Petak, 27.12.2013.


U skupštini Dinama i izvršni direktor Lokomotive

Zakon o sportu krše i dvije legende Dinama, a sukob interesa Dennisa Gudešića protivan je i Pravilniku o licenciranju HNS-a...

Dennis Gudašić, izvršni direktor Lokomotive Zagreb istodobno je i jedan od 80 članova skupštine Dinama, pokazuju dokumenti u posjedu portala Zagrebancija.com.

Time je izravno prekršen Zakon o sportu, članak 27, koji jasno govori da "članovi tijela športskog kluba-udruge za natjecanje ne mogu biti osobe koje su članovi drugih športskih klubova-udruga za natjecanje istoga športa".

A ne samo da je Gudešić član tijela jednog nogometnog kluba i član drugog, već je on sam član dvaju tijela u dva različita nogometna kluba koji se natječu ne samo u istom sportu, već i u istom rangu natjecanja!

Jedna osoba donosi odluke u dva različita tijela dva različita kluba u istom rangu natjecanja?!?!

Dakle, jedna te ista osoba ima pravo donositi odluke u dva različita kluba za koja se sumnja da su, a pomoćnik ministra obrazovanja i sporta Petar Skansi opisuje to gotovom stvari, "povezani pupčanom vrpcom".

Podsjetimo, portal Zagrebancija.com početkom je tjedna već objavio financijska izvješća Lokomotive iz 2011. i 2012. godine. Oni pokazuju kako opstojnost Lokomotive ovisi isključivo o Dinamu i transferima pojedinih igrača sa Kajzerice u Maksimir, a za koje istodobno postoje indicije da su im iznosi prenapuhani. Time je zapravo Lokomotiva spašena od bankrota.

Nakon ovog otkrića upravo je Dennis Gudešić u medijskom istupu branio ne samo Lokomotivu, već ničim izazvanim i Dinamo govoreći kako su i modri iznimno dobro prošli kupivši Marcela Brozovića za 17.2 milijuna kuna. Očito se Gudešiću teško nositi sa dvostrukom ulogom u dva kluba.

Slučajevi sukoba interesa predmet za istragu sportske inspekcije

No, nije samo Gudašić taj koji krši Zakon u sportu i kojeg smo nepobitno ulovili u sukobu interesa. Naime, dvije Dinamove legende Stjepan Deverić i Ismet Hadžić zaposlenici su Lokomotive, što je uostalom vidljivo je iz popisa zaposlenika Lokomotive u sklopu financijskog izvješća, ali i istodobno članovi Dinamove skupštine. Ova dvojica, ne samo da su zaposlenici Lokomotive, već i njezini članovi za što redovno plaćaju članarinu.

Ismet Hadžić u Lokomotivi je, po njegovim riječima, već sedam godina. U Skupštinu Dinama ušao je tijekom 2011. godine nakon što je Mamić morao iz nje ukloniti Damira Vrbanovića i pokojnog Vlatka Markovića što ga je tjerao upravo sam Zakon o sportu koji je bio kršen.

- Da, ja vam u Lokomotivi kao trener radim individualno s kadetima i juniorima. Lokomotive. Član kluba? Jesam, član sam Lokomotive, ali i Dinama čiji sam skupštinar - rekao je Ismet Hadžić u telefonskom razgovoru.

Na naše izravno pitanje zna li da se tako krši Zakon o sportu Hadžić je rekao kako mu je to prvi glas i kako s time nije bio upoznat.

- Hvala vam na toj informaciji, ne znam vam ja to - rekao je Hadžić za portal Zagrebancija.com.

Za razliku od Hadžića, Stjepan Deverić nije bio toliko razgovorljiv. Potvrdio nam je kako zaposlen u Lokomotivi već tri godine i kako je član tog kluba. No, na pitanje zašto je istodobno i član skupštine Dinama nije želio odgovoriti, već je poklopio slušalicu.

Povezanost Dinama i Lokomotive istim osobama višegodišnje pravilo, a ne izolirani slučajevi

A da ova trojica nisu izolirani slučajevi, već da su Dinamo i Lokomotiva povezani preko istih osoba, pokazuju i ne samo primjeri Božidara Šikića i Tina Doličkog već i ime Krunoslava Šarića.

Podsjetimo, Božidar Šikić i Tin Dolički su direktor, odnosno predsjednik Lokomotive koji su svojedobno bili član Skupštine, odnosno izvršnog odbora Dinama. Obojica su jasno i u vrlo bliskim odnosima sa Zdravkom Mamićem.

Ime Krunoslava Šarića je, pak, nepoznato široj javnosti. Riječ je, doznaje portal Zagrebancija.com o vlasniku jedne parfumerije koji je u dobrim odnosima sa Mamićem.

Šarićevo ime se nalazi na popisu članova skupštine Dinama, a u financijskim izvješćima Lokomotive vodio se kao potpredsjednik izvršnog odbora Dinama. S tog mjesta je razriješen u veljači 2012. godine nakon čega se, doznajemo, udaljio od Lokomotive. No, činjenica jest kako je i on svojim nespojivim funkcijama kršio Zakon o sportu kao što to danas radi izvršni direktor Lokomotive.

Članak 27, Zakon o sportu
Članovi tijela športskog kluba-udruge za natjecanje ne mogu biti osobe koje su članovi drugih športskih klubova-udruga za natjecanje istoga športa

Tko i kako krši Zakon o sportu?
1) - Denis Gudešić - izvršni direktor Lokomotive sjedi u Skupštini Dinama
2) - Ismet Hadžić - zaposlenik i član Lokomotive sjedi u Skupštini Dinama
3) - Stjepan Deverić - zaposlenik i član Lokomotive sjedi u Skupštini Dinama
4) - Krunoslav Šarić - nekadašnji dopredsjednik izvršnog odbora Lokomotive sjedi u Skupštini Dinama

Preuzeto sa zagrebancija.com