Ponedjeljak, 30.12.2013.


Jozak tvrdi: 'Alen Halilović je ogroman talent, ali ne može on sa 18 godina biti prevaga'

'Svakom mladom igraču treba minimalno godina i pol do tri da se adaptira na seniorski nogomet'.

Za Alena Halilovića otima se kompletna Europa, mladi Robert Murić također je na radaru najvećih klubova, Tin Jedvaj transferiran je u Romu, prije njega Mateo Kovačić u Inter... Ne zaboravite, cijela ta priča nije duža od 365 dana. Ako se sjećate, prošle zime iz Međugorja se Kovačić otisnuo na Čizmu. Iz ovog rakursa gledano, u Maksimiru bi trebali biti jako zadovoljni razvojem svojih mladih igrača. A jesu li?

Kad se govori o razvoju mladih nogometaša, treba biti vrlo oprezan u procjenama. Dobro se sjećamo baš spomenutog Kovačića. Nakon što je iz mladih kategorija stigao u seniorsku momčad Modrih, godinu i nešto dana naklapalo se da Mateo stagnira, mnogi su se pitali “je li to to”. A danas, iako ne igra u punoj minutaži, djeluje kao najdominantniji igrač veznog reda velikog talijanskog kluba. Očigledno je trebalo proći određeno razdoblje da se današnji hrvatski reprezentativac i nada za SP u Brazilu adekvatno adaptira na sve zahtjeve seniorskog nogometa. Nije nimalo mudro, zapravo je poprilično glupo da se u fazi prilagodbe mladih igrača na seniorski nogomet donose konačni zaključci.

- Svakom mladom igraču treba minimalno godina i pol do tri da se adaptira na seniorski nogomet, te da bi na toj razini i dalje bio prevaga. Nije se još rodio mladi igrač koji je za manje od godinu i pol dana postao prevaga u seniorima. To nije uspio ni Messi u Barceloni. U mlađim kategorijama je bio prevaga, ali na početku u seniorima to nije bio - kaže tehnički direktor HNS-a, a bivši šef Dinamove škole Romeo Jozak.

Da bi mladi igrači adekvatno napredovali, plan za njihov razvoj mora biti pametno, iznimno mudro posložen. Ne treba juriti i mladiće prije vremena gurati na mnogo višu razinu.

- S Brodićem smo, recimo, pogriješili rano ga gurnuvši u seniore, u okolnosti koju su tada bile prejake za njega. Nakon što je metaforički kazano udario glavom o zid, uvrstili smo ga na normalnu razinu, odnosno sad se postupno uključuje u seniorski pogon. Zar nije slično bilo i sa Šitumom? Odmah je otišao u seniore, Ligu prvaka, a kad nije išlo, onda se počelo špekulirati da on nije taj. Netočno, Šitum jest taj, to sad pokazuje u Lokomotivi, samo se tada pred njega postavila prevelika prepreka, bio je na razini na kojoj nije trebao biti. Isto kao i što će ekstra talentirani Murić morati proći fazu adaptacije, minimalno godinu i pol - govori Jozak.

A je li slična priča s Alenom Halilovićem?

- Apsolutno slična. On je ogroman talent, sjajno se bori, trudi, ali treba mu vrijeme adaptacije. Pa ljudi moji, ne može Halilović sa 18 godina biti prevaga u prvoj momčadi Dinama na europskoj razini. Za godinu i pol dana, naravno ako ostane, sigurno će biti prevaga. Ista je stvar i s Jozom Šimunovićem. Tin Jedvaj imao je specifičnu situaciju, potrefilo mu se s Romom. Da je Jedvaj ostao duže u Dinamu, i on bi imao oscilacija. Vidite kako ga u Romi lagano kroz Primaveru pripremaju da bude standardni stoper. Pa Thea Walcotta su dvije godine izvlačili iz prve momčadi Arsenala, padao je u B-momčad, imao oscilacije.

Preuzeto sa Sportske.jutarnji.hr