Nedjelja, 05.01.2014.


Hajduk: Traže napadača, a imali ih kao pljeve

Glavna želja Hajduka u ovom prijelaznom roku prije svega je prodaja igrača, zavisno od uspjeha koje će se razmišljati o pojačanjima, a ona prije svega treneru Igoru Tudoru trebaju u vrhu napada, u vidu klasične špice. Glavna punta ‘bijelih’ Anton Maglica nakon solidno starta u polusezonu ponovno nije iskazao ono što se od njega očekivalo od dolaska iz Osijeka u ljeto 2012. godine.

Druga klasična punta Tomislav Kiš nije pak u najužim planovima trenera Tudora što je pokazala skromna minutaža. Zbog toga je plavokosi Zagrepčanin sa svojim predstavnicima zatražio i odlazak u potrazi za većom minutažom, a jaki interes je pokazao slovenski Maribor.

Ostale napadačke opcije u vidu Marka Bencuna, Jeana Evrarda Kouassija, Giorgija Iluridzea su ipak povučene špice pa će se Tudor, pogotovo u slučaju odlaska Kiša (ne bez odštete) naći u problemima. S kojima su se morali nositi i njegovi prethodnici jer golgeterski raspoloženog klasičnog napadača Hajduk od 2009. godine i odlaska Nikole Kalinića imao samo u Anti Vukušiću, iako ni on nije bio robusna punta, već igrač osjećaja za gol i prostor. A u taj se problem Hajduk u zadnjoj polovici desetljeća sam doveo nakon što je nekolicina obećavajućih napadača iz ovih ili onih razloga otišla s Poljuda, jer prava proizvodnja teško može pratiti povećanu potrošnju. Evo nekih.

1. Marko Livaja (20)
Znalo se da Hajduk u svom omladinskom pogonu ima dragulja u vidu 16-godišnjeg Livaju, ali profesionalnog ugovora, ni prave prilike među seniorima nije dobio. Strpljenje je popustilo kada je igrač koji je mnogo obećavao ponovno vraćem u kadete. U ljeto 2010. godine Livaja je otišao s Poljuda, preselio u redove Intera iz Milana. Kroz Inter, ali i posudbe u Luganu, Ceseni, u Atalanti Livaja gradi karijeru, a Hajduk i dalje traži napadača.

2. Duje Čop (23)
Čopova karijera na Poljudu počela je obećavajuće, a na Poljud se 2009. godine i vratio nakon kratke epizode u portugalskom Nacionalu. Čop je u ljeto 2011. godine bio višak pa je pušten u Split, u kojem je bljesnuo u toj sezoni da bi od ljeta 2012. godine ponio dres zagrebačkog Dinama. Čop je nakon Parka mladeži i u Maksimiru definitivno potvrdio da je po igračkim kvalitetama za njega itekako bilo mjesta na Poljudu.

3. Ivan Lendrić (22)
Nakon što se pokazao kroz Hajdukove mlađe kategorije Ivan Lendrić otišao je na posudbu u mostarski Zrinjski u kojem je postao najbolji strijelac bosanskohercegovačke Premijer lige. Međutim po povratku na Poljud Lendrićeve prigode bile su liminitirane pa je iskoristio rupu u propisima i u ljeto 2012. otišao u belgijski Zulte Waregem. Nije se doduše Lendrić usrećio ni u Belgiji, ni potom u Lokomotivi čiji je član od ljeta prošle godine, no ostaje dvojba što bi bilo da je bilo prave prilike na Poljudu.

A ‘nestajali’ su na Poljudu i najbolji strijelac juniorske Prve HNL Mario Sačer, obećavajući Mario Jelavić...

Preuzeto sa slobodnadalmacija.hr