Utorak, 22.10.2013.


Želim biti kao Stanić, Belgijci još traže njegove dresove

– Zadnju utakmicu Hrvatske i Belgije gledao sam u društvu nekakvih sponzora kluba. Ovdje je bila potpuna ludnica, a ja sam na poluvremenu pobjegao doma. Nisam mogao to trpjeti... – kaže Santini.

Mnogi bi rekli da je odlazak iz Freiburga u osrednji klub belgijske lige skok s konja na magarca. No, tako nije razmišljao Ivan Santini (24, 189 cm). Zadranin je povukao potez koji bi mogao preusmjeriti njegovu karijeru, odlučio se okušati u Kortrijku i – pogodio. Sa 11 pogodaka u 11 utakmica najbolji je strijelac belgijskog prvenstva. Redom padaju Anderlecht, Club Brugge..., a Kortrijk je šesti s 19 bodova.

– Puno sam razmišljao što učiniti. U Freiburgu sam proveo godinu i pol dana, oni su računali na mene. No, nisam htio biti igrač za deset minuta. Iako su mi ponudili novi ugovor na dvije godine, nisam ga želio produljiti jer mi nisu mogli jamčiti da ću imati veću minutažu. Lani su bili peti u prvenstvu, igrali su polufinale kupa, a najteže mi je što se nisam osjećao dijelom te priče. U odluci o odlasku puno su mi pomogli menadžeri Mario Stanić, Goran Vlaović i Boris Živković, te naravno moja obitelj – kazao je Santini.

Nije poletio nakon činjenice da ima sjajan učinak u Belgiji. A krenuo je stopama brojnih hrvatskih igrača kojima je Belgija bila odskočna daska, poput Marija Stanića, Ivana Perišića, Branka Strupara, Roberta Špehara...

– Tek sam na pola puta. I danas me zaustavljaju u gradu zbog naših igrača. Baš me nedavno jedan navijač pitao mogu li nabaviti dresove Marija Stanića. E, to je status koji želim doseći u Belgiji. Očito je da nam klima odgovara. A i mentalitet je sličan onom našem. Tu su ljudi neposredniji nego, primjerice, u Njemačkoj. Samo taj flamanski... To je najteži jezik na svijetu. Sva sreća da u momčadi imam suigrače iz Srbije i Crne Gore. Oni su mi puno pomogli.

Ispričao nam je Ivan zanimljivu nedavnu anegdotu?

– Zadnju utakmicu Hrvatske i Belgije gledao sam u društvu nekakvih sponzora kluba. Ovdje je bila potpuna ludnica, a ja sam na poluvremenu pobjegao doma. Nisam mogao to trpjeti...

Belgijski nogomet vam očito odgovara?

– Igra se napadački. Stalno su napadači u šansi za gol. Rijetko utakmice završe bez pogodaka. Ne znam mogu li doseći titulu najboljeg strijelca. Razmišljam samo o tome da svaku utakmicu zabijem. Za ovo sada nisam zaslužan ja već moji suigrači i dragi Bog.

Pratite li zbivanja u našem nogometu?

– Naravno, stalno pratim igre mog Zadra. Kontaktiram s trenerom Ferdom Milinom. Zadar je najbolji klub u Hrvatskoj. Samo da se spase – kaže Santini.
Nije posebno želio komentirati činjenicu da se takvom razinom forme ozbiljno nameće kao opcija za reprezentaciju. Samo je kazao:

– To mi je životni san...

Preuzeto s vecernji.hr