Nedjelja, 29.12.2013.


Danijel Pranjić u Rijeci... ali u Brazil će (ipak) iz Atene!

Ja o Rijeci samo mogu pričati u kontekstu jedne sjajne nogometne priče. Napravila je rezultatski iskorak, čujem da cijeli grad opet živi za klub i to je super. Uostalom, bila je bolja od Dinama u Europi – kaže Pranjić.

Danijel Pranjić u Rijeci! Vijest je potpuno točna. I dovoljno intrigantna da se kuloarima ne bi zakotrljala priča. Koja pije vodu. »Rijeka« grozničavo traži lijevoga beka, a Danijel u naponu snage i u najzrelijim igračkim godinama pozira pred gradskom urom! Valjalo je samo zbrojiti dva i dva... Ima, međutim, jedan mali i veliki »ali« koji uvijek »upropasti« pravu priču, a on kaže da je Pranjić u Rijeku stigao da bi Božić proveo u krugu roditelja i brata koji žive na Viškovu prije povratka Ateni i »Panathinaikosu«. Jučer se dvoumio bi li negdje na Halubju odradio anaerobni trening, više da bi izbacio umor u zglobovima i tetivama poslije briljantnog nastupa na tradicionalnom splitskom turniru »Četiri kafića«, prije nego što je u popodnevnim satima krenuo put Zagreba. Za Danijela je kratkotrajni odmor završio, u ponedjeljak ga čeka povratak treninzima, 5. siječnja je nastavak grčkog prvenstva...

Brazil - Hrvatska: 1,26 4,75 7,00 (LIVE)


Odmor ili umor

– Došao sam se u Hrvatsku nekoliko dana odmoriti, a više sam se umorio nego tijekom prvenstvenih obveza, ha, ha... – kaže Pranjić, koji za povremenih posjeta roditeljima rijetko navraća u centar Rijeke. Što zbog uobičajenih riječkih zavrzlama s parkingom, što zbog mira i tišine roditeljskog doma.

– Dobro mi dođe malo mira, pobjegnem kod roditelja malo odmoriti glavu od svega. Trebao je to baš biti odmor, a onda sam dobio poziv iz Splita na taj malonogometni turnir... Zvali su me neki moji dragi prijatelji i bivši suigrači iz reprezentacije i kako ih odbiti?

Poziv s Kantride nije se dogodio, ne zato što ga Matjaž Kek ne bi želio u momčadi već zbog činjenice da je Pranjić u ovom trenutku jedan od najvažnijih igrača »Panathinaikosa« koji u proljetnom dijelu sezone nastoji izboriti nastup u Europi.

– Igrač sam »Panathinaikosa« gdje sam stvarno zadovoljan, ja o »Rijeci« samo mogu pričati u kontekstu jedne sjajne nogometne priče. »Rijeka« je napravila rezultatski iskorak, čujem da cijeli grad opet živi za klub i to je super. Uostalom, »Rijeka« je napravila bolji rezultat od »Dinama« u Europi što jako puno govori. Drago mi je zbog »Rijeke«. »Panathinaikos«? Igram standardno, zadovoljan sam svojom formom i svojim igrama u prvom dijelu sezone, a Atena je sjajan grad za život. Evo, došao sam u Rijeku gdje me dočekalo prekrasno vrijeme, mogu zamisliti kako je tek u Grčkoj. Mi još uvijek ne izlazimo iz kratkih rukava. »Panathinaikos«? Borit ćemo se za drugo mjesto, »Olympiakos« je sasvim druga priča. Oni su i prije sezone unaprijed predodređeni da budu prvaci, iako objektivno imaju uvjerljivo najjaču momčad. Evo, mi tek sad postupno dižemo razinu igre, momčad je vrlo mlada, teško je preko noći napraviti dobru igru.

Iz zaleđa u Brazil

Pranjić je iz medijskog zaleđa izašao neočekivanim pozivom novog izbornika »kockastih« Nike Kovača za utakmice dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu protiv Islanda. Zapravo... Najveći se »boom« dogodio onoga trenutka kad je Danijel osvanuo u prvoj jedanaestorici u Reykjaviku.

– Sve se dogodilo jako brzo, nije me dugo bilo nigdje zbog već poznatog stava prema bivšem izborniku Igoru Štimcu, a onda odjednom osvanem u prvih jedanaest. Kad me odlučio pozvati, Niko me nazvao i malo smo porazgovarali. Svjesni smo bili da će se podići velika halabuka ako, ne daj Bože, odigram loše. Međutim, Niko mi je odmah dao do znanja da mi silno vjeruje. Ja sam to njegovo povjerenje maksimalno iskoristio, po mom sudu odigrao sam dobro obje utakmice i ispunio očekivanja izbornika i cjelokupne javnosti. Sad sam tu.

Danijel dobro zbori. Od statusa »otpisanog«, u 180 minuta stekao je status sigurnog putnika u Brazil. Tako se čini iz današnje perspektive.

– Nemamo se što lagati, te dvije utakmice protiv Islanda su me vratile u život kad je u pitanju reprezentacija. U razdoblju do početka priprema za Brazil bitno mi je samo zadržati kontinuitet u klubu i sve će biti u redu. Nema razloga da tako ne bude. Svi mi živimo za Brazil, za nastup na najvećem nogometnom natjecanju u zemlji gdje svi žive za nogomet. Ja sam u karijeri imao stvarno lijepih trenutaka, ali otići s Hrvatskom u Brazil... To je nešto zaista posebno.

Preuzeto sa novilist.hr