena, tu moramo pronaći bolja rješenja jer ipak vezna linija je radilica koja spaja obranu i napad. Treba nam više brzine, živosti i kreativnosti u vezi. Osim toga, potrebna nam je i još jedna prava špica, za sada imamo neka rješenja, ali vidjet ćemo, ne mogu još ništa reći jer nismo u završnim fazama. Bilić je zabio šest golova, da smo imali još dva takva igrača, vjerojatno bi se borili za sam vrh tablice. Ima tu i nekih momaka koji nisu dobijali prilike i koji bi po mom mišljenju trebali stažirati makar pola godine u nekim drugim klubovima. Vidjet ćemo koji će to broj igrača biti. Pratimo i naše igrače na posudbi, zanimljiv nam je Dražen Bagarić iz Dugopolja, zabio je pet ili šest golova. Trebalo bi pojačati ekipu, ako ne pojačati, onda makar malo osvježiti.

Često pratite utakmice juniora i kadeta. Jeste li tu možda vidjeli neke igrače za prvu momčad?

- Treneri koji vode te ekipe rade dobro, kadeti su treći, a juniori su jedan veliki dio prvenstva igrali jako kvalitetno. Postoje tri ili četiri igrača koji skreću pozornost na sebe, ako budu mirisali na nešto, jedan dio njih će s prvom momčadi na pripreme. Potrebno je lagano uvoditi mlade momke u seniorski nogomet, međutim ja vidim da se o Splitu stvara pogrešna slika. Svi govore da smo prestari, preiskusni, ali tu imamo nekoliko mladih igrača koji konstantno igraju u prvih 11. Kvesić polako ulazi, čekamo situaciju da Tomašević dobije pravu priliku, tu su Rugašević, Galović, Glumac koji već standardno igraju...

Kada je zaredala ona "crna serija" Splita, rekli ste da je teško naći bolji klub od ovoga. Jeste li tada strahovali za svoje mjesto?

- Slušajte, ja sam bio u Cibaliji kada nije bilo novca, nije bilo ničega, a borio sam se za prvo mjesto. Bio sam trener Osijeka, dvije godine sam se borio za prvo i drugo mjesto, igrao sam treće kolo Kupa UEFA. Kada Zadar nije imao novca, ostavio sam ga bez kvalifikacija u ligi i uveo ih jednom u Ligu 6. U svakom klubu u kojem sam bio napravio sam dobar rezultat s obzirom na uvjete i financijsku situaciju u tim klubovima. Naravno da je Split u odnosu na 90 posto njih daleko ispred, od uvjeta, pa do financijske sigurnosti i ambicija. Teško je i zamisliti onima što nisu ostali bez posla kako je to. Nikada ne znaš kada ćeš ga opet naći. Prema tome, ovo je klub koji treba voljeti, ljubiti i biti što duže u njemu.
Kako gledate na Ligu 10?

- Ovaj format Prve HNL je dobar i bit će sve bolji. Samo bih volio da svaki klub ima svoju publiku, u tom dijelu su malo ispred nas klubovi koji imaju više navijača. Neke stvari u ovoj ligi još uvijek nisu posložene kako treba, očekujem da i ta Lokomotiva koji put pobijedi Dinamo, pa da bude interesantnije. Vjerujem da će to polako doći na svoje. Po mom mišljenju, svi klubovi u ligi će vrlo brzo postati privatni i nadam se da će svi predsjednici prije svega razmišljati o dobrobiti svojih klubova. Nažalost, neki još uvijek imaju primat u odnosu na ostale. To je ono što treba mijenjati.

Jeste li očekivali ovako jaku konkurenciju u borbi za Europu?

- Pa moglo se to očekivati. Hajduk ima veliku prednost u svojoj publici, takvu podršku nema nijedna ekipa. U tom kontekstu se može spomenuti i Rijeka, ali oni su kupili 15-ak igrača iz čega su itekako profitirali. Pokazali su da su solidna ekipa. Liga polako dobiva četiri ili pet klubova koji će se uvijek ravnopravno boriti za vrh ili za Europu. Dinamo je još uvijek u prednosti u odnosu na ostale, ali i to će se polako mijenjati. Mi ćemo se ove sezone polako boriti, probat ćemo uhvatiti ovo što nam je pobjeglo koliko to bude moguće.

Za kraj, kako prognozirate nastup hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu?

- To je natjecanje u kojem više nema velikih favorita, sve reprezentacije koje su bile slabije, uzele su trenere koji su podigli nivo rada i kvalitete. Bit će ovo jako neizvjesno prvenstvo, sve ekipe imaju igrače koji igraju u vrhunski svjetskim klubovima. Bit će jako zanimljivo jer znamo da ne pobjeđuju uvijek oni koji su jači na papiru. Nama je bitno kvalificirati se u drugi krug, neće biti lako, ali sve je otvoreno. Bit će teška utakmica s Brazilom koji ima puno igrača. Vjerujem da će izbornik naći pravih 11 koji se mogu suprostaviti tom izazovu. Naši igrači su uvijek davali sve od sebe na ovakvim natjecanjima i ne sumnjam da će tako biti ovaj put.

Preuzeto sa Dalmacija news.com